Rottenetter

Norgespremiere: 04.09.2009
11 år
1 t. 37 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Når du selger sjelen må noen betale. Jonny Kristiansen er villig til å gjøre alt for å nå toppen i Stavangers oljeinfiserte finansmiljø. Han vil bli den beste, smarteste og rikeste av dem alle. Han går inn i en verden, der alt og alle kan kjøpes for penger - med store, åpne, grådige øyne.

Jonny elsker det. Og han er god. Han lærer seg spillets enkle regler: Å spise eller bli spist. Jonny gjør alt som kreves. Han juger, bedrar og manipulerer. Dette er hans verden.

Jonny ser kolleger bli dolket i ryggen og ofret. Han ser at deres fall bare bringer ham nærmere toppen. Inntil offeret plutselig er ham selv. Med ett er det Jonny som står i veien, og han skyves brutalt ut i kulda.

Men Jonny stikker ikke med halen mellom beina. Han tar opp kampen mot sin egen mektige sjef, Fredrik Sagen. Jonny kjenner Sagens mørke fortid. Historien om hvordan han bygde sitt mektige finansimperium. Det er Jonnys våpen.

Jonny bestemmer seg for å ta rotta på Sagen. Han vil ha hevn og han vil felle ham. For sin egen vinnings skyld. Men han er ikke forberedt på hvilke krefter han utfordrer. Jonny virvles lenger og lenger inn i en kamp han ikke kan vinne uten å tape. For hvis Sagens fortid kommer for en dag, er det flere enn Sagen som vil bli dratt ned i mørket.

Rottenetter er et hardkokt drama fra finansmiljøet i Stavanger. En intens og suggererende spenningsfilm om ambisjoner, grådighet, lojalitet og blodsbånd.

SKUESPILLERNE
Christian Rubeck spiller Jonny Kristiansen
Christian Rubeck (f. 1980) er utdannet ved Drama Centre London. Han jobber vanligvis i London og debuterte som filmskuespiller med Slumdog Millionaire-regissør og Oscar-vinner Danny Boyle, i den britiske filmen Millions fra 2004. Hans norske debut var i rollen som Lars i Joachim Triers spillefilmdebut Reprise, men han ble for alvor kjent for det norske publikummet gjennom rollen som krigshelten Kolbein Lauring i storfilmen Max Manus (2008). Andre film- og tv-produksjoner inkluderer blant annet Tv-serien Nattsøsteren, Varg Veum - kvinnen i kjøleskapet, familiefilmen SOS Svartskjær, The Girl in the Café (HBO), Marple: A Murder is Announced (LTW), The North West Passage (ITN), Dream Team (Sky) og BBC-produksjonene Hawking, Wild West, Hotel Babylon og The Battle of Britain. Rollen som Jonny i Rottenetter er hans første hovedrolle i en norsk film.

Fridtjov Såheim spiller Jonnys sjef, Fredrik Sagen
Fridtjov Såheim (f.1968) gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1994 og var i flere år ansatt som skuespiller og instruktør ved Den Nationale Scene og Rogaland Teater. Han er nå fast tilknyttet ved Nationaltheateret i Oslo. Der har han blant annet spilt tittelrollen i Raskolnikov og hatt regi på flere oppsetninger, blant annet Onkel Vanja og Dei døde hundane. Fridtjov Såheim har ellers medvirket i filmer som Jonny Vang, Gymnaslærer Pedersen, Vinterkyss, Marias menn, Radiopiratene, Kunsten å tenke negativt, Varg Veum - Falne engler, De gales hus og Fritt vilt 2, samt i TV2-suksessen En god nummer to.

Kristoffer Joner spiller Jonnys bros, Frank Kristiansen
Kristoffer Joner (f.1972) ble først lagt merke til i tv-serien Offshore. Han debuterte på filmlerretet i Detektor (2000). Deretter fulgte roller i Mongoland, Himmelfall, Villmark, Alt for Egil og Vinterkyss. Joner vant Amanda for hovedrollen i Pål Sletaunes thriller Naboer. Han gjorde seg bemerket i rollen som Gymnaslærer Pedersen i filmen med samme navn og høsten 2008 spilte han i Den siste revejakta sammen med Nicolai Cleve Broch. Han har også vært å se i flere tv-serier, blant annet Kodenavn Hunter, hvor han spilte én av hovedrollene.

Silje Salomonsen spiller Franks kjæreste, Lydia
Silje Salomonsen (f. 1978) har gjort seg bemerket i flere av Arild Østin Osmundsens filmer. Hun debuterte på lerretet som 17-åring i Ommundsens kortfilm Hevnens demon. Siden har hun spilt i Detektor, Mongoland, Johnny Vang og Monstertorsdag.

Vegar Hoel spiller Roy Andersen
Vegar Hoel (f. 1973) er kanskje mest kjent fra sin rolle som Vegard i Mongoland. Har også spilt i en rekke kortfilmer, blant annet Pål Jackmans prisbelønte Benny og i spillefilmene Mannen som elsket Yngve, Monstertorsdag, Alt for Egil og United. I 2005 ble han utnevnt til Årets Stavangerkunstner av Stavanger Kommune.

Espen Hana spiller Sæther
Espen Hana (f. 1964) er skuespiller, komponist, entertainer og plateartist. Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole, og debuterte 1991 ved Rogaland Teater, der han har vært ansatt siden. Hana har fra 1991 vært med i den frie teatergruppen Brødrene te Bølten. Dessuten har han utgitt CD-platene Tunge kyss (1994) og Garman & Worse (1996). Medvirket i filmen Blind Gudinne i 1997.

Øvrige roller spilles av blant andre:
Knut Robberstad, Hans Petter Moland og Egil Birkeland

REGISSØR
Arild Østin Ommundsen (f. 1969)
Ommundsen er utdannet ved regilinjen på Høgskolen i Stavanger og er kjent som regissøren som startet Stavanger-bølgen i norsk film da han i 2000 regisserte sin første spillefilm Mongoland. I 1999 fikk han Gullstolen ved Kortfilmfestivalen i Grimstad for kortfilmen Før solen står opp. Spillefilmen Monstertorsdag er vist på mange filmfestivaler, blant annet Robert Redfords Sundance Film Festival i 2005.

MANUS
Arild Rein (f. 1960)
Rein er en Stavanger-basert forfatter som debuterte i 1998. De tre romanene Hundedagane (1998), Grisekoret (2001) og Kaninbyen (2004) går under navnet Stavangertrilogien og skildrer Stavanger frå 1970-årene til idag. I 2007 kom lesestykket Vintercamping. Rein ble av Stavangers befolkning kåret til kulturbyforfatter under Stavanger2008 med romanen Kaninbyen. Tidligere har han mottatt Rogaland fylkeskommunes litteraturstipend og Sigurd Skar-stipendet.

MUSIKK
Med Rottenetter debuterer Thomas Dybdahl (f. 1979) fra Sandnes som filmkomponist. Han slo for alvor gjennom med singeldebuten Bird i 2000, etter å ha vært gitarist i det jazz- og pop-inspirerte Stavanger-bandet Quadraphonics. Debutalbumet ?That Great October Sound sikret ham Spellemannsprisen 2002 i klassen popsolist og Alarmprisen 2003 i klassen pop. Han har også mottatt Edvard-prisen i 2003. Med popgruppa The National Bank fikk han Spellemannsprisen for beste popalbum.

PRODUSENTER
Produsenter for filmen er Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae. Gjennom produksjonsselskapet Paradox har Gjerdrum og Kvae i en årrekke vært en av de mestproduserende filmprodusentene i Norge. De siste års mest suksessfulle prosjekter derfra er Hawaii, Oslo, Pitbullterje, Fatso og deUSYNLIGE. I oktober er det klart for premiere på Knerten, filmen om Anne Cath Veslys barnebokklassiker Lillebror og Knerten.

Fakta

Norgespremiere
04.09.2009
Originaltittel
Rottenetter
Sjanger
Drama
Skuespillere
Christian Rubeck
Fridtjov Såheim
Kristoffer Joner
Silje Salomonsen
Vegar Hoel
Espen Hana
Glenn Andrè Kaada
Eivin Nilsen Salthe
Knut Robberstad
Hans Petter Moland og Egil Birkeland
Regi
Arild Østin Ommundsen
Manus
Arild Rein
Produsent
Finn Gjerdrum
Stein B. Kvae
Foto
Eirik Holst Aagård
Trond Tønder
Musikk
Thomas Dybdal
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
norsk
Lengde
1 t. 37 min.
Produksjonsår
2008
Produksjonsselskap
Paradox AS
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Enkelte korte, men lite nærgående skildringer av drap gjør at filmen får 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene