Engelen

Norgespremiere: 02.10.2009
15 år
1 t. 40 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Lea vokser opp i et hjem preget av manglende beskyttelse.

Lea vokser opp i et hjem preget av manglende beskyttelse. Fra å være en livsglad og nysgjerrig liten jente forandrer livet seg brutalt når moren Madeleine vender tilbake til sin eksmann Ole. Dødsdansen mellom to voksne skader barnet.
Filmen er tekstet for hørselshemmede.

Rus blir gradvis det som gjør at Lea klarer å stå i en hverdag sammen med familien sin. Så får Lea datteren Sonja og ønsker å bryte med familien og starte på nytt. Hun vil ta vare på barnet og gi henne den beskyttelsen hun selv ikke fikk. Lea skjønner snart at hun mangler denne evnen og må derfor gjøre et umulig valg.

Engelen er en historie om avhengighet. Om det å bære og arve mammas sår. Om kvinner som aldri gir opp hverandre.

 

Margreth Olin
Født på Stranda, Sunnmøre 16. april 1970.

Debuterte som dokumentarfilmskaper med eksamensfilmen "I kjærleikens hus" i 1995. I 1998 hadde hennes første helaftens dokumentar "Dei mjuke hendene" kinopremiere og mottok en lang rekke priser inkl. Amanda.

Olins første fiksjonfilm var "Fråtseri", som var en av flere kortfilmer i serien "De 7 dødssyndene" (2000). Hun slo gjennom for alvor med filmen "Kroppen Min" (2002), som vant Amanda for beste dokumentar, Gullstolen og publikumsprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad, samt flere priser på festivaler i utlandet. Olin har også mottatt filmbransjens høyeste utmerkelse Aamot-statuetten. Hennes siste film "Ungdommens råskap" er sett av nesten 60 000 på norske kinoer.

"Engelen" er hennes første helaften spillefilm.

Filmografi:
Engelen (2009)
Lullaby (2006)
Ungdommens råskap (2004)
Kroppen min (2002)
Fråtseri (2000)
Dej mjuke hendane (1998)
Onkel Reidar (1997)
I kjærleikens hus (1994)

 

Maria Bonnevie
Født 26. september 1973 i Västerås i Sverige.

Utdannet ved Stockholm Scenskola (1997) og fikk sin første teaterrolle i Hrafn Gunnlaugsons Den hvite viking.
I 1997 debuterte hun på den svenske teaterscenen Dramaten, i stykket Yvonne (Ingmar Bergman)

På filmlerretet debuterte hun i "Kvitebjørn kong Valemon" (regi Ola Solum, 1991). Hennes gjennombrudd kom i filmen "Jerusalem" (regi Bille August, 1997), og senere har hun blant annet agert i "Insomnia" (1997), "Øyenstikker" (2001) og "Syndare i Sommarsol" (2001). For filmen "Jeg er Dina" (2002) mottok hun utmerkelse for beste utenlandske kvinnelige skuespiller ved filmfestivalen i Montreal.

Filmografi:
2008 ENGELEN. regi: Margreth Olin. Speranza Film
2007 DET SOM INGEN VED. regi: Sören Kragh Jacobsen. Nimbus Film
2007 THE BANISHMENT. regi: Andrei Zvyagintsev.
2004 DAY AND NIGHT. regi: Simon Staho.
2003 LETS PLAY HOUSE. regi: Kjell Åke Andersson.
2003 RECONSTRUCTION. regi: Christoffer Boe.
2003 I AM DAVID. regi: Paul Feig.
2002 FALLEN SKY. regi: Gunnar Vikene.
2002 I AM DINA. regi: Ole Bornedal.
2001 SYNDARE I SOMMARSOL. regi: Daniel Alfredson.
2001 ØYENSTIKKER regi: Marius Holst.
2001 HR. BOE & CO.S ANXIETY. regi: Christoffer Boe.
1999 THE 13TH WARRIOR. regi: John McTiernan.
1997 INSOMNIA. regi: Erik Skjoldbjærg.
1996 JERUSALEM. regi: Bille August.

 

Thomas Robsahm
Født 29. april 1964 i Arendal.

Han debuterte som regissør med kortfilmen "Pistolklubben" i 1987. Siden har han laget en rekke kortfilmer, dokumentarer for kino og TV, samt jobbet i U-redaksjonen i NRK (1993/94).

Som produsent har han først og fremst markert som som Margreth Olins faste produsent gjennom mange år. Filmer som "Dei mjuke hendene", "Kroppen min" og "Ungdommens råskap" har alle nådd et stort kinopublikum og vunnet en lang rekke priser i inn- og utland.

For tiden er Robsahm aktuell med dokumentaren "Moderne Slaveri" samtidig som han produserer Margreth Olins spillefilmdebut "Engelen".

Filmografi (produsent):
Engelen av Margreth Olin, 2009
De som bygger landet av diverse, 2008
Landeplage av diverse (kreativ produsent for Dinamo Story), 2007
Lullaby av Margreth Olin, 2006
It's Hard To Be A Rock'n Roller av Gunhild Asting, 2006
Bigger Than Barbie av Tina Davis, 2006
Ungdommens råskap av Margreth Olin, 2004
Mitt elskede barn av Brit Jorunn Hundsnes, 2003
Kroppen min av Margreth Olin, 2002
Herborg går til filmen av Ole Jakob Andersen, 2001
Vrede av Maria Sødahl, 2000
Misunnelse av Marit Åslein, 2000
Fråtseri av Margreth Olin, 2000
Forbrytelse & straff av Maria F. Warsinski, 1998
En øy i solen av Anne Haugsgjerd, 1998
Grønne familier av Vibeke Ringen, 1998
Dei mjuke hendene av Margreth Olin, 1998
Thranes metode av Unni Straume, 1998
Onkel Reidar av Margreth Olin, 1997
Åndsfyrsten av Ole Andreas Holen, 1997

Fakta

Norgespremiere
02.10.2009
Originaltittel
Engelen
Sjanger
Drama
Skuespillere
Maria Bonnevie
Gunilla Röör
Antti Reini
Börje Ahlstedt
Helene Michaelsen
Milla Olin
Regi
Margreth Olin
Manus
Margreth Olin
Produsent
Thomas Robsam
Foto
Kim Hiorthøy
Musikk
Thomas Robsahm
Nasjonalitet
Norge
Språk
Norsk
Lengde
1 t. 40 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Speranza Film AS
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder opprivende skildringer av omsorgssvikt og enkelte til dels nærgående skildringer av overgrep i et rusmiljø. Filmen får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene