Haikerens guide til galaksen

Norgespremiere: 29.07.2005
7 år
1 t. 50 min.
Komedie / Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Science-fiction-komedie basert på Douglas Adams' berømte bok med samme navn!

Følg verdens vanligste mann på det mest uvanlige rom-eventyret i science-fiction-komedien HAIKERENS GUIDE TIL GALAKSEN (også kjent som H2G2). Ta med deg et godt håndkle, stikk tommelen i været og gjør deg klar til en fantastisk og morsom reise gjennom universet.
Etter tjue års planlegging blir endelig historien som har blitt så populær blant millioner - og som har hatt en viktig innflytelse på verdens popkulturen - å se på filmlerretet. Boken til den anerkjente forfatteren og renessansemannen Douglas Adams har alltid vært ansett for å være forut for sin tid. Den er et originalt underholdningseksperiment, med sin blanding av science fiction, komedie, eventyr og filosofi, og faktisk helt siden Adams skrev historien har den fått oss til å se hvor morsomt livet, universet og alt det som det inneholder, kan vise seg å være om vi bare kunne tilbrakt helgen der tid og rom opphører å eksistere.

Historien, som opprinnelig startet som en radioserie, ble etterhvert en serie på fem bøker, en TV-serie, et banebrytende dataspill, universitetsfag og mye mer. Filmversjonen, som Douglas Adams var sterkt involvert i før han døde, er inspirert av Adams grenseløse kreativitet. Den tar i bruk en slående blanding av toppmoderne og gode, gammeldagse spesialeffekter. Den river både svorne tilhengere og enn så lange uinnvidde rett ut av hverdagens virkelighet og inn i et hysterisk morsomt alternativt univers som opererer med egne regler. Samtidig som den inneholder et tankevekkende syn på livets største mysterier.

Blant Douglas Adams' uforglemmelige skikkelsene ser vi Sam Rockwell som den tohodete og trearmede presidenten av galaksen, Zaphod Beeblebrox, Mos Def som Arthurs beste venn, Ford Prefect, Zooey Deschanel som Zaphods kjæreste, Trillian, Martin Freeman er jordboeren Arthur Dent, Bill Nighy planet-designeren Slartibartfast og John Malkovich den religiøse sektlederen Humma Kavula, en ny skikkelse som Adams skapte nettopp for denne filmen. Alan Rickman og Helen Mirren låner stemmene til henholdsvis Marvin og Deep Thought.

HAIKERENS GUIDE TIL GALAKSEN er Garth Jennings debut som filmregissør. Sammen med Nick Goldsmith har han grunnlagt et av Storbritannias mest innovative produksjonsselskaper, Hammer and Tongs, og vært den kreative kraften bak en rekke musikkvideoer og reklamefilmer, som Blur, REM, Supergrass og Pulp.

Handlingen
Det hele starter med jordboeren Arthur Dent (Martin Freeman), en helt vanlig mann som har en meget dårlig dag. Det kommer folk med bulldoser og vil rive huset hans, det viser seg at hans beste venn er et romvesen, og på toppen av det hele ser det ut til at det bare er sekunder før jordkloden blir sprengt for å rydde plass til en hypergalaktisk motorvei. Arthurs eneste sjanse til å overleve: å få haik med et passerende romskip, med hjelp fra sin beste venn Ford Prefect (Mos Def). Mens han er på full fart inn i det fullstendig ukjente, gjør Arthur noen vesentlige, for det meste harmløse, oppdagelser om universets sanne natur. Han finner ut at et håndkle er den absolutt mest nyttige tingen en person kan ha med seg. Han avdekker den egentlige meningen med livet. Og han oppdager at svarene til alt det noen ønsker å vite - og massevis som ingen ved sine fulle fem overhodet kunne forvente seg - er å finne i en fantastisk underholdende elektronisk bok: "Haikerens guide til galaksen".

Fakta

Norgespremiere
29.07.2005
Originaltittel
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Sjanger
Komedie
Sci-Fi
Skuespillere
Martin Freeman
Sam Rockwell
John Malkovich
Mos Def
Zooey Deschanel
Bill Nighy
Warwick Davis
Anna Chancellor
Alan Rickman
Helen Mirren
Stephen Fry
Thomas Lennon
Regi
Garth Jennings
Manus
Douglas Adams
Karey Kirkpatrick
Produsent
Roger Birnbaum
Gary Barber
Jonathan Glickman
Jay Roach
Nick Goldsmith
Foto
Igor Jadue-Lillo
Musikk
Joby Talbot
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 50 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Touchstone Pictures
Spyglass Entertainment
Distribusjon
Buena Vista International
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne science fiction-komedien inneholder noen mørke og dramatiske scener. Disse er satt i en klar fantasiramme som gjør at de antas ikke å skade sjuåringer. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene