Farvel Bafana

Norgespremiere: 24.08.2007
11 år
1 t. 58 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Hvem frigjør hvem?

I 1968 sitter Nelson Mandela fengslet på beryktede Robben Island. Fangevokteren James Gregory får et spesielt ansvar for å holde øye med den berømte aktivisten. Etter som årene går endres Gregory fra å være en inngrodd rasist til å se Sør-Afrika med Mandelas blikk.
I 1968 holdes 25 millioner svarte sør-afrikanere nede av fire millioner hvite i et brutalt apartheidsystem. Sør-Afrikas statsstyrte rasisme møter forakt i verdenssamfunnet, men foreløpig tyder ingenting på at en oppmykning er på gang. Lederen for ANCs væpnede fløy, Nelson Mandela, soner en livstidsdom på Robben Island, men hans innflytelse på frihetskampen er fortsatt stor. De hvite makthaverne ønsker "et vindu inn i hans sjel". Derfor ansetter de James Gregory som fangevokter. Han har vokst opp i Transkei-området, og i likhet med Mandela og hans medfanger snakker han xhosa. Gregory er derfor den ideelle spion innenfor murene.

Planen lykkes ikke godt. Gregorys forakt for de svarte svekkes etter som han påvirkes av Mandelas personlighet og tro på fredelig sameksistens mellom svarte og hvite i et fremtidig Sør-Afrika. En dyp forbindelse formes mellom vokteren og hans fange, en forbindelse som nærmer seg vennskap. Historien om Sør-Afrikas marsj fra diktatur til demokrati påkaller spørsmålet om hvem som er fri: undertrykkeren eller den undertrykte?

Bille August
(regi)
Med "Pelle Erobreren" (1987) ble Bille August plassert på det internajonale filmkartet. Filmen ble belønnet med Gullpalmen og Oscar-pris for Beste utenlandske film.
Oppturen fortsatte da selveste Ingmar Bergman valgte seg August som regissør for å filme manuskriptet "Den gode viljen" (1992), en historie om Bergmans foreldre. Også denne ble belønnet med Gullpalmen i Cannes.
August første film med en internasjonal besetning ble "Åndenes hus" (1993), etter Isabel Allendes roman. Meryl Streep, Glenn Close og Jeremy Irons hadde de største rollene.
En annen forfatter av stort format, Selma Lagerlöf, hadde skrevet romanen som dannet utgangspunktet for Augusts ambisøse prosjekt lansert i 1996, "Jerusalem". Maria Bonnevie hadde den kvinnelige hovedrollen.
Landsmannen Peter Høeghs roman "Smillas fornemmelse for snø" ble filmatisert av August og lansert i 1997. Regissøren ble nominert til en Gullbjørn ved filmfestivalen i Berlin.
Victor Hugos klassiske roman "De elendige", kanskje mer kjent som "Les misérables", fikk liv på lerretet i 1998 med Liam Neeson og Geoffrey Rush i ledende roller.
Bille August neste prosjekt var mindre i skala, men minst like stort som drama: "En sang for Martin" (2001) tar for seg Alzheimers sykdom.
August siste kinofilm var "Return to Sender" (2004), om en kvinne som venter på dødsstraff.

Joseph Fiennes
(James Gregory)
I 1998 var ikke lenger Joseph Fiennes bare lillebroren til Ralph. Med profilerte roller i to kritikerroste, prisbelønte kostymedramaer ble Fiennes en internasjonalt ettertraktet skuespiller. I Oscar-vinneren "Elizabeth" spilte han jarlen av Leicester, en sentral skikkelse i kretsen rundt Elizabeth I. Den andre filmen plasserte Fiennes i midtpunktet som en av verdenshistoriens store forfattere, etter manges mening den største; "Shakespeare in Love" ble nominert til hele 13 Oscar-priser, og vant i sju kategorier, deriblant for Beste film. Fiennes hadde en sentral rolle i Stalingrad-dramaet "Fiende ved porten" (2001), og i 2004 var han med i en filmatisering av Shakespeares "Kjøpmannen i Venedig", med Al Pacino i tittelrollen.

Dennis Haysbert
(Nelson Mandela)
Dennis Haysbert er mest kjent som den handlekraftige presidenten David Palmer i tidligere sesonger av TV-serien "24", og han fikk en Golden Globe-nominasjon for innsatsen. På filmlerretet har Haysbert spilt mot Julianne Moore i Todd Haynes' kritikerroste "Far from Heaven" (2002). Han har nylig vært med i Sam Mendes' krisgdrama "Jarhead" (2005) og i spionthrilleren "Breach" (2007). Han er nå aktuell i den Emmy-nominerte serien "The Unit" (2006).

Fakta

Norgespremiere
24.08.2007
Originaltittel
Goodbye Bafana
Sjanger
Drama
Skuespillere
Joseph Fiennes
Dennis Haysbert
Diane Kruger
Patrick Lyster
Shiloh Henderson
Tyrone Keogh
Megan Smith
Jessica Manuel
Faith Ndukwana
Terry Pheto
Leslie Mongezi
Regi
Bille August
Manus
Greg Latter
Bille August
Produsent
Jean-Luc van Damme
Foto
Robert Fraisse
Musikk
Dario Marianelli
Nasjonalitet
Sør-Afrika
Frankrike
Tyskland
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 58 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
X Filme Creative Pool
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
I dette dramaet skildres den etter hvert dype forbindelsen mellom Nelson Mandela og hans fangevokter på Robben Island. Filmen innholder noen få, men sterke skildringer av overgrep, maktmisbruk og rasisme under det Sør-Afrikanske apartheid-styret. Den får derfor 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene