Førsteklasses svindlere

Norgespremiere: 03.10.2003
1 t. 56 min.
Action / Komedie / Spenning
Førsteklasses svindlere er lagt til min liste

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Løgner. Bedrag. Rengjøring ...

Roy er en kjederøykende nevrotiker med talent for svindel. Livet hans består av lønnsomme bedrag og stort pilleinntak. Så møter han sin ukjente datter. Livsstilen hans er i fare. Særlig når farsrollen innebærer å lære bort noen triks i det ulovlige faget.

Roy (Nicolas Cage) og Frank (Sam Rockwell) gjørt det stort som småsvindlere. For tiden svindler de med - eh, selger - vannfiltersystemer til overpris, og lokker kundene med overdådige premier som ikke finnes. Duoen får inn noen hundre dollar her og noen tusen dollar her.

Kanskje ikke spesielt imponerende summer hver for seg, men alt i alt blir det til smør på brødet og en god slump i sparegrisen.

Roys privatliv er ikke like suksessfylt. Han har tvangstanker i så mange retninger at han knapt får tid til å gjøre annet enn å spise piller mellom hver svindel. Noe seriøst forhold har han ikke hatt på mange år, og da ble kjæresten gravid. Hun gjorde det raskt slutt, og Roy har ikke tort å finne ut om det kom noe barn til verden.

Når nevrosene hans blir så dominerende at de setter jobben i fare, oppsøker han psykolog. På oppfordring fra Roy finner psykologen ut at Roy er far til 14-åringen Angela. Etter et angstfylt første møte får Roy faderlige følelser for den sjarmerende og søkende jenta.

Når Angela fatter interesse for pappas lugubre yrke, blir han først engstelig, så begeistret når hun viser talent som svindler. Hun blir involvert i Roy og Franks hittil største operasjon. Men oppskriften mislykkes, og alle tre kommer i livsfare.

Her kreves det drastiske handlinger - og mange piller ...

Ridley Scott (regi/produksjon)
Ridley Scott kunne i januar føye "Sir" til navnet. Da ble han slått til ridder for sitt mangeårige bidrag til filmkulturen. Engelskmannen med kunstfaglig bakgrunn er godt etablert i Hollywood. Hans visuelt sterke filmer har gitt ham tre Oscar-nominasjoner for beste regi: for krigsdramaet "Black Hawk Down" (2001), historiedramaet "Gladiator" (2000) og feministerklæringen "Thelma & Louise" (1991).

Scott var en betydelig aktør innen reklamefilm før han tok spranget til spillefilm. Via selskapet RSA, som han grunnla, sto Scott for over 3.000 reklamefilmer. Hans første spillefilm var "Duell" (1977), et krigsdrama fra Napoleonstiden som ble belønnet med juryprisen ved filmfestivalen i Cannes.

Scotts neste filmer fornyet science fiction-genren med sitt formspråk og ladede innhold. "Alien - Den 8. passasjer" (1979) fikk en Oscar-pris for beste visuelle effekter. "Blade Runner" (1982) var en dyster fremtidsfabel med Harrison Ford, og ble den yngste filmen noen gang funnet verdig en plass i USAs National Film Archives.

Utover 80-tallet signerte Scott så ulike filmer som eventyret "Legenden" (1985, med Tom Cruise), thrilleren "Vitne i fare" (1987, med Tom Berenger) og den multikulturelle politi-thrilleren "Black Rain" (1989, med Michael Douglas).

"Thelma & Louise" ble ikke bare belønnet med en Oscar-nominasjon for Scotts regi. Filmen fikk ytterligere fire nominasjoner, og Callie Khouri vant for beste originalmanus.

Scott har i årenes løp også produsert flere av filmene han har regissert, til dels gjennom selskapet Scott Free Productions, som han startet sammen med broren Tony (også en regissør med mange suksesser å vise til).

Nicolas Cage (Roy)
Nevøen til Francis Ford Coppola skiftet navn for ikke å ta snarveien til berømmelse via familienavnet. Likevel kom gjennombruddet i nettopp onkelens "Rumble Fish" (1983). Han stilte opp for onkel Francis på nytt i "Peggy Sue Got Married" (1986), og sementerte publikumsappellen med "Arizona Junior" for Coen-brødrene og "Forhekset av månen" med Cher (begge 1987).

Han hadde hovedrollen i David Lynch' mørke Gullpalmevinner fra 1990, "Wild at Heart", og i 1995 ble Cage tildelt Oscar for beste hovedrolle i "Adjø, Las Vegas", om alkoholikeren som vil ende sine dager i spillebyen. Siden valgte Cage å følge actionsporet i "The Rock" (1996), "Con Air" (1997) og "Face/Off" (1997).

De siste årene har allsidige Cage vært råkjører i "Gone in Sixty Seconds" (2000), finansfyrste/familiemann i "The Family Man" (2000) og soldat i både "Kaptein Corellis mandolin" (2001) og John Woos "Windtalkers" (2002). Han ble Oscarnominert for sin siste hovedrolle, som angstbitersk manusforfatter i "Adaptation" (2002).

Fakta

Norgespremiere
03.10.2003
Originaltittel
Matchstick Men
Sjanger
Action
Komedie
Spenning
Skuespillere
Nicolas Cage
Sam Rockwell
Alison Lohman
Bruce Altman
Bruce McGill
Sheila Kelley
Beth Grant m.fl.
Regi
Ridley Scott
Manus
Nicholas Griffin
Ted Griffin
Produsent
Jack Rapke
Ridley Scott
Steve Starkey
Sean Bailey
Ted Griffin
Foto
John Mathieson
Musikk
Hans Zimmer
Nasjonalitet
USA
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 56 min.
Produksjonsår
2003
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene