Mordet på Jesse James av den feige Robert Ford

Norgespremiere: 16.11.2007
15 år
2 t. 39 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Et feigt bakholdsangrep og starten på en legende.

Banditten Jesse James ble tatt av dage 3. april 1882 av Robert Ford, en mann som begynte som en beundrer og endte som en fiende. Jesse James ble en legende og fikk heltestatus etter sin død. Robert Ford ble sett på som en feiging og forræder.

Den legendariske banditten Jesse James hadde ambisjoner om å bli lovlydig da han i november 1881 flyttet med familien til St. Joseph i Missouri. Det eneste som gjensto var et bankran. Banden til James var dramatisk skrumpet inn. Han inviterte med seg brødrene Charles og Robert Ford til å rane banken, og han lot dem bo hos seg for å få bedre beskyttelse.
Uheldigvis for Jesse James hadde ikke brødrene tenkt å delta i ranet, men heller heve en dusør på 10.000 dollar som guvernøren i Missouri hadde utlovd for den som fikk has på James - død eller levende.
Etter frokost 3. april 1882 satt brødrene Ford og Jesse i stua da bandelederen oppdaget at et bilde hang skjevt på veggen. Han stilte seg på en stol for å rette det opp, og det var det siste han gjorde. Jesse James ble skutt bakfra av Robert, en tidligere beundrer som ikke lenger ville leve i legendens skygge. Ganske riktig ble Ford et navn på alles lepper, men ikke slik han hadde tenkt seg det.

Filmen er basert på romanen "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" (1983) av Ron Hansen.

Andrew Dominik
(regi)
Andrew Dominik fra New Zealand har tidligere regissert "Chopper" (2000), om en legendarisk kriminell som skrev en selvbiografi mens han satt i fengsel. Den ble belønnet med tre AFI-priser i Australia - for regi, mannlig hovedrolle og mannlig birolle.

Brad Pitt
(Jesse James)
Brad Pitt er en av de mest anerkjente skuespillerne i sin generasjon etter prestasjoner i filmer som "Fight Club" (1999), "Syv år i Tibet" (1997), "Se7en" (1995), "Twelve Monkeys" (1995, Oscar-nominert) og "Lidenskapens pris" (1994).
Pitt ble først kjent som den forførende haikeren i Ridley Scotts omstridte "Thelma & Louise" (1991). Han var deretter den karismatiske, men fortapte Paul Maclean i Robert Redfords "Der elven renner" (1992) og blodsugende Louis i Neil Jordans "En vampyrs bekjennelser" (1994).
Pitts opptreden i Guy Ritchies "Snatch" (2000) høstet mye ros. Han har også delt lerret med Julia Roberts og James Gandolfini i "Meksikaneren" (2001). Samme året var Pitt en av Danny Oceans menn i Steven Soderberghs "Ocean's Eleven".
Han har de siste årene spilt i den historiske storsatsingen "Troja" (2004), "Ocean's Twelve" (2004), actionkomedien "Mr. & Mrs. Smith" (2005), Alejandro González Iñárritus myldrebilde "Babel" (2006) og "Ocean's Thirteen" (2007).

Casey Affleck
(Robert Brown)
Casey Affleck er en av Hollywoods mest ettertraktede unge skuespillere. Han debuterte som 12-åring i "Lemon Sky" (1988) for TV-selskapet PBS, da han spilte Kevin Bacons villfarne lillebror. Affleck flyttet til California etter high school, der han fikk en rolle i Gus Van Sants kritikerroste "Noe å dø for" (1995), med Nicole Kidman og Joaquin Phoenix. Deretter begynte Affleck å studere parallelt med skuespillerkarrieren.
Han har takket ja til roller der han har kunnet vise humor, intelligens og et stadig større register som skuespiller. Han medvirket i Oscarbelønte "Den enestående Will Hunting" (1997) med broren Ben Affleck og Matt Damon. Blant nyere filmer finner vi "Drowning Mona" (2000) med Bette Midler, Neve Campbell og Danny DeVito, "Committed" (2001) med Heather Graham og Luke Wilson og "Ocean's Eleven" (2001) og dens to oppfølgere, signert Steven Soderbergh.

Fakta

Norgespremiere
16.11.2007
Originaltittel
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Sjanger
Drama
Skuespillere
Brad Pitt
Casey Affleck
Zooey Deschanel
Ted Levine
Mary-Louise Parker
Sam Shepard med flere
Regi
Andrew Dominik
Manus
Ron Hansen
Andrew Dominik
Produsent
Tony Scott
Foto
Roger Deakins
Musikk
Warren Ellis
Nick Cave
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
2 t. 39 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen om Jesse James inneholder flere nedskytinger. Filmen får derfor 15årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene