Drømmen

Norgespremiere: 13.10.2006
11 år
1 t. 48 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Drømmen - som fikk Krystallbjørnen under Berlin-festivalen - handler om 13 år gamle Frits som, inspirert av Martin Luther King, gjør opprør mot skoleinspektøren. Året er 1969, og rent geografisk befinner vi oss langt unna demonstrasjonstog mot Vietnamkrigen, Beatles-hår, piggtråd og opprør. Men de nye vinder blåser også i provinsen og på den skolen der vår hovedperson skal begynne etter sommerferien...
Den tyranniske inspektøren Lindum Svendsen styrer provinsskolen der Frits begynner. Ny av året er også den unge og langhårete læreren fra København, Freddie Svale. En dag blir Frits grovt mishandlet av inspektøren, men han lar seg ikke kue uten videre. Han vet hvem Martin Luther King er, og med hjelp av Freddie Svale og Frits' foreldre, Peder og Stine, går han til kamp for rettferdigheten. Det er en kamp som får konsekvenser for alle parter.

Drømmen er en flerdimensjonal fortelling som stiller spørsmål om vold og menneskeverd, tvil og tillit. Filmen er for øvrig basert på virkelige hendelser.

JANUS DISSING RATHKE er 13 år gammel, og forut for rollen som Frits hadde han ingen skuespillererfaring.

BENT MEJDING er blant annet kjent fra Brødre, Italiensk for nybegynnere, Guttene fra Sankt Petri, Tro, håp og kjærlighet og Blinkende lykter. Han har også spilt i flere TV-serier, blant dem Matador, Mordkommisjonen og Edderkoppen.

ANDERS W. BERTHELSEN er kjent fra rollen som Palle From i Krøniken, og har spilt i Mifunes siste sang, Italiensk for nybegynnere, Portland, Kongekabalen og flere andre filmer.

JENS JØRN SPOTTAG har spilt blant annet i Sort høst, Idiotene, Sekten, Kongekabalen, Silkeveien og Inkasso, og flere TV-serier som Mordkommisjonen og Taxi.

ANNE-GRETHE BJARUP RIIS har spilt i Idiotene, Halalabad Blues, Venninner, Kjærlighet ved første hikk og flere andre filmer og TV-serier.

Regissøren NIELS ARDEN OPLEV har tidligere laget Portland og Fukssvansen, og har regissert episoder av TV-seriene Taxi, Mordkommisjonen, Forsvaret og Ørnen.

Fakta

Norgespremiere
13.10.2006
Originaltittel
Drømmen
Sjanger
Drama
Skuespillere
Janus Dissing Rathke
Bent Mejding
Anders W. Berthelsen
Regi
Niels Arden Oplev
Manus
Niels Arden Oplev
Steen Bille
Produsent
Sisse Graum Jørgensen
Foto
Lars Vestergaard
Musikk
Jacob Groth
Nasjonalitet
Danmark
Språk
Dansk
Lengde
1 t. 48 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Zentropa
Distribusjon
Columbia TriStar Nordisk
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Dette dramaet handler om en ung gutt som står opp mot en brutal lærer og et urettferdig skolesystem. Nærgående skildringer av fysiske avstraffelser og mobbing gjør at filmen får 11-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene