To menn og en kvinne

Norgespremiere: 05.10.2017
1 t. 45 min.
DRAMA

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Jules er en beskjeden, komplisert, romantisk, østerriker. Jim er en jordnær, lettlivet, pariser. De møtes på Montparnasses caféer i 1912, og blir venner. På en gresk øy møter de to Catherine og et uvanlig trekantforhold oppstår.

Riktignok heter filmen Jules og Jim, men det er Cathrine som driver historien, hun er den som får ting til å skje. De to mennene er som marionetter i hennes hånd. Filmen tematiserer menns reaksjoner på kvinners følelsesmessige frihet. Selve historiefortellingen er basert på erindringen til en sterkt tilstedeværende allvitende kommentator.

Truffaut skrev i filmens avant-propos at han forsøkte "å skape en ren film, med utgangspunkt i den mest uanstendige av alle situasjoner - to menn og en kvinne som lever sammen et helt liv. Dette ved hjelp av de tre karakterenes uskyld, deres moralske integritet, ømhet, og ikke minst anstendighetsfølelse, så vel som formen på vennskapet mellom de to mannlige karakterene". Filmen står som en av de aller viktigste innen den franske nye bølgen.

Dette er sammen med A BOUT DE SOUFFLE (Til siste åndedrag) bølgefilmen fremfor noen. På overflaten er det fortellingen om to menns vennskap og kjærlighet til samme kvinne. Og dette forslitte motiv har Truffaut klart å belyse fra nye og uventede vinkler. Her finnes en filmisk glede og lekelyst uten sidestykke. Denne ønskerollen for Jeanne Moreau gjorde henne til fransk ny-films ubestridte førstekvinne.

Fakta

Norgespremiere
05.10.2017
Originaltittel
Jules et Jim
Sjanger
DRAMA
Skuespillere
Oskar Werner
Jeanne Moreau
Henri Serre
Marie Dubois
Vanna Urbino
Boris Bassiak
Sabine Haudepin
Oskar Werner
Henri Serre
Jeanne Moreau
Marie Dubois
Boris Bassiak
Vanna Urbino
Sabine Haudepin
Kathe Noelle
Regi
François Truffaut
Manus
François Truffaut
Jean Gruault
Produsent
Marcel Berbert
Foto
Raoul Coutard
Musikk
Georges Delerue
Nasjonalitet
Frankrike
Språk
engelsk/fransk/tysk
Lengde
1 t. 45 min.
Produksjonsår
1962
Produksjonsselskap
Films de Carrosse/SEDIF
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene