Maskeblomstfamilien

Norgespremiere: 08.10.2010
11 år
1 t. 37 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Det er sommeren 1951. Lillian og Amund Wang får sitt første og eneste barn. En gutt. Eller er det en pike? Ute er det solformørkelse. Fuglene slutter å synge. Foreldrene nekter operasjonen som kunne gjort Adrian til et helt menneske. Leiligheten i Oscars gate blir et drivhus der de forferdeligste blomstene gror. Her vokser den splittede Adrian opp med forstillelse, taushet, løgn og døende kjærlighet. Her lærer han sin skamløshet å kjenne.

Sommeren 1966 overhører Adrian samtalen som oppsummerer og besegler hans skjebne. Han velger ikke offerets rolle, men angriperens: Han går til krig mot foreldrene og får en kraft til å handle som er forløsende, men også livsfarlig for alle som er i hans nærhet, fordi han til slutt ikke kan kontrollere den. En serie hendelser endrer Adrians liv dramatisk i løpet av noen korte høstmåneder. Er det tilfeldigheter, eller kan de knyttes til Adrian? Ingen stiller spørsmål. Gjennom hovedrollen som Ødipus i en skoleteateroppsetning og møtet med Heidi, opplever Adrian seg selv i en større sammenheng, og han kan ikke unngå å innse sin egen tragedie. Han møter sin skyldfølelse, sin skam, innser sitt ansvar, befriende og ødeleggende på samme tid - og tar sin straff.

Maskeblomstfamilien er basert på boka med samme navn skrevet av Lars Saabye Christensen.

Marcus Aarnseth (Adrian Wang): Er 17 år og et ferskt fjes i den norske filmverdenen. Han går på Persbråten videregående. Maskeblomstfamilien er Marcus' første spillefilm.

Andrea Pharo Ronde (Emilie): Går andre året på musikklinjen ved Rud videregående, med vokal som hovedinstrument.

Maria Bonnevie (Mor/Lillian Wang): Er utdannet ved Stockholm Scenskola (1997). Hennes første film var Kvitebjørn Kong Valemon fra 1991. Hennes gjennombrudd kom i filmen Jerusalem i 1997. Senere har hun spilt i Insomnia, Øyenstikker, Syndare i Sommarsol, og Engelen (2009). For sin rolle i Jeg er Dina (2002) mottok hun utmerkelse for beste utenlandske kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Montreal.

Eindride Eidsvold (Amund Wang): Gikk ut fra Statens Teaterhøgskole i 1987 og har vært fast ansatt ved Nationaltheatret siden 1990 hvor han blant annet var å se som Gregers Werle i Vildanden (2004). Eidsvold spilte Christian Borchmann i TV-serien Hotel Cæsar og har før dette medvirket i flere TV-serier, radio og spillefilmer, deriblant Sofies Verden, Hamsun, Drömspel, Bare skyer beveger stjernene og Marias Menn.

Kjersti Holmen (Tante): Er kjent fra en rekke film- og fjernsynsroller. Kjersti mottok Per Aabels ærespris i 1983, Aase Byes legat i 1999 og er innehaver av to Amanda-priser, første gang i 1993 for sin innsats i Telegrafisten og i 2000 for beste kvinnelige skuespiller i filmene Sofies verden og S.O.S. Hun har medvirket i utallige TV-serier og spillefilmer, deriblant Orions belte, Rød Snø, Ti kniver i hjertet, Vestavind, Elsk meg i morgen og Kunsten å tenke negativt.

Petter Næss (regi): Har jobbet både som skuespiller, manusforfatter og instruktør innenfor film- og teaterverdenen. Han regisserte sin første spillefilm i 1999, den humoristiske Absolutt blåmandag, som fikk Amanda samme år for både beste mannlige og kvinnelige hovedrolle. Den andre var Elling som ble sett av nesten 800 000 mennesker i Norge og nominert til Oscar som beste utenlandske film. I 2005 regisserte han Elsk meg i morgen, den siste filmen om Elling. Imellom de to Elling-filmene har Petter også hatt ansvaret for regien på to andre filmer: Ungdomsfilmen Bare Bea og Hollywood-debuten Mozart and the Whale. I 2007 skrev og regisserte han Tatt av Kvinnen, og han var regissør på det svenske dramaet Hoppet (2007), som har vunnet mer enn 15 internasjonale filmpriser.

Fakta

Norgespremiere
08.10.2010
Originaltittel
Maskeblomstfamilien
Sjanger
Drama
Skuespillere
Marcus Aarnseth
Maria Bonnevie
Eindride Eidsvold
Kjersti Holmen
Andrea Pharo Ronde
Hallvard Holmen
Dennis Storhøi
Bjørn Sundquist
Regi
Petter Næss
Manus
Lars Saabye Christensen og Åse Vikene
Produsent
Dag Alveberg og Synnøve Hørsdal
Foto
Daniel Voldheim
Musikk
Nils Petter Molvær
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
norsk
Lengde
1 t. 37 min.
Produksjonsår
2010
Produksjonsselskap
Maipo AS
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Gjennomgående utrygg stemning og enkelte dramatiske skildringer gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene