Hvem var Jason Bourne?

Norgespremiere: 13.09.2002
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

En stormfull natt på sjøen blir en livløs kropp (Matt Damon) oppdaget flytende i vannet av en italiensk fiskebåt. Han har mistet hukommelsen, og er uten identitet eller bakgrunn. Men han innehar en rekke uvanlige talenter innen kampsport, språk og selvforsvar som vitner om en farlig fortid

Mannen som blir reddet har ingenting annet på seg enn kulehullene i ryggen og et kontonummer til en sveitsisk bank operert inn i hoften. Han har mistet hukommelsen, og er uten identitet eller bakgrunn. Men han innehar en rekke uvanlige talenter innen kampsport, språk og selvforsvar som vitner om en farlig fortid.

En bankboks i Zürich inneholder et bredt utvalg av pass, en stor bunke kontanter, et automatvåpen og et navn ... Jason Bourne ... med en adresse i Paris. Hva det betyr er fortsatt en mysterium, men Bourne innser straks at selv om han ikke kjenner noen, er det mange som vil gjenkjenne ham, og som ikke ønsker ham vel.

Når han møter Marie Kreutz (Franka Potente), en ung tysk jente på stadig reisefot, tilbyr han henne $ 10 000 for skyss til Paris. Til tross for sine motforestillinger tar hun pengene, og begynner en reise med Bourne som vil forandre livet hennes for alltid.

Sporene etter Jason Bournes fortid snor seg fra Europa til CIAs hovedkvarter Langley, Virginia, hvor Treadstone, en kontroversiell hemmeligholdt virksomhet, er basert. Mens Bourne og Marie kjemper for å holde seg skjult i Frankrike, er alle kreftene til Treadstone fokusert på å spore dem opp, og å ufarliggjøre Bourne så raskt og effektivt som mulig.

Mange har allerede blitt kjent med Jason Bourne som den gåtefulle helten i tre bestselgende romaner av Robert Ludlum. Helt til sin død kort tid etter innspillingen av Hvem var Jason Bourne var Ludlum en av de mest populære forfatterne i verden.

Matt Damon (Jason Bourne) vant i 1998 Oscar for beste manus sammen med barndomsvennen Ben Affleck med "Den enestående Will Hunting". Han ble også nominert til prisen som beste skuespiller for sin tittelrolle. Blant hans filmer finner vi "Den talentfulle Mr. Ripley", "Legenden om Bagger Vance", "Alle de vakre hestene", "Regnmakeren", "Redd menig Ryan" og "Siste spill". Damon gjorde sin spillefilmdebut med en liten rolle i "Mystic Pizza" fra 1988.

Franka Potente (Marie Kreutz) gjorde inntrykk på publikum over hele verden med sin rolle som Lola i Tom Tykwers kritikerroste "Løp Lola, løp" fra 1999. I fjor så vi Potente i "Blow" med Johnny Depp og Penelope Cruz, og nylig avsluttet hun innspillingen av "Try Seventeen" med Elijah Wood. Hun har medvirket i en rekke filmer i hjemlandet, blant annet "Anatomy" fra 1999, en skrekkfilm som ble det årets mest sette film på kino i Tyskland.

Doug Liman (regissør/produsent) har blitt kjent som en av de mest pulserende og originale unge talentene innen amerikansk film med sine to kritikerroste spillefilmer "Swingers" og "Go". Liman lagde sin første kortfilm allerede som syvåring og bevarte interessen gjennom hele oppveksten. Han er også en av grunnleggerne av underholdnings- og produksjonsselskapet Hypnotic, som produserer, markedsfører og distribuerer uavhengige film- og TV-rettigheter.

 

Fakta

Norgespremiere
13.09.2002
Originaltittel
The Bourne Identity
Sjanger
Action
Skuespillere
Matt Damon
Franka Potente
Chris Cooper
Clive Owen
Brian Cox
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Gabriel Mann
Walton Goggins
Josh Hamilton
Julia Stiles
Orso Maria Guerrini
Tim Dutton
Denis Braccini
Nicky Naude
David Selburg
Regi
Doug Liman
Manus
Tony Gilroy
William Blake Herron
Produsent
Patrick Crowley
Richard N. Gladstein
Foto
Oliver Wood
Musikk
John Powell
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Universal
Distribusjon
United International Pictures

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene