Zodiac

Norgespremiere: 18.05.2007
15 år
2 t. 38 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Morderen som ble en myte.

En av USAs verste seriemordere ble aldri tatt, men han skapte panikk i årevis og endret livet til de som prøvde å finne ham. The Zodiac Killer holdt politiet på avstand med kløktige koder helt til en avistegner kom på sporet av en mulig løsning.

Det var den ultimate sporløse saken. Det var herjingene til en gal mann som aldri er blitt tatt; den udefinerbare kodemorderen som holdt USA i et fryktens jerngrep, landets egen Jack the Ripper. Han sa offentlig at han sto ansvarlig for 13 ofre. Politiet mente han etterlot seg sju ofre, hvorav fem døde. Det virkelige antallet får vi kanske aldri vite.
Filmen er basert på den sanne historien om seriemorderen som i tiår skapte frykt i San Franciscos Bay Area og provoserte myndighetene i fire distrikter med sine koder og brev. Å jakte på morderen skulle bli en besettelse for fire menn, en besettelse som skulle gjøre dem til skygger av sitt tidligere jeg. Livet deres skulle både bli triumf og tragedie etter som morderen etterlot seg en endeløs rekke spor.
Blant de fire var Robert Graysmith det usikre kortet. Han var en sjenert avistegner som manglet pågåenheten og erfaringen som preget kollegaen Paul Avery, San Francisco Chronicles mest profilerte krimreporter. Graysmith hadde ikke den samme kontakten med San Francisco-politiets anerkjente og ambisiøse mordetterforsker, Dave Toschi og hans lavmælte, grundige partner, inspektør William Armstrong. Graysmith hadde derimot en avgjørende innsikt ingen hadde ventet. Den innsikten ble første gang tydelig da et brev stilet til redaktøren ankom i den daglige posthaugen. Tre brev var sendt til henholdsvis Chronicle, San Francisco Examiner og Vallejo Times-Herald. Innholdet skapte furore i redaksjonen. Snart skulle hele California og deretter USA bli kjent med Zodiacs utspekulerte forbrytelser.

Mannen i søkelyset
"Zodiac" utspiller seg i en tid da San Francisco var et kraftsentrum for kulturelle og politiske motstrømninger i det amerikanske samfunnet. Regissør David Fincher gikk selv på barneskolen i dette området da "Zodiac"-saken ble kjent, og han husker godt hvordan byen liksom ble fanget i en feberaktig drømmetilstand av den ukjente seriemorderen.
Blant de mange mistenkte som var inn og ut av etterforskningen gjennom årene, har bare én mann blitt seriøst etterforsket. Arthur Leigh Allen kom først inn i den overveldende saken etter at en venn meldte fra til politiet om ham. En rekke indisier kunne tyde på at Leigh Allen var den fryktede seriemorderen, men da han døde i 1992 hadde ikke politiet tatt ut tiltale mot ham.

David Fincher
(regi)
David Fincher har bakgrunn som regissør av reklamefilm og musikkvideoer for blant andre Michael Jackson, Aerosmith og Madonna. Spillefilmdebuten ble "Alien3" (1992), fulgt av Oscar-nominerte "Se7en" (1995) og thrilleren "Spillet" (1997). Oscar-nominerte "Fight Club" (1999) ga støtet til en diskusjon om mannsroller, før Fincher lagde pustebesværlige "Panic Room" (2002) med Jodie Foster i livsfare.

Jake Gyllenhaal
(Robert Graysmith)
Jake Gyllenhaal ble Oscar-nominert for Beste mannlige birolle i "Brokeback Mountain" (2005), Ang Less kritikerroste og prisbelønte drama om forbudt kjærlighet. Gyllenhaal ble kjent gjennom kultfilmen "Donnie Darko" (2001), en mørk fabel som ikke samlet mange kinogjengerne i første runde. Den ble imidlertid satt opp igjen da den gjorde det godt som kjøpefilm. Gyllenhaal hadde også en viktig rolle i katastrofefilmen "The Day After Tomorrow" (2004) og i krigsdramaet "Jarhead (2005).

Robert Downey Jr.
(Paul Avery)
Robert Downeys Jr.s hittil mest anerkjente øyeblikk som skuespiller var da han ble nominert til Oscar-pris for beste skuespiller etter en inderlig tolkning av legenden Charlie Chaplin i Richard Attenboroughs "Chaplin" (1992). Året etter hadde han en sentral rolle i Robert Altmans myldrende "Short Cuts" (1993), og så var han kynisk TV-journalist i Oliver Stones "Natural Born Killers" (1994). Downey Jr. gjorde i 2001 inntrykk i beste sendetid på TV som advokat i suksessrike "Ally McBeal". Han fikk en Golden Globe-pris for innsatsen.

Fakta

Norgespremiere
18.05.2007
Originaltittel
Zodiac
Sjanger
Action
Skuespillere
Jake Gyllenhaal
Robert Downey Jr
Anthony Edwards
Chloë Sevigny
Mark Ruffalo med flere
Regi
David Fincher
Manus
James Vanderbilt
Produsent
Louis Philips og James Vanderbilt
Foto
Harris Savides
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
2 t. 38 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen får 15-årsgrense pga. nærgående skildringer av flere drap.

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene