Gåten Jason Bourne

Norgespremiere: 01.10.2004
15 år
1 t. 52 min.
Action / Thriller

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

De burde latt ham være i fred...

For to år siden trodde Jason Bourne at han hadde gått fra fortiden. Men nå innhenter den ham. Med en gang ballen starter å rulle, er en katt-og-mus-jakt igang, og den Treadstone-utdannede Jason Bourne må vende tilbake til livet som kaldblodig og profesjonell leiemorder.

Bourne og Marie (Franka Potente) har holdt på sine anonyme, hemmelige liv på bekostning av varighet. Hjemsøkt av mareritt og en fortid han ikke kan huske, flytter Bourne Marie fra by til by - og forsøker å holde seg alltid ett skritt foran. En dag, uten forvarsel, kan han risikere å bli dratt tilbake til den verden har håpet på å ha forlatt for alltid.

Når en agent dukker opp i den søvnige landsbyen som har vært deres hjem den siste tiden, må de legge livet bak seg og komme seg unna. Fortiden venter nå på dørstokken og deres eneste valg er å løpe vekk.

Men med en gang ballen har startet å rulle og en katt-og-mus-jakt er i gang, må den Treadstone-utdannede Jason Bourne vende tilbake til livet som kaldblodig og profesjonell leiemorder.

To år tilbake gikk Bourne vekk fra en livet i den livsfarlige verden som skapte ham med en garanti om hevn for den som forsøker å opprette kontakt. Nå som denne verden kommer snikende på, gjør Bourne alt i sin makt for å holde sitt ord.

I 2002 ble en helt født med premieren til "Hvem var Jason Bourne", som er kinoversjonen av Robert Ludlums bestselgende roman. Filmen er basert på historien om leiemorderen Jason Bourne (Matt Damon) som forsøker å få tilbake hukommelsen, mens han unngår skumle personer fra fortiden. "Gåten Jason Bourne" har spilt inn til sammen 107 millioner dollar i USA på kort tid.

Foruten Matt Damon og Franka Potente, får man gjensyn med Brian Cox og Julia Stiles. Filmen ble spilt inn i Tyskland, Russland og India.

Matt Damon hadde én replikk i "Mystic Pizza" fra 1988. Siden den gang har rollene hans bare vokst. Han har nå for andre gang hovedrollen i filmene om agenten Jason Bourne, og i følge nettstedet Ananova har Damon sagt ja til å lage en tredje film i samme serie, dersom manuset er godt.

Damons definitive gjennombrudd i Hollywood var da han og bestekompisen Ben Affleck skrev manuset til "Den enestående Will Hunting", som ble publikumssuksess verden over. Matt Damon spilte selv hovedrollen mattegeniet Will Hunting. Siden filmen kom i 1997 har tilbudene om filmroller kommet som perler på en snor for filmyndlingen fra Massachusetts.


Franka Potente fikk sin kjendisstatus etter at hun spilte hovedrollen Lola "Løp, Lola, Løp!" fra 1998. Rollen var spesialskrevet for den tyske jenta av Tom Tykwer, som på den tiden var kjæreste med Potente. Etter dette har vi sett henne i filmer som "Krigeren og Keiserinnen", "Blow", "Storytelling" og "Hvem var Jason Bourne". Nå er hun altså tilbake igjen i rollen som Marie Helena Kreutz og blir spådd en lysende framtid i Hollywood.

"Gåten Jason Bourne" er regissør Paul Greengrass' siste film. Fra før av har han regissert "Bloody Sunday", samt produsert og regissert en del TV-filmer, som "The Murder of Stephen Lawrence" og "The One That Got Away"'

Fakta

Norgespremiere
01.10.2004
Originaltittel
The Bourne Supremacy
Sjanger
Action
Thriller
Skuespillere
Matt Damon
Franka Potente
Brian Cox
Julia Stiles
Karl Urban
Gabriel Mann
Joan Allen
Marton Csokas
Tom Gallop
John Bedford Lloyd
Ethan Sandler
Michelle Monaghan
Karel Roden
Tomas Arana
Oksana Akinshina
Regi
Paul Greengrass
Manus
Tony Gilroy
Robert Ludlum (roman)
Produsent
Patrick Crowley
Frank Marshall
Paul Sandberg
Foto
Oliver Wood
Musikk
John Powell
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 52 min.
Produksjonsår
2004
Produksjonsselskap
Universal
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder skildringer av slagsmål, selvmord og drap og får derfor 15-årsgrense.

Få med deg disse filmene