Iron Man

Norgespremiere: 30.04.2008
11 år
2 t. 6 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Tony Starks bekymringsløse livsstil blir endret for alltid når hans konvoi blir angrepet etter en våpentest og han blir holdt som gissel av en gruppe opprørere.

 

Livstruende såret, av splinter som sitter nært hans allerede svake hjerte, tvinges han til å bygge et ødeleggende våpen for Raza, den mystiske lederen av opprørerne. Tony ignorerer sine kidnapperes ønsker og bruker sine oppfinneregenskaper til å lage en armert drakt som holder ham i live og gjør han i stand til å rømme fra fangenskapet.

Tonys bekymringsløse livsstil blir endret for alltid da hans konvoi blir angrepet etter en våpentest og han blir holdt som gissel av en gruppe opprørere. Livstruende såret, av splinter som sitter nært hans allerede svake hjerte, tvinges han til å bygge et ødeleggende våpen for Raza (FARAN TAHIR), den mystiske lederen av opprørerne. Tony ignorerer sine kidnapperes ønsker og bruker sine oppfinneregenskaper til å lage en armert drakt som holder ham i live og gjør han i stand til å rømme fra fangenskapet.Når han returnerer til Amerika må Tony forsone seg med sin fortid og sverger på å ta Stark Industries i en ny retning. Til tross for motstand fra Obadiah Stane (JEFF BRIDGES), hans høyre hånd og øverste direktør som har tatt over kontrollen på selskapet i Tonys fravær, bruker han all sin tid på å utvikle og finpusse sin armerte drakt som nå gir han overmenneskelige krefter og fysisk beskyttelse.Med hjelp av sin trofaste assistent Pepper Potts (GWYNETH PALTROW) og hans pålitelige militære liaison Rhondey (TERRENCE HOWARD) lager Tony en djevelsk plan med globale implikasjoner. Med sin nye kraftige røde og gullfargede rustning setter Tony ut for å beskytte verden og forsøker å rette opp all urett med sitt alter ego, Iron Man.


Paramount Pictures og Marvel Entertainment, i samarbeid med Fairview Entertainment, presenterer en Jon Favreau film Iron Man med Robert Downey Jr., Terrence Howard, Jeff Bridges, Shaun Toub og Gwyneth Paltrow. Iron Man er regissert av Jon Favreau basert på et manus av Mark Fergus, Hawk Ostby og Art Marcum og Matt Holloway. Filmen er produsert av Avi Arad og Kevin Feige. De ansvarlige produsenten er Louis D'Esposito, Peter Billingsley, Jon Favreau, Ari Arad, Stan Lee og David Maisel. Fotoansvarlig er Matthew Libatique, ASC. Produksjonsdesign av J. Michael Riva, redigert av Dan Lebental, ACE. Ansvarlig for visuelle effekter er John Nelson og utført av Industial Light &sMagic. Musikk av Ramin Djawadi og musikkansvarlig Dave Jordan.ROBERT DOWNEY JR. (Tony Stark) har utviklet seg til å bli en av de mest respekterte skuespillerne i Hollywood. Downey fikk en Oscar nominasjon og vant en BAFTA (British Acedemy Award) for "Best Actor" for sin hovedrolle i Chaplin fra 1992.


Downey avsluttet nettopp en hovedrolle sammen med Ben Stiller og Jack Black i DreamWorks komedien Tropic Thunder. Filmen er skrevet og regissert av Stiller og har planlagt verdenspremiere i august 2008.Downeys siste roller var i Charlie Barlett, i Zodiac sammen med Jake Gyllenhaal og Mark Ruffalo, i A Scanner Darkly sammen med Keanu Reeves, Winona Ryder og Woody Harrelson samt filmen Fur som er inspirert av livet til Diane Arbus, en høyt respektert fotograf med suksess tidlig på 60-tallet, hvor han spiller med Nicole Kidman.I 2005 spilte Downey i den Oscar-nominerte filmen Good Night and Good Luck som er regissert av George Clooney. Han var også med i action komedien Kiss Kiss, Bang Bang regissert av Shane Black hvor han spiller sammen med Val Kilmer.I 2003 spilte Downey i to veldig forskjellige filmer: Den syngende detektiv som er en nyinnspilling av det populære BBC musikal dramaet hvor Downey synger og danser sammen med Adrien Brody, Katie Holmes og Robin Wright-Penn, samt Gothika med Halle Berry og Penelope Cruz hvor Downey spiller en psykolog som jobber på et mentalsykehus.


Downey hadde sin TV-debut i beste sendetid på Fox serien Ally McBeal i 2001 hvor han spilte rollen som advokaten Larry Paul. Han vant en Golden Globe Award samt en Screen Actors Guild for sin innsats.I 2000 spilte Downey sammen med Michael Douglas og Toby Maguire i Wonder Boys hvor han portretterer en biseksuell forlagsagent. I april 2000 spilte han sammen med Steve Martin og Eddie Murphy i suksess komedien Bowfinger.I 1999 spilte han i Black and White sammen med Ben Stiller, Elijah Wood, Gaby Hoffman, Brooke Shields og Claudia Schiffer. Black and White er skrevet og regissert av James Toback, og handler om en gruppe hvite skoleungdommer og deres utforskning av Harlems sorte hip-hop miljø. Downey spilte også skurk i Forvarselet mot Annette Bening og Aidan Quinn, regissert av Neil Jordan.I 1998 spilte Downey sammen med Tommy Lee Jones og Wesley Snipes i U.S. Marshals regissert av Stuart Baird samt med Heather Graham og Natasha Gregson Wagner i den kritikerroste filmen Love Triangle regissert av James Toback.I 1997 kunne man se Downey i Robert Altmans The Gingerbread Man sammen med Kenneth Branagh, Daryl Hannah og Embeth Davitz i tillegg til filmen One Night Stand med Wesley Snipes og Nastassja Kinski regissert av Mike FiggisAndre filmtitler inkluderer Restoration, Richard III, Natural Born Killers, Short Cuts, The Last Party, Soapdish, Air America, En sjanse til, Skuddet,, Johnny Be Good, Snø i Beverly Hills, Et nummer for mye, Back to School, Den eksplosive kvinnen, Innflytteren og Pound hvor han hadde sin spillefilmdebut og Robert Downey Sr. var regissør.


23. november 2004 gav Robert Downey Jr. ut sitt debut album, The Futurist, på plateselskapet Sony Classics. På dette albumet som inneholder åtte egenkomponerte sanger fikk han vist sin sensuelle vokal.GWYNETH PALTROW (Pepper Potts) er en av Hollywoods nye legender og har mot alle odds blitt en av de mest produktive og anerkjente skuespillere i en filmindustri som er i konstant endring. Et bevis på hennes utvilsomme talent kom med filmen Shakespeare in Love som gav henne en Golden Globe, Screen Actor Guild Award og en Oscar for "Beste skuespiller". Gjennom hennes karriere har hun spilt i en rekke anerkjente uavhengige filmer samt store blockbustere som har gjort henne til en velkjent figur for dagens generasjon av filmpublikum.


Paltrow har nettopp gjort ferdig James Grays romantiske drama Two Lovers sammen med Joaquin Phoenix. Hun kunne også sees i sin brors, Jake Paltrows, regissør debut The Good Night hvor hun spilte konen til en tidligere popstjerne som nå må livnære seg med å skrive reklame jingler. I denne filmen spilte også Penelope Cruze og Danny DeVito.


En av Paltrows siste filmer var Proof, en filmatisering av et stykke som har vunnet en Pulitzer pris og som Paltrow nylig spilte på London's Donmar Warehouse Theatre. I Proof spilte hun mot Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal og Hope Davis i rollen som en stresset ung kvinne som sliter med å ta vare på sin far som er en eksentrisk mattegeni. Denne filmen gjenforente henne med regissøren fra Shakespeare in Love, John Madden. Hun fikk en Oliver Award nominasjon for sin innsats på teaterscenen og en Golden Globe nominasjon for hennes rolle i filmen.


En annen av Paltrows siste filmer var Running with Scissors, en filmatisering av Augusten Burroughs roman regissert av Ryan Murphy. Hun hadde også en liten gjesterolle i Infamous regissert av Douglas McGrath hvor hun er en Peggy Lee-lignende nattklubbsangerinne.


Hennes andre filmer inkluderer Sky Captain and The World of Tomorrow - en eventyrfilm med skuespillerne Jude Law og Angelina Jolie, Sylvia - en Focus Features film om forholdet mellom Sylvia Plath og Ted Hughes, Possession - en romantisk besetning av Neil LaBute hvor også Aaron Eckhart spiller, en liten rolle i New Line komedien Austin Powers 3 og den kritikerroste Wes Anderson filmen The Royal Tenenbaums hvor hun spiller sammen med Gene Hackman, Anjelica Huston og Ben Stiller. Hun spilte også sammen med Jack Black og Jason Alexander i Shallow Hal som er regissert av Peter og Bobby Farrel.


Andre filmer inkluderer Jennifer Jason Leigh og Alan Cumming's The Anniversary Party hvor hun spiller med Cumming, Leigh, John C. Reilly, Kevin Kline og Parker Posey, Duets - en film regissert av hennes far Bruce Paltrow og en Miramax Film, En sjanse til, hvor hun spiller mot Ben Affleck. Paltrow har også hatt en rolle i regissør Anthony Minghella's Den talentfulle Mr. Ripley sammen med Matt Damon, Jude Law og Cate Blanchett, Et perfekt mord hvor hun spilte mot Michael Douglas og Viggo Mortensen samt den kritikerroste og internasjonale salgssuksessen Sliding Doors.


Hun har også spilt i Emma som er regissert av Douglas McGrath, Store forventinger hvor hun spilte mot Ethan Hawke, Venner og kjærester sammen med David Schwimmer, Seven, Livet på 1. klasse, Moonlight og Valentino, Jefferson i Paris, Dorothy Parker og den onde sirkel, Under kniven, Kaptein Hook og Shout.


Paltrows første rolle var hennes fantastiske opptreden i den kritikerroste Flesh and Bone hvor hun spilte sammen med Meg Ryan og Dennis Quaid. Hun har også mottatt strålende kritikker i det utsolgte stykket As You Like It som ble satt opp på Williamstown Theater Festival hvor hun spilte karakteren Rosalind.


Nylig debuterte Paltrow som regissør i kortfilmen Dealbreakers hvor hun er medforfatter og medregissør sammen med sin gode venn Mary Wigmore.


I 2005 skrev Paltrow en flerårsavtale med Estée Lauder og hun kan nå sees på print og tv-annonser i hele verden for "Pleasures" og "Pure White Linen" parfymene. I 2006 introduserte Estée Lauder en ny "Pleasures by Gwyneth Paltrow limited edition collection" inspirert av hennes beste skjønnhetstips. I de kommende årene til Paltrow være talskvinnen for ulike lukter, sminke og skjønnhetsprodukter.


Gwyneth Paltrow er født i Los Angeles hvor hun tilbrakte sine første 11 år i en liten familie som har sterke bånd inn i underholdningsindustrien. Hennes far, Bruce Paltrow, var en meget suksessrik regissør og hennes mor er den prisvinnende skuespillerinnen Blythe Danner. Hennes familie flyttet til New York mens hun ble uteksaminert fra Spence School og før hun startet på University of California i Santa Barbara for å ta et hovedfag i kunsthistorie. Hun fant fort ut at livet som student ikke var noen hun trivdes med og sluttet til tross for hennes fars motvilje. Det var ikke før hun fikk en rolle i Williamstown Theater Festivals stykke Picnic hvor hun spilte sammen med sin mor og Tony Goldwyn at hun fikk støtte fra sin far til å utvikle en skuespillerkarriere.


Paltrow bor nå i New York og London.JON FAVREAU (regissør/ansvarlig produsent) er virkelig et multitalent. Etter å ha fått sitt gjennombrudd som skuespiller i Rudy satt Favreau seg fore å bli en etablert manusforfatter med den anerkjente komedien Swingers. Siden den gang har han fortsatt å utfordre seg selv i en rekke varierte prosjekter.


Før Iron Man har Favreau regissert Zathura som er en eventurfilm for barn med Tim Robbins i hovedrollen. I 2003 regisserte han den suksessrike filmen Elf med Will Ferrell. Favreau hadde sin spillefilmdebut som regissør av Made, en film han skrev og spilte i sammen med Vince Vaughn og Sean "Puffy" Combs for Artisan Entertainment.


Foran kamera ble Favreau sist sett sammen med Vaughn og Jennifer Aniston i Universal Pictures The Break-Up. Hans neste filmer er Four Christmases sammen med Vaughn og Reese Witherspoon som har verdenspremiere i november 2008. Favreau spiller også i Wimbledon sammen med Kirsten Dunst og Paul Bettany, i Når du minst venter det og i Daredevil som er en filmatisering av Marvel Comics franchise. Han spilte også den legendariske "heavyweight champion" Rocky Marciano i MGMs biografifilm Rocky Marciano.


Favreaus andre filmer inkluderer Love and Sex hvor han spiller med Famke Janssen, The Replacements med Keanu Reeves, Very Bad Things med Christian Slater og Cameron Diaz samt Deep Impact med Robert Duvall, Morgan Freeman og Vanessa Redgrave.


Favreaus TV-opptredener inkluderer en rolle i serien Friends og en gjesterolle i HBOs kritikerroste The Sopranos hvor han spiller seg selv. Favreau var også hjernen bak, produsent og programleder på den kritikerroste og Emmy nominerte IFC serien Dinner for Five.

Fakta

Norgespremiere
30.04.2008
Originaltittel
Iron Man
Sjanger
Action
Skuespillere
Robert Downey Jr.
Terrence Howard
Jeff Bridges
Gwyneth Paltrow
Leslie Bibb
Shaun Toub
Faran Tahir
Clark Gregg
Bill Smitrovich
Sayed Badreya
Paul Bettany
Jon Favreau
Peter Billingsley
Tim Guinee
Regi
Jon Favreau
Manus
Arthur Marcum
Matthew Hollaway
Produsent
Ari Arad
Stan Lee
Kevin Feige
Peter Billingsley
Michael A. Helfant
Louis D'Esposito
Jon Favreau
Foto
Matthew Libatique
Musikk
John Debney
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 6 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Marvel Enterprises
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne superhelt-filmen inneholder voldsomme eksplosjoner og sterke action-effekter som kan virke skremmende for barn. Derfor får filmen 11-årsgrense.

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene