Donnie Darko

Norgespremiere: 09.07.2004
15 år
1 t. 53 min.
Drama / Spenning

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Nyskapende og sprudlende film som allerede har blitt en kultklassiker!
Donnie Darko er 15 år og diagnostisert schizofren. Ved hjelp av tung medisinering og hyppig psykoterapi fungerer han forholdsvis greit i hverdagen, mens han om nettene stadig blir hjemsøkt av underlige mareritt.

En natt viser kjempekaninen Frank seg for Donnie, med beskjed om at verden vil gå under om 28 dager, 6 timer, 42 minutter og 12 sekunder. Sammen med sin nye usynlige venn setter Donnie seg fore å redde universet og unngå apokalypsen, en oppgave som blant annet innebærer å dekode alle symbolene for å løse tidsreisens mysterier.

Et rent handlingsreferat kan aldri yte Donnie Darko full rettferdighet; filmen er et komplekst lappeteppe av 80-tallspastisj, drømmelogikk, tenåringsromanse og eventyrfilm som motsetter seg enhver kategorisering, og som evner å være både hjertevarm og genuint skremmende på samme tid. Som en slags vanhellig krysning mellom David Lynch og John Hughes vever regidebutant Richard Kelly de vilt forskjellige trådene sammen til en overraskende vellykket helhet - en ambisiøs og samtidig svært tilgjengelig film som ikke går av veien for å stille spørsmål om vår virkelighetsforståelse og evne til å utøve fri vilje, uten noensinne å tilby definitive svar.

Filmen har blitt solid markedsført gjennom jungeltelegrafen og har lenge vært en kultfavoritt på dvd. Nå er den endelig tilgjengelig på det store lerret!

With it's uncanny atmosphere and it's intricate web of secretly connected details, Donnie Darko is a cult movie in the making.
"Sight &sSound"

(redigert omtale fra bergen filmklubb)

Fakta

Norgespremiere
09.07.2004
Originaltittel
Donnie Darko
Sjanger
Drama
Spenning
Skuespillere
Jake Gyllenhaal
Jena Malone
Drew Barrymore
Mary McDonnell
Holmes Osborne
Katharine Ross
Holmes Osborne
Maggie Gyllenhaal
James Duval
Arthur Taxier
Patrick Swayze
Tom Tangen
Jazzie Mahannah
Seth Rogen
Regi
Richard Kelly
Manus
Richard Kelly
Produsent
Hunt Lowry
Nancy Juvonen
Casey LaScala
Sean McKittrick
Adam Fields
Drew Barrymore
Foto
Steven Poster
Musikk
Michael Andrews
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 53 min.
Produksjonsår
2001
Produksjonsselskap
Flower Films
Distribusjon
Arthaus
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen, om en ung schizofren gutt, har en mørk undertone og inneholder noen uforklarlige og til dels skremmende hendelser som knivtrusler, ildspåsettelse og drap.

Anmeldelser

Bilder

Få med deg disse filmene