Menn som stirrer på geiter

Norgespremiere: 08.01.2010
15 år
1 t. 33 min.
Komedie / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Basert på en sprø historie.

En journalist på nyhetsjakt snubler over et militært eksperiment av det bisarre slaget. En topphemmelig avdeling i det amerikanske forsvaret har funnet på noe som skal fungere bedre enn vanlige våpen, nemlig psykisk krigføring!
Journalist Bob Wilton fordriver dagene i Kuwait, utålmodig trippende i håp om å komme seg inn i Irak for å dekke Golfkrigen. En kveld mens han tar en drink på hotellet, kommer han i prat med mystiske Lyn Cassady, som hevder å være del av en eksperimentell militæravdeling i det amerikanske forsvaret. Ifølge Cassady forandrer den såkalte New Earth-hæren måten kriger utkjempes på. "Krigermunker" med overlegne psykiske krefter kan lese fiendens tanker, gå gjennom tykke vegger, ja, til og med drepe geiter ved å stirre dem i senk! Mannen som startet avdelingen har forsvunnet, og Cassadys oppdrag er å finne sjefen sin.
Bob Wilton er fascinert av det Cassady forteller, og på impuls blir han med Cassady inn i Irak. De følger sporene etter sjefen til en fordekt treningsleir ledet av den egenrådige, synske Larry Hooper. Her kommer Wilton i skvis mellom New Earth-soldater og Hoopers egne supersoldater. For å komme levende fra dette ville eventyret, må Wilton overvinne en fiende han ikke engang kunne fantasert om.

Kampklare hippier
Noen historier er som skapt for filmlerretet. Det utrolige er at premisset i "Menn som stirrer på geiter", er sant. Det amerikanske forsvaret hadde faktisk en avdeling som prøvde å finne nye metoder for krigføring med vekt på mentale teknikker. Journalist Jon Ronson skrev boken med samme navn om den såkalte First Earth-bataljonen. Filmprodusent Paul Lister syntes historien var uimotståelig, og materialet kunne godt fylt et par filmer, men dramaturgien måtte bygges om til et filmvennlig format, et oppdrag som tilfalt manusforfatter Peter Straughan. Han forsikrer at alle de underlige innfallene som fikk plass i filmen, faktisk er sanne. Manuskriptet ble en blanding av skarp satire og rosenrød optimisme. Kanskje er det slik den mektige amerikanske militærmaskinen ville sett ut hvis hippier hadde hatt kommandoen?

George Clooney
(Lyn Cassady)
Clooneys foreløpig største filmår var 2006, da han kunne motta Oscar-pris for beste mannlige birolle i den geopolitiske thrilleren "Syriana" (2005) og Oscar-nominasjon for beste regi med journalistdramaet "Good Night, and Good Luck" (2005). Hans regidebut, "Confessions of a Dangerous Mind" (2002), ble nominert til Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.
Clooney er kjent fra "Ocean's Eleven" (2001) og oppfølgerne "Ocean's Twelve" (2004) og "Ocean's Thirteen" (2007). Han har spilt mot Catherine Zeta-Jones i Coen-brødrenes "Intolerable Cruelty" (2003) og mot Mark Wahlberg i "Den perfekte stormen" (2000). Han er også kjent fra Coen-brødrenes "O Brother, Where Art Thou?" (2000), Golfkrigsatiren "Tre konger" (1999), Steven Soderberghs "Utenfor rekkevidde" (1998) og "Solaris" (2002), "Batman og Robin" (1997) og "Fredsmegleren" (1997). Clooneys har de siste årene spilt i Soderberghs "The Good German" (2006), en film noir-aktig fortelling fra Berlin like etter andre verdenskrig; den kritikerroste thrilleren "Michael Clayton" (2007), den nostalgiske fotballfilmen "Leatherheads" (2008) og Coen-brødrenes "Burn After Reading" (2008).

Ewan McGregor
(Bob Wilton)
Ewan McGregor er i dag en av de mest kjente skuespillere i verden. Det måtte bli slik etter rollen som kloke Obi-Wan Kenobi i den nyeste "Star Wars"-trilogien.
McGregors første filmrolle var langt mer jordnær, i Bill Forsyths "Being Human" (1993), men det var samarbeidet med regissør Danny Boyle som skulle gi den unge skotten varig plass i rampelyset. Den mørke thrilleren "Shallow Grave" (1994) var en forsmak. Så kom den urovekkende rusfilmen "Trainspotting" (1996). Den mottok en rekke internasjonale priser, og McGregor fikk sin del av hyllesten for tolkningen av narkomane Mark Renton.
McGregor og Boyle samarbeidet igjen året etter med "Et høyst uvanlig liv" (1997), en kidnappingshistorie der McGregor faller for Cameron Diaz.
McGregor imponerte kritikere og fans med sangstemmen i Baz Luhrmanns musikal "Moulin Rouge" (2001), og samspillet med Nicole Kidman resulterte i flere nominasjoner og priser. Samme året var McGregor en av de hardt pressede soldatene i Ridley Scotts versjon av USAs militære fiasko i Somalia på 90-tallet, "Black Hawk Down" (2001). McGregor er sist sett i storfilmen "Engler &sDemoner" (2009), basert på Dan Browns konspiratoriske roman fra Vatikanet.

Fakta

Norgespremiere
08.01.2010
Originaltittel
The Men Who Stare at Goats
Sjanger
Komedie
Drama
Skuespillere
George Clooney
Ewan McGregor
Jeff Bridges
Kevin Spacey
J.K. Simmons
Robert Patrick
Regi
Grant Heslov
Manus
Peter Straughan
Produsent
George Clooney
Grant Heslov o.a
Foto
Robert Elswit
Musikk
Rolfe Kent
Nasjonalitet
USA
Språk
Amerikansk
Lengde
1 t. 33 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Overture Films
Winchester Capital Management
BBC Films
Smoke House Pictures/Paul Lister
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmens veksling mellom komiske scener og realistiske terror- og krigsscener gjør den sjangermessig uklar og kan dermed virke skremmende for 11-åringer. Filmen får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene