En Muppet julefortelling

1 t. 26 min.
Animasjon / Barnefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Muppetene spiller Dickens!

Vi møter Gonzo i rollen som Charles Dickens. Med hjelp fra rotta Rizzo forteller han den klassiske historien om Ebenezer Scrooge, som synes julen er noe tull. Men med hjelp av noen spøkelser oppdager Scrooge julens budskap. Med selveste Michael Caine i rollen som Ebenezer Scrooge og alle de kjente og kjære dukkene i andre sentrale roller, er det duket for topp underholdning og julestemning for både liten og stor.
Muppet-figurene har blitt etablert i den norske folklore etter årevis med "The Muppet Show" på NRK. Likedan har Charles Dickens "En julefortelling" blitt presentert i utallige versjoner, både seriøse dramatiseringer og platte musicaler. Som fjerde helaftens spillefilm med Muppetene kommer nå deres versjon av denne moralske julefortellingen.

Tradisjonen tro har man hjelp av en gjesteskuespiller; denne gangen er det Michael Caine som har fått rollen som Mr. Scrooge, den slemme, ensomme og griske mannen som hater alle andre og ikke minst julen da alle liksom skal være snille mot hverandre. Natt til 1. juledag får han besøk av tre ånder som viser ham hvilken skrekkelig skjebne som venter hvis han ikke forandrer innstilling. Michael Caine gjør en prestasjon som også ville fungert i en seriøs sceneoppsetting av stykket; på denne måten blir kontrasten til Muppetene større og morsommere. Og utrolig nok: De farverike og outrerte dukkene passer perfekt til Dickens persongalleri. Aldri har det virket så troverdig, og aldri har musical-formen kommet til sin rett som i denne dukkefilmen.

Etter at Jim Henson døde, er det sønnen Brian Henson som har tatt over Muppet-menasjeriet. Den underfundige, ofte interne humoren er fortsatt tilstede, men nytt er det at Muppetene spiller roller. Vi møter Kermit som den snille Bob Cratchit, ansatt hos Mr. Scrooge. Miss Piggy spiller hans kone Emily Cratchit og Gonzo er en slags Charles Dickens, vår veileder og forteller. Andre Muppet-stjerner som Fozzie the Bear, den svenske kokken, Sam Eagle og Dyret dukker opp i mer eller mindre passende biroller.

Av hensyn til alle små barn som gleder seg til jul, er denne filmen dubbet til norsk. Dette fungerer ikke alltid like bra, spesielt sangnummerne har nok tapt seg litt. Vi har vent oss til at Muppetene snakker og synger sitt morsmål. Det skal dog nevnes at Ragnar Otnes gjør en habil tolkning av Kermit. Gå og se!!

Kjetil Korslund
Filmaktuelt på kino nr. 10-1993
---


Hva sa pressen?

Musikalsk muppetshow med Charles Dickens som bakgrunn. "Denne har mye av musiclaens smittende vitalitet, uten å bli for søt, med Muppet-figurene i fengende sang og sprek dans. Men det eventyrligste ved filmen er samspillet mellom de mange muppeter eller dukkefigurer og Michael Caine... Filmen tar uten forbehold sikte på å skape julestemning - og lykkes svært så godt med det." (P.H. Aft.) "Det er en prøvelse å måtte sitte seg igjennom denne teknisk elendige norske versjonen an en "julefilm" som allerede må være heller utålelig i original- versjonen."(H.K. Arb. 1 poeng.) "De plastiske dokkene... har med hell latt seg overføre til klassikeren "En julefortelling". "(T.E. Dagbl. 4 poeng.)"Ta like gjerne med barna på kino...Middelmådig amerikansk underholdning er tross alt mer spektakulært på lerret enn på skjerm." (G.J. Mbl.)

Film &sKino
---


Her er en riktig godbit for julen! Ifjor måtte man gå på kino for å få denne musikalske julefortellingen med seg, men i år kan den nytes i egen stue!

Det er Charles Dickens klassiske "En julefortelling" som ligger til bakgrunn for denne mildt sagt sprø og rørende julefilmen. Med selveste Michael Caine i rollen som Ebenezer Scrooge og alle de kjente og kjære dukkene i andre sentrale roller, er det duket for halvannen time med topp underholdning både for liten og stor.

Pressen er ikke uenig i utsagnet ovenfor. De er alle (unntatt Arbeiderbladets anmelder som mener dette er for amerikanisert) enige i at dette har blitt en riktig flott helaftens underholdningsfilm. Det er også til tider skikkelig festelig å se hvordan de forskjellige muppet' ene passer inn i den rollen de har i eventyret. Det å se de to rappkjefta "dommerne" som spøkelser (og plageånder) kunne ikke vært mer perfekt. Miss Piggy er sjarmerende som vanlig, og Kermits hjerte av gull er like kraftig.

Det er i allefall èn ting som er sikkert; endelig har Miss Piggy fått sitt ønske oppfylt; for i dette eventyret er hun ikke bare gift med Kermit, de har også flere barn sammen! Riktig god fornøyelse og en riktig god jul til dere alle! (SG)

Filmspesialisten
(FSP 7)
---


Jim Henson har gått bort, og sønnen Brian har overtatt dukkeverkstedet. Muppetenes julefortelling, etter Charles Dickens, er den første helaftens spillefilmen fra juniors hånd. Den allesteds nærværende Michael Caine har rollen som Scrooge, og ellers er det hovedsaklig Muppeter som innehar rollene.

Barn skal skremmes, og det victorianske London er en gruelig bra bakgrunn for den slags. Gjenferdene er akkurat nifse nok til at ungene kommer til å spørre og grave. Det er satt av rikelig med tid til sang, spill og klovnerier med alle kjenningene fra TV-serien, den svenske kokken inkludert.

Henson junior og Muppetene har laget en trivelig og severdig julefilm, og det er mulig å tolerere de norske stemmene som er lagt på for de minstes skyld - selv om det hadde vært morsommere for de som kan lese tekster å se originalen. God fornøyelse og gledelig jul.

Karakter: M
EE
FilmMagasinet nr. 4 - 1994 (video)
---


** La du merke til **

Rollen som Scrooge blir spilt av Michael Caine. Det finnes en butikk i filmen som heter Micklewhite. Maurice Micklewhite er Michael Caines opprinnelige navn.

FilmMagasinet
---


Gonzo i rollen som Charles Dickens. Med hjelp fra rotta Rizzo forteller han den klassiske historien om Ebenezer Scrooge, som synes julen er noe tull. Men med hjelp av noen spøkelser oppdager Scrooge julens budskap.
TV3
---


Vi møter Gonzo i rollen som Charles Dickens. Med hjelp fra rotta Rizzo forteller han den klassiske historien om Ebenezer Scrooge, som synes julen er noe tull. Men med hjelp av noen spøkelser oppdager Scrooge julens budskap. Med selveste Michael Caine i rollen som Ebenezer Scrooge og alle de kjente og kjære dukkene i andre sentrale roller, er det duket for topp underholdning og julestemning for både liten og stor.
Viasat
---

Fakta

Norgespremiere
Kommer ikke på kino
Originaltittel
The Muppet Christmas Carol
Sjanger
Animasjon
Barnefilm
Skuespillere
Michael Caine
Kermit
Miss Piggy
Gonzo
Rizzo the Rat
Fozzi Bear
Sam the Eagle
Regi
Brian Henson
Manus
Jerry Juhl
Produsent
Martin G. Baker
Brian Henson
Foto
John Fenner
Nasjonalitet
USA
Lengde
1 t. 26 min.
Produksjonsår
1992
Produksjonsselskap
Jim Henson Prods./Walt Disney/Buena Vista
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene