Før solnedgang

Norgespremiere: 22.10.2004
Tillatt for alle
1 t. 20 min.
Romantikk

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

De får en ny mulighet til å finne den store kjærligheten.

For ni år siden møttes Jesse og Celine i 14 timer og følte at de passet perfekt sammen. De lovte hverandre å treffes igjen etter seks måneder, men løftet ble brutt. Ni år senere får de en ny sjanse. Kan den gamle dragningen utvikle seg til kjærlighet?

Jesse er i ferd med å avrunde lanseringen av sin siste bok. Han møter pressen på en liten bokhandel i Paris. Bakerst i rommet står noen og ser på ham. Jesse kommer ut av fatning, for det er Celine, jenta han fikk så god kontakt med for ni år siden på en togtur som endte i Wien. Siden har de ikke sett hverandre, til tross for lovnader om å møtes bare seks måneder senere.

Jesse bor nå i New York, Celine i Paris. Etter den første gjensynsgleden går de gatelangs i Paris og merker at tiden nok en gang står stille. Samtalen flyter like lett og inderlig som for ni år siden. Jesse skal tilbake til New York samme kveld, men utsetter avreisen så lenge han kan. De bruker hvert minutt på å gjenoppdage hverandre og kaste lys over perioden med adskillelse. Jesse må til slutt bestemme seg. Skal han miste fotfestet i Paris med Celine eller vende tilbake til familielivet i New York?

Fra soloppgang til solnedgang
Det dialogdrevne kammerspillet i "Før solnedgang" er i stil og innhold en naturlig oppfølger til "Før soloppgang" fra 1995. Den fikk godord fra kritikerne for sin konsekvente, klisjéfrie håndtering av et møte mellom to ungdommer som faller for hverandre og snakker om alt og ingenting under stjernene.

Regissør Richard Linklater omtaler "Før soloppgang" som en "anti-Hollywood-romanse".
- På en enkel måte var det en romanse for realister. Vi prøvde å formidle noe som er realistisk, noe som er tettere opptil noe som kan skje i ditt eget liv enn på film. Jeg tror folk som føler en tilknytning til filmen har det på samme måte som oss, og det er derfor vi fortsetter å utforske disse to karakterene, sier Linklater. Ethan Hawke (Jesse) sier det handler om å "lage drama ut av livet i sin alminnelighet". Både Linklater, Hawke og Julie Delpy (Celine) ønsket allerede i arbeidet med "Før soloppgang" å føre historien videre for å se hvordan livet hadde artet seg for Jesse og Celine. Delpy synes det ufullendte løftet mellom hovedpersonene i den første filmen etterlot seg noe uavklart også i hennes eget liv.
I årene etter den første filmen fortsatte Jesse og Celine å leve i hodet på de involverte. Hver gang de møttes diskuterte de muligheter for å realisere et nytt kapittel i historien. Etter hvert kom de frem til ideen om lage en film i sanntid, 90 minutter i livet til Jesse og Celine. De begynte å utbrodere ideer til dialog, og det endelige manuset er signert Hawke og Delpy like mye som Linklater.

Richard Linklater
(regissør/manusforfatter)
Richard Linklater er kjent for å lage filmer som har et independent-preg, og for å ha oppdaget talenter som i dag er blant filmbransjens mest anerkjente aktører. Hans første langfilm var "Slacker" (1991), som fortalte historier om et stort persongalleri gjennom et døgn. "Dazed and Confused" (1993) spente opp et mindre lerret, og fokuserte på en flokk studenter i ferd med å avslutte skoleåret i mai 1976. "Før soloppgang" (1995) ga Linklater en Sølvbjørn for beste regi under filmfestivalen i Berlin. Hans hittil største kommersielle suksess er komedien "School of Rock" (2003).

Ethan Hawke
(Jesse/manusforfatter)
"Før solnedgang" er den femte filmen Ethan Hawke har laget sammen med Richard Linklater. De fire andre er "Før soloppgang" (1995), "The Newton Boys" (1998), "Tape" (2001) og den animerte "Waking Life" (2001). Hawke debuterte på lerretet i 1985, men ble for alvor oppdaget i Peter Weirs gripende Oscar-vinner "Dagen er din" (1989). Siden har vi sett ham i blant annet "Reality Bites" (1994), "Gattaca" (1997) og "Training Day" (2001). For sistnevnte ble han Oscar-nominert for beste mannlige birolle.

Julie Delpy
(Celine/manusforfatter)
Julie Delpy har i en karriere bestående av mer enn 40 filmer arbeidet med noen av Europas fremste regissører. Blant dem er Jean-Luc Godard ("King Lear", 1987), Bertrand Tavernier ("La Passion Béatrice", 1987), Carlos Saura ("The Dark Night", 1989), Volker Schlöndorff ("Homo Faber", 1991) og Krzysztof Kieslowski ("Hvit", 1994). I likhet med Ethan Hawke lånte Delpy stemme til den animerte "Waking Life".

Fakta

Norgespremiere
22.10.2004
Originaltittel
Before Sunset
Sjanger
Romantikk
Skuespillere
Ethan Hawke
Julie Delpy
Vernon Dobtcheff
Louise Lemoine Torres
Rodolphe Pauly
Mariane Plasteig
Diabolo
Denis Evrard
Albert Delpy
Marie Pillet
Regi
Richard Linklater
Manus
Richard Linklater
Ethan Hawke
Julie Delpy
Produsent
Anne Walker-McBay
Foto
Lee Daniel
Musikk
Alex Wurman
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
1 t. 20 min.
Produksjonsår
2004
Produksjonsselskap
Warner Independent Pictures
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen som er en fortsettelse av filmen "Before Sunrise" inneholder ingen scener som kan skremme de aller minste og tillates derfor for alle.

Få med deg disse filmene