South Park: Større, lenger og usensurert

ANIMASJON, KOMEDIE, MUSIKAL, TEGNEFILM

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Stan, Kyle, Kenny og Cartman ljuger seg inn på en film med voksen aldersgrense for å se favorittene: kanadierne Terrance og Phillip, som er frekke i kjeften og løse i magen.
Foreldrene i South Park blir forferdet over filmen som får barna deres til å banne så det lyser. Et moralsk korstog fører snart til krav om sensur og krig mot Canada. Før de vet ordet av det, er Stan, Kyle, Kenny og Cartman i livsfare som talsmenn for ytringsfriheten.

Når støvet legger seg på slagmarken, er skuespillerbrødrene Baldwin drept av bomber. Den moralske lærepengen er følgende: Barn og foreldre må lære å snakke sammen - og verden er et bedre sted å være uten Baldwin-brødrene.


Hva handler filmen om?
Et svar på dette spørsmålet er vel lettest å finne hos South Park-skaperne - trodde vi.

Matt Stone: Du kunne si at " South Park: Større, lenger og usensurert" handler om kampen for grunnleggende, uinnskrenket frihet når undertrykkerne truer. I så fall høres du ut som en dust.

Trey Parker: Bare les "Moby Dick". Hver gang du støter på ordet "hval", kan du erstatte det med "kanadisk".

Parker: Den handler om det samme som alle store heltehistorier. Etter 20 års kamp vender helten hjem og finner ut at kona har slått seg på en annen fyr.

Stone: Filmen er som "Spartacus", bare med mer fising.

Parker: Det er den første animerte langfilmen som er lagt til Nova Scotia i forrige århundre.


Kritikerne jubler
"Noen burde hoppe over ´South Park: Større, lenger og usensurert´ - de som ikke har en grenseløs toleranse for inspirert komisk frekkhet. ´South Park´ er nemlig en gledelig overraskelse. En idé som blir bedre når den utvides fra 20 minutter på tv til 80 minutter på film." (TIME)

"Dette uvørne angrepet på autoriteter, midt i en stadig mer surrealistisk debatt om mediepåvirkning, kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt." (Newsweek)

"Jeg var målløs. Jeg var sjokkert. Jeg lo meg skakk hele veien. I tillegg sier filmen på hysterisk vis noe om den hykleriske filmsensuren." (Wall Street Journal)


Historien om en kultserie
Etter en gammeldags budkrig hadde serien "South Park" premiere på kanalen Comedy Central 13. august 1997. Det er den mest sette egenproduserte serien i kanalens historie. "South Park" fikk en CableACE-pris og ble nominert til Emmy.
Historien bak suksessen handler om to filmstudenter som ville gå sine egne, skrudde veier.

Trey Parker møtte sin medsammensvorne, Matt Stone, på universitetet i Colorado. Klassekameratene på filmlinjen ønsket å lage "film noir" og kunstneriske filmer. Parker og Stone lagde isteden komiske kortfilmer med et røft og uferdig uttrykk.

I 1994 skrev og regisserte Parker "Cannibal the Musical", en "Oklahoma"-aktig film om kannibalen Alfred Packer i Colorado. Brian Graden i FoxLab ble begeistret for filmen. Han ba Parker og Stone lage et videojulekort han kunne sende til vennene sine. Slik ble "The Spirit of Christmas" født. Det er en kortfilm som handler om Jesus og julenissen i kampen om rettighetene til julen. I bakgrunnen står de usensurerte "South Park"-barna.

Filmen ble obligatorisk titting i Hollywood og fikk pris som årets beste animasjon av kritikerne i Los Angeles. Neste kapittel i historien ble "South Park".

Parker og Stone samarbeider også som musikere i bandet DVDA. Titler som "I Am Chewbacca" og "#%& that Guy From Bush" sier vel sitt.

Trey Parkers andre film etter "Cannibal the Musical" er "Orgazmo". Den handler om en mormon som blir kjendis i pornoindustrien. Filmen er ikke basert på en sann historie.

Matt Stone har produsert et kutt på Primus´ nyeste plate, men husker ikke tittelen. Primus har for øvrig lagd kjenningsmelodien til "South Park"-serien. I sin knapt tilmålte fritid, spiller Stone basketball. Han håper å bli proff.

Fakta

Originaltittel
South Park: Bigger, Longer and Uncut
Sjanger
ANIMASJON, KOMEDIE, MUSIKAL, TEGNEFILM
Skuespillere
Stan Marsh
Kenny McCormick
Kyle Broflovski
Eric Cartman
Big Gay Al
Satan
Saddam Hussein
Brødrene Baldwin
Winona Ryder
Conan O´Brien
Bill Clinton
Brooke Shields
Bill Gates m.fl.
Regi
Trey Parker
Manus
Trey Parker
Matt Stone og Pam Brady
Produsent
Trey Parker og Matt Stone
Musikk
Trey Parker
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Comedy Central
Paramount og Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome

Få med deg disse filmene