Prinsesse på prøve

Norgespremiere: 26.12.2001
1 t. 56 min.
Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Komedie fra mannen bak "Pretty Woman" med Julie Andrews i en av rollene!

Mia Thermopolis (Anne Hathaway) er en intelligent, men sjenert tenåring som bor i San Francisco sammen med sin kunstnermor Helen (Caroline Goodall) og som går på high school sammen med sin beste venninne Lilly (Heather Matarazzo).

Mia er rimelig fornøyd med livet der hun navigerer seg gjennom det farefulle farvannet som består av utdannelse, det sosiale kastesystemet og sin hemmelig forelskelse i skolens mest populære gutt. Men Mia kastes plutselig ut i rampelyset når hennes bestemor Dronning Clarisse Renaldi (Julie Andrews) ankommer byen med den sjokkerende nyheten om at Mia er tronearvingen til det lille europeiske kongedømmet Genovia!
Om handlingen
Når Mia første gang får vite at hun er prinsesse, reagerer hun først med vantro og deretter med sinne. Hun er rasende på moren som har holdt henne i uvitenhet hele livet, og hun er rasende på bestemoren som insisterer på å lære Mia prinsesserollens finesser. Først nekter Mia, men så gir hun motstrebende bestemoren en sjanse. Gjennom en serie komiske leksjoner i kongelig protokoll og etikette og hvordan hun bør føre seg, blir Mia stadig mer sikker på seg selv. Og hun oppdager også overraskende ting om bestemoren.


Om produksjonen
Rollen som Mia krevde en meget spesiell skuespillerinne og Anne Hathaway ble valgt ut blant tusener av håpefulle. "Anne har stjernekvaliteter", sier regissør Garry Marshall. "Hun minner meg om to mennesker jeg liker godt - Judy Garland og Harpo Marx. Det høres nok ut som en rar kombinasjon, men hun kan smile og lyse opp et rom eller gjøre grimaser og fremkalle latter. Hun er en fabelaktig komedinne og ikke redd for å falle".

Anne Hathaway sier om rollen som Mia, den sjenerte ungjenta som blomstrer opp til en selvbevisst, elegant ung kvinne: "Jeg tror Mia bare har hatt to mennesker som har sagt at hun er spesiell - hennes mor og hennes beste venninne, Lilly. Når hun begynner med "prinsesse-timer" hos bestemoren lærer hun mer om seg selv. Hun forandres ikke bare i måten å føre seg på, hun gjennomgår også en indre forandring".

Når det gjelder å forberede seg til å bli prinsesse, sier Hathaway: "Det er absolutt ingen måte å forberede seg på prinsesserollen på, såfremt du ikke er født til den. Du kan bare akseptere den så godt du kan, samtidig som du er tro mot deg selv. Ikke tro på alle merkelapper som andre mennesker setter på deg - følg ditt eget hjerte".

Om Anne Hathaway var den ideelle Mia, så var Julie Andrews filmskapernes første og eneste valg for rollen som Dronning Clarisse Renaldi. Garry Marshall var begeistret da hun takket ja til rollen. "Hun er en meget talentfull kunstner og virkelig morsom. Hun forstår hvor humoren sitter. Og det engelske språket ble skrevet for henne - hun kan hver stavelse og det er en fornøyelse å høre på henne. Julie Andrews er filmens ankerkvinne og tilfører dronningrollen en kongelig og verdig eleganse".

Og hvorfor ble Julie Andrews tiltrukket av filmen? "Først og fremst pga. muligheten til å arbeide sammen med Garry Marshall", sier Andrews. "Jeg har alltid likt humoren og karaktertegningen i hans filmer - alle de små detaljene som får deg til å smile. Dessuten er han generøs og lar skuespillerne slippe til med sine synspunkter".

PRINSESSE PÅ PRØVE ble spilt inn på flere forskjellige steder i California. En high school i Sierra Madre gjorde tjeneste som Mias egen skole, Grove High. I San Francisco ble det gjort opptak flere steder, bl.a. i det tekniske museeumet og i Russian Hill, hvor det ble tatt en scene som involverer Mias 1966-modell Mustang, en kabeltrikk og en veldig bratt bakke. San Franciscos borgermester Willie Brown, spiller seg selv i en scene i den genovesiske ambassaden, hvor han blir intervjuet ved sin ankomst. "Borgermester Brown gjorde en fantastisk jobb som skuespiller", minnes Garry Marshall. "Han lot seg ikke engang forstyrre av en mann som sjonglerte pærer eller en vakker kvinne i en meget utringet aftenkjole!".


Julie Andrews
(Dronning Clarisse Renaldi) kan se tilbake på en lang og bemerkelsesverdig karriere som skuespiller. Hennes arbeid innen film, teater og TV spenner over flere tiår, og omfatter noen av filmhistoriens aller største suksesser. Hun har mottatt Oscar for tittelrollen i "Mary Poppins", og i tillegg er hun nominert for Oscar for "Victor/Victoria" og selvfølgelig for sin rolle som Maria i "Sound of Music". Tidligere i år har Julie Andrews spilt i den engelske filmversjonen av Noel Cowards "Relative Values". Hennes øvrige filmroller inkluderer "Moderne Millie", "Darling Lili", "S.O.B. - panikk i drømmefabrikken", "Drømmekvinnen", "That's Life" og "Hawaii".

På Broadway har Julie Andrews bl.a. spilt Eliza Doolittle i "My Fair Lady" med Rex Harrison, og i "Camelot" mot Richard Burton.

Julie Andrews' TV-serie "The Julie Andrews Hour" høstet 8 Emmy-priser. Hennes utallige TV-show inkluderer også "Julie and Carol at Carnegie Hall" og "Julie and Carol Together Again" med hennes gode venninne Carol Burnett.

Blant Andrews' mange andre gjøremål er hennes arbeid som goodwill-ambassadør for FN særlig verdt å nevne.


Anne Hathaway
(Mia Thermopolis) kommer snart i en ny film, "The Other Side of Heaven", og spilte i fjor i dramaserien "Get Real". For sistnevnte ble hun nominert både for Teen Choice Award og Young Artist Award. Og som medlem av All-Eastern US High School Honors Chorus har hun sunget førstesopran i to konserter i Carnegie Hall. Hathaway studerte ved Paper Mill Playhouse i New Jersey. Blant oppsetningene hun deltok i der var "Gigi", "Jane Eyre" og "Life on Earth".


Hector Elizondo
(Joseph) har vært med i alle filmene til Garry Marshall, senest i komdien "Runaway Bride" med Julia Roberts og Richard Gere. Blant Elizondos øvrige filmer er "Pretty Woman", "Beverly Hills purk III", "Flamingo Kid" og "Den amerikanske gigolo".


Mandy Moore
(Lana) gjør sin filmdebut som den mest populære jenta på skolen. Mandy Moore er egentlig sangartist og hennes første album, "So Real", solgte til platina etter bare tre måneder. Blant hitlåtene var "Candy". Hennes andre album, "I Wanna Be With You", har også nådd platinastatus.


Garry Marshall
er en av Hollywoods store veteraner med en 40-årig karriere bak seg innen film, teater og TV. Han har produsert, skrevet og regissert.

Innen film er Marshall ansvarlig for suksesser som "Pretty Woman" fra 1990 med Julia Roberts og Richard Gere, to skuespillere han senere førte sammen igjen i "Runaway Bride". Videre har han regissert Michelle Pfeiffer og Al Pacino i "Frankie & Johnny", Bette Midler og Barbara Hershey i "Venner for livet", Matt Dillon i "Flamingo Kid", og Diane Keaton og Juliette Lewis i "Den andre søsteren".

Innen TV har Garry Marshall skapt og produsert noen av de lengstspillende komedieseriene i amerikansk TVs historie. Blant dem er "Happy Days", "The Odd Couple" og "Mark and Mindy". Til sammen har han produsert mer enn et halvt tusen episoder. Tidlig i sin karriere skrev han også for "The Lucy Show" og "The Dick Van Dyke Show".

Fakta

Norgespremiere
26.12.2001
Originaltittel
The Princess Diaries
Sjanger
Komedie
Skuespillere
Anne Hathaway
Julie Andrews
Hector Elizondo
Heather Matarazzo
Mandy Moore
Caroline Goodall
Robert Schwartzman
Erik von Detten
Sean O'Bryan
Sandra Oh
Kathleen Marshall
Regi
Garry Marshall
Manus
Gina Wendkos
Produsent
Whitney Houston
Debra Martin Chase
Mario Iscovich
Foto
Karl Walter Lindenlaub
Musikk
John Debney
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 56 min.
Produksjonsår
2001
Produksjonsselskap
Walt Disney Pictures
Distribusjon
Buena Vista International

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene