Harry Potter og ildbegeret

Norgespremiere: 18.11.2005
11 år
2 t. 37 min.
Eventyr

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Skumle tegn tyder på at Voldemort vil bli sterkere enn noen gang.

Harry er klar for sitt fjerde år ved Galtvort. Alle på skolen står på hodet for å forberede den tradisjonsrike tretrollmannsturneringen. Harry skal overraskende delta, selv om han er for ung. Idet mesterskapet nærmer seg, begynner tilværelsen hans å rakne.

Harry skal snart tilbake på skolen og starte sitt fjerde år med trollmannsstudier. Familien Wiltersen dukker uanmeldt opp og tar ham med til verdensmesterskapet i rumpeldunk. Harry og Ronny får storøyd se hvor profesjonelt dette spillet kan være. Fremst av alle utøverne står bulgarske Viktor Krum.

Under mesterskapet kommer truende tegn som tyder på at mektige fyrst Voldemort kan være i anmarsj igjen.

På Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom har alle nok med å forberede tretrollmannsturneringen, en farefull konkurranse som krever mot og kløkt. En utvalgt elev fra Galtvort og to andre store magiskoler skal kjempe om å få en prestisjetung pokal. Overraskende blir Harry med som fjerde deltaker. Det får følger. Gamle vennskap er truet, og Harry vet ikke om han kan stole på sin nye venn, Alastor "Galøye" Bister. Og hva pønsker Voldemort på?

Daniel Radcliffe
(Harry Potter)
Daniel Radcliffe tolker Harry Potter for fjerde gang. Daniel konkurrerte med flere tusen andre håpefulle gutter om å få rollen i den første filmen. Idet han møtte opp til prøvespilling var det ingen tvil: Han var født til å spille Harry, mente Chris Columbus, regissør for "Harry Potter og de vises stein" og "Harry Potter og mysteriekammeret".
Daniel dukket første gang opp i BBCs versjon av "David Copperfield" (1999), Charles Dickens' udødelig historie om gutten som lykkes mot alle odds. Der spilte Daniel mot blant andre Dame Maggie Smith, som også er Minerva McSnurp, inspektør og leder for Griffinghuset på Galtvort.

Rupert Grint
(Ronny Wiltersen)
Rupert Grint er Harrys beste venn og den yngste av de rødhårete Wiltersenguttene. Den første filmen om Harry var Ruperts debut som skuespiller. Etterpå har han rukket å spille mot Simon Callow og Stephen Fry i Peter Howitts "Thunderpants" (2002). Før han ble Ronny Wiltersen, spilte Rupert i en rekke skoleoppsetninger og lokale teaterstykker.

Emma Watson
(Hermine Grang)
I likhet med Rupert Grint var også Emma Watson filmdebutant i den første Harry Potter-filmen. Hun fikk god mottakelse som den kunnskapsrike, snusfornuftige venninnen til Harry og Ronny. Emma har ikke mye til felles med rollefiguren sin, og bruker mer tid på idrett enn bøker.

Ralph Fiennes
(Fyrst Voldemort)
Ralph Fiennes er Oscar-nominert for henholdsvis beste mannlige birolle og hovedrolle. Han ga en grøssende tolkning av en nazioffiser i Steven Spielbergs "Schindlers liste" (1993). I Anthony Minghellas "Den engelske pasienten" (1996), som vant ni Oscar-priser, spilte Fiennes grev Almásy, en forulykket mann med en tragisk forhistorie. Fiennes er også kjent fra blant annet Robert Redfords "Quiz Show" (1994), Neil Jordans "Slutten på et forhold" (1999) og Brett Ratners "Red Dragon" (2002). Han er aktuell i "The Constant Gardener" (2005), basert på John le Carrés roman.

Brendan Gleeson
(Alastor "Galøye" Bister)
Irske Brendan Gleeson kom sent, men godt inn i skuespilleryrket. Gjennombruddet fikk han i Mel Gibsons Oscar-vinner "Braveheart" (1995). Han har siden vært med i blat annet "Mission: Impossible II" (2000), John Boormans "Skredderen fra Panama" (2001), Steven Spielbergs "A.I.: Artificial Intelligence" (2001) og Martin Scorseses "Gangs of New York" (2002).

Michael Gambon
(Albus Humlesnurr)
Michael Gambon er den vise rektoren på Galtvort. Han overtok rollen i forrige film etter Richard Harris, veteranen som døde i 2002. Gambon er en av Englands mest anerkjente teaterskuespillere, med over 40 års erfaring på de skrå bredder. På filmduken er han kjent fra Peter Greenaways "Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker" (1989), Stephen Frears' "Mary Reilly" (1996), Tim Burtons "Sleepy Hollow" (1999) og Robert Altmans Oscar-vinner "Gosford Park" (2001).

 

Fakta

Norgespremiere
18.11.2005
Originaltittel
Harry Potter and the Goblet of Fire
Sjanger
Eventyr
Skuespillere
Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Robbie Coltrane
Ralph Fiennes
Michael Gambon
Brendan Gleeson
Jason Isaacs
Gary Oldman
Miranda Richardson
Alan Rickman
Maggie Smith
Timothy Spall
Afshan Azad
Tiana Benjamin
Predrag Bjelac
Regi
Mike Newell
Manus
Steven Kloves
Produsent
David Heyman
Mark Radcliffe
Foto
Roger Pratt
Musikk
Patrick Doyle
Nasjonalitet
England
Storbritannia
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 37 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Warner Bros
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Handlingen i denne fjerde filmen om Harry Potter foregår i et magisk fantasiunivers som er godt kjent blant barn og unge. Filmen er imidlertid i lengre perioder dyster og skummel. Den inneholder en rekke intense og dramatiske scener, der Harry blir hjemsøkt av truende skikkelser og er utsatt for stor fare. Filmen antas å kunne virke angstskapende på barn under 11 år, og Medietilsynet fraråder foresatte å ta med barn under denne grensen.

Få med deg disse filmene