Brokeback Mountain

Norgespremiere: 20.01.2006
11 år
2 t. 15 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Kjærligheten er en naturkraft.

To unge cowboyer tilbringer en sommer sammen som gjetere på Brokeback-fjellet i Wyoming. Ennis er innesluttet og Jack er åpen, men de trekkes mot hverandre i et vennskap som glir over i et forhold med konsekvenser for resten av livet.

Sommeren 1963 leter Ennis del Mar og Jack Twist etter jobb. På et brakkekontor i byen Signal treffes de for første gang. Arbeidsformann Joe Aguirre gir dem instrukser. Jack skal være gjeter og Ennis leiransvarlig for et sauebeite over tregrensa på Brokeback-fjellet. Det vil bli den andre sommeren på fjellet for Jack, og den første for Ennis.


Saueflokken strømmer oppover fjellsiden. Landskap og vær skifter karakter mens de to unge cowboyene kommer inn i rutinene. Omrisset av et vennskap blir synlig mellom ordknappe Ennis og litt mer taletrengte Jack. Noen ganger snakker de om barndommen, andre ganger om fremtiden. Ofte holder de inne med ordene, for de skjønner hverandre likevel. Vennskapet blir til et forhold.


Sesongen må avrundes fortere enn tenkt fordi en større storm er i anmarsj fra Stillehavet. I august tar Ennis og Jack avskjed i en tilforlatelig tone som dekker over det brennende ønsket om å få mer tid sammen.


Ennis gifter seg med forloveden Alma. Jack drar til Texas, der han møter Lureen Twist på et rodeostevne. Både Ennis og Jack får barn, men lykken vil ikke innfinne seg. Savnet etter kameraten fra Brokeback-fjellet er for sterkt. En dag møtes de igjen. Gjensynet antenner ilden de varmet seg på for flere år siden. De fortsetter å møtes mens lengselen etter et varig forhold vokser seg sterkere. Men kjærligheten kan være tragisk.Ang Lee
(regi)

Ang Lee ble født på Taiwan i 1954 og flyttet til USA i 1978, der han studerte teater og film. Lees første langfilm, "Pushing Hands" (1992), ble kåret til beste film under Asian-Pacific Film Festival. "The Wedding Banquet" (1993) vant Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin og ble Oscar-nominert som beste utenlandske film. "Fornuft og følelser" (1995) med Emma Thompson, Hugh Grant og Kate Winslet fikk sju Oscar-nominasjoner og vant i klassen for beste manusbearbeidelse. Året etter kom "The Ice Storm", Ang Lees første film med et amerikansk tema. "Ride With The Devil" (1999) var en western i storformat med den amerikanske borgerkrigen som brutal bakgrunn. "Snikende tiger, skjult drage" (2000) blandet mytisk drama og asiatisk kamsport så grasiøst at publikum og kritikere ga seg ende over. Filmen mottok fire Oscar-priser, deriblant som beste utenlandske film. I 2003 prøvde Ang Lee seg med tegneserie som råstoff. "Hulken" var en påkostet actionfilm, men sin vane tro brukte Lee også tid til å granske mannen inni den grønne, rasende kjempen.Annie Proulx
(novelle)

Annie Proulx er en av USAs mest anerkjente, samtidige forfattere. Hennes harde, poetiske skrivekunst har gitt seg utslag i flere prestisjetunge priser, ikke minst Pulitzer-prisen for "The Shipping News" ("Quoyles reise"). Den er filmatisert med Lasse Hallström som regissør og Kevin Spacey i hovedrollen. Proulx flyttet til Wyoming på 90-tallet, og den grisgrendte staten har gitt henne materiale til to novellesamlinger, "På kloss hold" (som omfatter "Brokeback-fjellet") og "Bad Dirt: Wyoming Stories 2".Jake Gyllenhaal
(Jack Twist)

Jake Gyllenhaal ble kjent gjennom kultfilmen "Donnie Darko" (2001), en mørk fabel som ikke samlet mange kinogjengerne i første runde. Den ble imidlertid satt opp igjen da den gjorde det godt som kjøpefilm. Gyllenhaal hadde også en viktig rolle i katastrofefilmen "The Day After Tomorrow" (2004).Heath Ledger
(Ennis del Mar)

Australske Heath Ledger gjorde inntrykk i Hollywood med "Patrioten" (2000), en storsatsing om den amerikanske uavhengighetskampen. Deretter fulgte hovedrollen i "A Knight's Tale" (2001) og en større rolle i Oscar-vinneren "Monster's Ball" (2001).


Fakta

Norgespremiere
20.01.2006
Originaltittel
Brokeback Mountain
Sjanger
Drama
Skuespillere
Jake Gyllenhaal
Heath Ledger
Michelle Williams
Anne Hathaway
Randy Quaid
Linda Cardellini
Anna Faris med flere
Regi
Ang Lee
Manus
E. Annie Proulx
Diana Ossana og Larry McMurtry
Produsent
Michael Costigan
Scott Ferguson
Diana Ossana
Foto
Rodrigo Prieto
Musikk
Gustavo Santaolalla
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
2 t. 15 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Focus Features
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen om to unge menns erotiske forhold, som de forsøker å holde skjult for ektefeller og familie gjennom mange år, inneholder noen nedslagninger. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene