Historien om David Gale

Norgespremiere: 04.04.2003
15 år
2 t. 10 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Bitsey Bloom (Kate Winslet) er en ambisiøs journalist som får mulighet til å intervjue den dødsdømte David Gale (Kevin Spacey).
Gale er en tidligere populær og avholdt professor samt en av statens mest kjente og ivrige motstandere av dødsstraff. Han har sittet seks år på dødscelle for voldtekt og mord, og med bare fire dager igjen å leve vil han gi sitt første og eneste intervju. Hvorfor han har valgt akkurat Bitsey og om han er skyldig eller ikke, vet hun ikke, men under intervjuets gang vekkes hennes engasjement. Hun innser at noe ikke stemmer.

"Historien om David Gale" er en thriller med et politisk budskap i kjernen. Handlingen er lagt til "Death Row"-seksjonen for dødsdømte fanger-i et fengsel i Austin, Texas. Texas er den delstaten som henretter flest fanger i USA i løpet av et år, og det henrettes like mange i den delstaten som det gjør til sammen i de 37 andre delstatene som tillater dødsstraff. Og USA er nummer 4 på listen over de land i verden som henretter flest mennesker-etter Kina, Irak og Kongo
Dødsstraffen er et viktig prinsippspørsmål for mange i USA, der det er like mye med på å splitte folket som det splitter USA og Europa. "Historien om David Gale" kretser rundt det største problemet ved bruk av dødsstraff: Hvordan kan man være sikker på at ingen blir uskyldig henrettet?

KEVIN SPACEY (David Gale) har spilt i en rekke store filmer de siste syv årene, deriblant "Seven", "L.A. Konfidensielt", "K-PAX" og "Shipping News". Sin største suksess hittil oppnådde Spacey da han fikk Oscar for Beste Skuespiller i "American Beauty". Oscar vant han også for sin innsats i "De Mistenkte". Kevin Spacey er også en anerkjent teaterskuespiller, og har vunnet Tony-prisen-"teaterets Oscar". Den allsidige Spacey har også erfaring som regissør og produsent, og produserer etter sigende for tiden Hollywood-versjonen av den norske suksessen "Elling".

KATE WINSLET (Elizabeth "Bitsey" Bloom) er vel kjent fra flere storfilmer de siste årene. Den unge britiske skuespillerinnen oppnådde å bli nominert til Oscar for sin rolle i Jane Austen-dramaet "Fornuft og Følelser" i 1996. Hun fulgte opp denne med å bli nominert til Oscar for "Titanic" to år senere, og ble dermed yngste skuespillerinne til å motta to nominasjoner, 22 år gammel. Kate Winslet var nylig å se i "Iris", om forfatterinnen Iris Murdoch. Hennes neste store prosjekt blir "Neverland", hvor hun spiller mot bl.a. Johnny Depp.

LAURA LINNEY (Constance Harraway) debuterte på det store lerretet i 1995, med "Congo". Hun fikk snart roller i andre storfilmer, som "The Truman Show" med Jim Carrey. Linney har solid bakgrunn fra Broadway, der hun blant annet har spilt i en prisbelønt oppsetning av Ibsens "Hedda Gabler". Laura Linney ble nominert til Oscar for to år siden, for sin innsats i 'independent'-filmen "You Can Count on Me". Hun var sist å se på norske kinoer i fjor sommer, da i "The Mothman - Dødens Budbringer"

ALAN PARKER (regissør/produsent) har regissert en lang rekke suksessfilmer i både Storbritannia og i Amerika. Gjennombruddet fikk han med "Midnight Express", som vant to Oscar. Det samme gjorde musicalen "Fame". Parker har regissert filmer av svært forskjellig karakter, fra det dypt alvorlige borgerrettighetsdramaet "Mississippi i Flammer" via "Evita" (med Madonna i hovedrollen) til den hjertevarme "The Commitments". Parkers filmer har vunnet til sammen 5 Oscars og en rekke andre utmerkelser.

Fakta

Norgespremiere
04.04.2003
Originaltittel
The Life of David Gale
Sjanger
Drama
Skuespillere
Kevin Spacey
Laura Linney
Kate Winslet
Regi
Alan Parker
Manus
Charles Randolph
Produsent
Nigel Sinclair
Lisa Moran
Moritz Borman
Alan Parker
Norm Golightly
Nicolas Cage
Guy East
Foto
Michael Seresin
Musikk
Jake Parker
Alex Parker
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 10 min.
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Paramount
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
15 år

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene