Exorsisten

Norgespremiere: 12.01.2001
Skrekkfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Regan MacNeil er en 12-åring med et godt forhold til sin berømte mor, skuespiller Chris MacNeil. Under et opphold i Washington D.C. begynner Regan å oppføre seg merkelig. Chris blir bekymret. En legesjekk avdekker ingen ting, men Regan lirer av seg noen gloser som kan få sjømenn til å rødme...

Tilstanden hennes blir gradvis verre, og Chris vil ikke lenger akseptere legenes påstand om at det bare er nerver som plager datteren. Etter flere rystende opplevelser innser Chris at høyere makter kan være involvert. Pater Damien Karras blir engasjert, men han har ikke kraft nok til å hjelpe Regan. Bare én mann kan konfrontere ondskapen som herjer i henne - Exorsisten...

Tilstanden hennes blir gradvis verre, og Chris vil ikke lenger akseptere legenes påstand om at det bare er nerver som plager datteren.

Etter flere rystende opplevelser innser Chris at høyere makter kan være involvert. Pater Damien Karras blir engasjert, men han har ikke kraft nok til å hjelpe Regan.

Bare én mann kan konfrontere ondskapen som herjer i henne - Exorsisten...


Den skumleste filmen noensinne
Andre juledag 1973 ble amerikanerne revet ut av høytidshyggen. Premieren på "Exorsisten" var et landemerke i filmhistorien, og folk både besvimte og rømte kinosalen i frykt for det som skjedde på lerretet.

Debatten om filmen ble også hysterisk, med fordømmelse fra den kristne høyresiden og anklager om at Linda Blair ble utnyttet i rollen som Regan. (Hun har selv avvist disse påstandene.)

"Exorsisten" ble likevel den nest største kassasuksessen noensinne til da, bare slått av "Gudfaren" (1972). Ti Oscar-nominasjoner beviste at den hadde kvaliteter langt utover å skremme folk.

Nå kommer den på kino igjen for å vise dagens publikum hva oppstusset handlet om. Nyutgivelsen er 11 minutter lengre og har fått pusset opp lydbildet.

Versjonen er mer i tråd med manusforfatter William Peter Blattys bok, som han baserte manuset på. Regissør William Friedkin mener de nye scenene utdyper de spirituelle sidene ved historien, foruten å legge til noen "virkelig skremmende øyeblikk".


William Friedkin (regi)
Friedkin begynte som TV-regissør, og spillefilmdebuten var "Good Times" (1967), med den berømte sangduoen Sonny og Cher på rollelisten. Karrieren fikk et løft i 1971 med thrilleren "Brennpunkt New York" (1971), som mottok fem Oscar-priser, hvorav én for Friedkins regi.
Etter "Eksorsisten" har Friedkin stort sett arbeidet med TV.


Ellen Burstyn (Chris MacNeil)
Ellen Burstyns gjennombrudd på lerretet kom i Peter Bogdanovich' "The Last Picture Show" (1971), som ga henne den første av fire Oscar-nominasjoner. De tre neste fikk hun for "Alice bor ikke her lenger" (1974), "Same Time, Next Year" (1978) og "Resurrection" (1980), og hun vant for "Alice...".


Max von Sydow (Pater Merrin)
Max von Sydow begynte som teaterskuespiller før samarbeidet med Ingmar Bergman gjorde ham kjent for et internasjonalt publikum. De lagde 11 filmer sammen. von Sydow sa nei til skurkerollen i den første James Bond-filmen, "Dr. No" (1962), og valgte isteden å spille Jesus i George Stevens' "The Greatest Story Ever Told" (1965).

Sin første Oscar-nominasjon for beste skuespiller fikk von Sydow for innsatsen i Bille Augusts "Pelle Erobreren" (1988).


Jason Miller (Pater Damien Karras)
Ikke mange kan skilte med Oscar-nominasjon etter sin første filmrolle, men det var tilfellet for Jason Miller som den plagede pateren i "Eksorsisten". Han er for øvrig mest kjent som manusforfatter og skuespiller i TV-filmer.


Linda Blair (Regan MacNeil)
Mange tror Linda Blair debuterte med "Eksorsisten", men den tidligere barnemodellen hadde sin første opptreden i "The Sporting Club" (1971). Rollen som Regan i "Eksorsisten" fikk hun i konkurranse med over 600 barneskuespillere.

Hun fikk en Oscar-nominasjon og en Golden Globe-pris for tolkningen av Regan. I voksen alder har Blair hatt hoved- og biroller i mange filmer.

Fakta

Norgespremiere
12.01.2001
Originaltittel
The Exorcist
Sjanger
Skrekkfilm
Skuespillere
Ellen Burstyn
Max von Sydow
Lee J. Cobb
Kitty Winn
Jack MacGowran
Jason Miller
Linda Blair
William O'Malley
Barton Heyman
Peter Masterson
Rudolf Schündler
Gina Petrushka
Regi
William Friedkin
Manus
William Peter Blatty
Produsent
William Peter Blatty
Foto
Owen Roizman
Billy Williams
Musikk
Jack Nitzsche
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2t. 1m.
Produksjonsår
1973
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome

Få med deg disse filmene