Citizen Kane

Norgespremiere: 09.06.2000
2 t.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Filmen om borger Kane er antakelig en av filmhistoriens mest diskuterte, det gjelder ikke minst spørsmålet om portrettet av Kane er en karikatur av avisbaronen Hearst eller ikke.
Dette er egentlig likegyldig for filmen betraktet som kunstverk. Hva "Citizen Kane" viser er en egoistisk og følelsesmessig forkrøplet mann, som ødelegges av sin egen overveldende personlighet. Sett fra en slik synsvinkel er filmen like meget portrett av filmskaperen selv.Dette handler om makt og rikdom, kjærlighet og alderdom, forretninger og politikk, og det alltid like bortkastede i all menneskelig kav. Kanes mor blir plutselig rik på gruveaksjer og overlater sønnens oppdragelse til en bank. Allerede da mistet han sin identitet, sitt egentlige jeg. Ytre sett er Kanes liv meget fremgangsrikt, fra en liten avis bygger han opp et helt imperium. Han bygger en opera til sin elskerinne, som ikke kan synge. Han vil bli elsket både av kvinner og velgere, men kan ikke gi annet enn penger tilbake. Til slutt blir han fysisk og psykisk deformert av den rikdom han har skapt. Alt som finnes rundt han er kjøpt for penger og er i bunn og grunn verdiløst. Til slutt er det bare den totale og trøstesløse tomhet som er tilbake.
Dette er ikke først og fremst et angrep på det monopoliserte og korrumperte amerikanske samfunn, men først og fremst en unik studie av en personlighet. En film som stadig er på "TOPP 10" listen fra mange kritikere.

BIOGRAFI - ORSON WELLES
Amerikansk filmskaper født 6/5 1915 i Kenosha, Wisconsin. Han var et dramatisk vidunderbarn, og hadde allerede som ungdom regi og hovedrolle i en rekke oppsetninger av Shakespeares stykker. Hans karriere er lang og eventyrlig før han i 1938 fikk lage radioteater i USA, basert på H.G. Wells "WAR OF THE WORDS".
Stykket skremte nesten vettet av befolkningen og hans navn var effektivt skrevet inn i historien. Hans første spillefilm, "Citizen Kane" vakte oppsikt, og ble forsøkt stoppet av avisbaronen William Randolph Hearst, som mente han var portrettert i filmen. Etter sin neste film "The Magnificent Ambersons", fikk Welles aldri helt klaff, til tross for en rekke ambisiøse prosjekter. Han døde 9/10 1985.

Fakta

Norgespremiere
09.06.2000
Originaltittel
Citizen Kane
Sjanger
Drama
Skuespillere
Orson Welles
Joseph Cotten
Dorothy Comingore
Agnes Moorehead
Ruth Warrick
Ray Collins
Regi
Orson Welles
Manus
Herman J. Mankiewicz og Orson Welles
Produsent
Orson Welles
Foto
Gregg Toland
Musikk
Bernard Herrmann
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Norsk
Lengde
2 t.
Produksjonsår
1941
Produksjonsselskap
RKO/Mercury Productions
Distribusjon
Scandinavian Entertainment Group

Få med deg disse filmene