En ubehagelig sannhet

Norgespremiere: 08.09.2006
Tillatt for alle
1 t. 36 min.
Dokumentar

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Menneskeheten sitter på en tidsinnstilt bombe. Hvis det store flertallet av verdens vitenskapsmenn har rett, har vi bare ti år på oss til å avverge en større katastrofe som kan bringe hele klodens klimasystem inn i et kaos av enorme ødeleggelser med ekstreme værforhold, oversvømmelser, tørke, epidemier og kvelende hetebølger verre enn vi noen gang har opplevd. En katastrofe som vi selv har skapt.

"Det som gir oss problemer, er ikke det vi ikke vet. Det er det vi vet sikkert, men som ikke stemmer."Synes du dette høres ut som en oppskrift på død og elendighet, må du tro om igjen.Fra regissør Davis Guggenheim får vi suksessen AN INCONVENIENT TRUTH fra Sundance Film Festival . Den gir oss et lidenskapelig og inspirert innblikk i én manns innsats for å avsløre de myter og misforståelser som global oppvarming er omspunnet av, og inspirerer til handling for å forhindre det.Denne mannen er tidligere visepresident Al Gore som i kjølvannet av valgnederlaget i år 2000, skiftet fokus i livet og nå konsentrerer seg fullt og helt om å redde jorden fra endringer vi ikke kan snu. I dette tankevekkende og skarpe portrettet av Gore og hans turné med sitt "global oppvarmingsshow" er Gore morsom, engasjerende, åpen og kort og godt i fyr og flamme over å bringe den grimme sannheten om det han kaller vår "planetære krise" ut til vanlige mennesker før det er for sent.Nå som 2005 og den verste stormperioden som USA noen gang har opplevd, er bak oss, kan det se ut til at vi nærmer oss dette punktet. Og Gore legger ikke fingrene imellom når han forklarer alvoret i situasjonen. Blant overbevisende fakta og spådommer om framtiden ligger Gores personlige historie - fra idealistisk student som så konturene av en gedigen miljøkrise, til ung senator stilt overfor en rystende familietragedie, som endret hans syn på verden, og til mannen som nesten ble president, men i stedet vendte tilbake til den saken som hadde betydd mest for ham. I troen på at det ennå ikke var for sent å gjøre noe.Med vidd, kløkt og håp serveres vi i AN INCONVENIENT TRUTH Gores overbevisende argumenter om at vi ikke lenger kan unne oss å se på global oppvarming som et politisk spørsmål. Det er snarere den største moralske utfordringen vår globaliserte sivilisasjon er stilt overfor.Paramount Classics og Participant Productions gir oss filmen AN INCONVENIENT TRUTH


regissert av Davis Guggenheim. Med Al Gore i rollen er filmen produsert av Laurie David, Lawrence Bender og Scott Z. Burns. Jeff Skoll, Davis Guggenheim, Diane Weyermann, Ricky Strauss og Jeff Ivers er produsenter, og som medprodusent finner vi Lesley Chilcott.Om Al Gore:

Tidligere visepresident Al Gore er formann i Generation Investment Management, et London-basert selskap som arbeider med en ny tilnærming til bærekraftige investeringer. Han er også formann i Current TV, et uavhengig kabel- og satelitt-tv nettverk for unge mennesker som er basert på seerskapt innhold og journalistikk. Al Gore sitter i styret i Apple Computer, Inc. og er seniorrådgiver for Google, Inc. Han er også gjesteprofessor ved Middle Tennessee State University i Murfreesboro i Tennessee.Al Gore ble første gang valgt inn i Representantenes hus i 1976 og virket der i fire perioder. Han ble valgt inn i Senatet i 1984 og 1990 og ble innsatt som USAs 45. visepresident 20. januar 1993. I denne presidentperioden var Al Gore et sentralt medlem av president Clintons økonomiske administrasjon. Han var også senatspresident, regjeringsmedlem, medlem i det nasjonale sikkerhetsrådet og leder for en rekke tiltak fra regjeringens side.Al Gore ledet Clinton-regjeringens forsøk på å beskytte det globale miljøet og skrev en bestselger om samme tema: "Earth in the Balance: Ecology and the Human Spirit" (1992).Om Davis Guggenheim (regissør/sjefprodusent)

Davis Guggenheim var produsent for filmen "Training Day" og har regissert en spillefilm ved navn "Gossip", begge for Warner Bros. Hans meritter innen tv-regi omfatter pilotprogrammer til serier for CBS og TNT i tillegg til episoder av "Numbers", "The Shield", "Alias", "24" samt kritikerroste programmer som "NYPD Blue", "Akutten" og "Party of Five". Han var produsent og regissør for HBO-serien "Deadwood" som også fikk Emmy-prisen.I 1999 gikk Guggenheim løs på et prosjekt med å dokumentere det vanskelige førsteåret for flere nye grunnskolelærere. Dette arbeidet innen det offentlige skolesystemet i Los Angeles resulterte i to dokumentarer; "The First Year" og "Teach". Begge filmene ble laget for å rette søkelyset mot det skrikende behovet for kvalifiserte lærerkrefter både i California og i resten av landet, og for å skape blest om krisen og inspirere neste generasjon til å velge læreryrket."The First Year" hadde premiere på PBS i 2002 og ble blant 11 000 bidrag valgt ut til å motta Peabody-prisen, den mest prestisjefylte prisen som gis innen kringkastingssektoren. Den fikk i tillegg storjuryens pris ved Full Frame Film Festival, den viktigste dokumentarfilmfestivalen i USA. Blant Guggenheims andre dokumentarfilmer finner vi blant annet "Norton Simon: A Man and His Art", laget til en permanent utstilling i John F. Kennedy-biblioteket.Etter avlagt eksamen ved Brown University flyttet Guggenheim til Los Angeles for å produsere film. Han ble med i det uavhengige selskapet Outlaw Productions og arbeidet nært sammen med filmskapere der, blant dem regissøren Steven Soderbergh på den grensesprengende filmen "Sex, løgner og videotape". Han var også medprodusent på andre spillefilmer hos Outlaw.


Fakta

Norgespremiere
08.09.2006
Originaltittel
An Inconvenient Truth
Sjanger
Dokumentar
Medvirkende
Al Gore
Regi
Davis Guggenheim
Manus
Davis Guggenheim
Produsent
Lawrence Bender
Scott Burns
Laurie Lennard.
Foto
Bob Richman
Davis Guggenheim
Musikk
Michael Brook
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 36 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Participant Productions
Distribusjon
United International Pictures
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Ingen bilder er egnet til å skade barns sinn. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene