Slaget om den forbudte by

Norgespremiere: 12.10.2007
15 år
1 t. 54 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Gylne blomster fyller det keiserlige palass kvelden for den store Chong Yang-festivalen. Keiseren vender overraskende hjem med sin andre sønn, prins Jai. Påskuddet er å feire høytiden med familien, men med tanke på det kjølige forholdet mellom keiseren og den sykelige keiserinnen snakker han neppe sant.
I mange år har keiserinnen og hennes stesønn, kronprins Wan, hatt utenomekteskapelige forbindelser. Prins Wan føler seg fanget og drømmer om å rømme palasset med sin hemmelige kjærlighet Chan, den keiserlige legens datter.

I mellomtiden bekymrer prins Jai, den trofaste sønnen, seg for keiserinnens skrantende helse og hennes besettelse for gylne krysantemumer. Er hun på vei ned en uhellsvanger vei?

Keiseren har også sine hemmelige planer. Den keiserlige legen er den eneste som kjenner til hans renkespill, og når keiseren aner omrisset av en trussel, sender han legens familie fra palasset til fjerntliggende trakter. Underveis dit blir de overfalt av mystiske angripere. Chan og moren Jiang Shi tvinges derfor tilbake til palasset, og deres retur hit setter i gang en voldsom rekke av mørke overraskelser.

Blant festivales glitter og stas avsløres stygge hemmeligheter. Mens den keiserlige familien fortsetter sitt innviklede maskespill i storslåtte omgivelser, går tusenvis av gullpansrede krigere til angrep på palasset. Hvem står bak dette brutale opprøret? Hvor befinner prins Jais lojalitet seg? Og mellom kjærlighet og begjær, vil det bli stå igjen en endelig vinner?

Curse Of The Golden Flower er den lenge etterlengtede nye filmen til Zhang Yimou som står bak de to spektakulære actionfilmene Hero og House Of Flying Daggers. Den nye filmen er ikke mindre imponerende å se på.

Handlingen i Curse Of The Golden Flower finner sted i det senere Tang-dynastiet, for mer enn 1000 år siden. Tang var et av de mest fargesprakende, bombastiske dynastiene i kinesisk historie. Det var en tid da det gjaldt å vise frem hva man hadde, å være så prangende som mulig. Et gammelt kinesisk ordtak sier "Gull og jade på utsiden, råte og forfall på innsiden", og det betyr at under den vakre overflaten ligger ofte en mørk og frastøtende sannhet. Historien kretser rundt en dysfunksjonell keiserlig familie. Som andre viktige familier i føydaltiden, ligger det skjult mørke hemmeligheter under glitteret inne i palasset.

Regissør Zhang Yimou er svært opptatt av den visuelle komposisjonen, og han forteller sine historier i enda større grad gjennom bilder enn mange andre filmskapere. For å høyne inntrykket av rikdom, har han denne gangen brukt fargen gull i veldig stor grad, både i kulisser og kostymer, i tillegg til at lys har spilt en stor rolle. Fargerikt kinesisk kunstglass er brukt for å intensivere nyanser og gjennomsiktighet i søyler, vegger, vinduer og de mange dekorasjonsgjenstandene i palasset. Du vil aldri ha sett maken.

Men likevel insisterer regissøren på at actionelementet er viktigst i en hvilken som helst film. - Curse Of The Golden Flower er min tredje actionfilm, og action er en metode for å fortelle historien. Den er en kanal der forhold avsløres og konflikter løses. Jeg har samarbeidet med Ching Siu-Tong på mange prosjekter, og hans actiondesign kommer virkelig til syne i kampsekvensen der tusenvis av krigere i gullrustninger angriper palasset. Denne nøkkelscenen er også en av mine favoritter. Blant ekstravagante festligheter, blir den keiserlige familiens stygge hemmeligheter avslørt, og et kupp settes i gang utenfor palasset. Denne scenen innkapsler fortid og nåtid i det keiserlige husholdet. Familien må konfrontere sin største krise mens regimet står foran det totale sammenbrudd. For meg er dette filmens virkelige nøkkelscene, sier Zhang Yimou.

ZHANG YIMOU debuterte med filmen Red Sorghum i 1987 og vant Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin. Siden har det gått slag i slag med priser og suksessrike filmer, blant dem Ju Dou, Raise The Red Lantern, To Live og de to spektakulære actionfilmene Hero og House Of Flying Daggers.

CHOW YUN-FAT er blant Hong Kongs aller mest populære og anerkjente skuespillere. Han har spilt i en lang rekke av den populære regissøren John Woos filmer, og dessuten i blant annet Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Replacement Killers, Anna And The King, Pirates of the Caribbean: At World's End og The Corruptor.

GONG LI spilte i Zhang Yimous debutfilm Red Sorghum og har spilt i seks andre av hans filmer, blant annet To Live og Ju Dou. Hun har også spilt i lang rekke øvrige filmer, blant dem Farewell My Concubine, Temptress Moon, 2046, Memoirs Of A Geisha, Breaking The Silence, Miami Vice og Hannibal Rising.

JAY CHOU er fra Taiwan, og har et navn som popstjerne over store deler av Asia. Han har tidligere spilt i komedien Initial D, en hit i Kina.

LIU YE har spilt i en rekke filmer, TV-filmer og teateroppsetninger.

Fakta

Norgespremiere
12.10.2007
Originaltittel
Curse of the Golden Flower
Sjanger
Action
Skuespillere
Chow Yun-Fat
Gong Li
Jay Chou
Liu Ye
Regi
Zhang Yimou
Manus
Zhang Yimou
Wu Nan
Bian Zhihong
Produsent
Bill Kong
Foto
Zhao Xiaoding
Musikk
Shigeru Umebayashi
Nasjonalitet
Kina
Språk
Mandarin
Lengde
1 t. 54 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Focus Feature
Distribusjon
Nordisk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Nærgående skildringer av vold gjør at denne filmen får 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene