Blood Diamond

Norgespremiere: 26.01.2007
15 år
2 t. 18 min.
Drama / Thriller

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Den kan komme til å koste alt du har.

Jakten på en sjelden diamant i et krigsherjet Sierra Leone skal endre livet til to svært forskjellige menn. Leiesoldaten og fiskeren forenes i jakten på diamanten. De må manøvrere gjennom et skadeskutt land og takle konfliktene seg imellom.

Danny Archer er en tidligere leiesoldat fra Zimbabwe som nå livnærer seg på lyssky aktiviteter i land herjet av konflikter og krig. I Sierra Leone kommer han i kontakt med fiskeren Solomon Vandy, som er blitt skilt fra familien sin og tvunget til å arbeide med å utvinne diamanter for en brutal opprørsbevegelse. Solomon finner en stor og sjelden diamant som han klarer å gjemme for vokterne sine med risiko for å bli drept. Han vet at diamanten ikke bare kan redde kone og døtre fra et liv på flukt; den verdifulle steinen kan også hindre at sønnen Dia møter døden som barnesoldat.
Danny får kjennskap til diamanten mens han er i fengsel for smugling. Han ser på den glitrende steinen som billetten vekk fra et kontinent der han ikke makter å bryte ut av en voldelig sirkel.
Han møter den amerikanske journalisten Maddy Bowen, som arbeider med å avsløre bakmennene i den internasjonale diamanthandelen, de som har valgt profitt foran prinsipper. Hun håper at Danny kan bli en verdifull kilde, og sammen med Solomon legger de ut på ferden gjennom et område der mange lar våpen føre samtalen. Jakten på diamanten kommer til å endre livet deres - på svært ulikt vis.

Edward Zwick
(regi, produksjon)
Edward Zwick har lenge vært interessert i de storslåtte historiene, og særlig i Oscar-vinneren "Glory" (1989) spente Zwick opp det virkelig store lerretet i en fortelling om et svart regiment under den amerikanske borgerkrigen. Filmen vant Oscar-statuetter for beste mannlige birolle, beste foto og beste lyd. "Lidenskapens pris" (1994), med Brad Pitt og Anthony Hopkins, ble belønnet med Oscar for beste foto. Zwicks fascinasjon for militære problemstillinger fortsatte med "Tapperhet i strid" (1996) og "The Siege - Under angrep" (1998). I "Den siste samurai" (2003) lot Zwick en amerikansk soldat oppleve den japanske samuraikulturen. Filmen fikk fire Oscar-nominasjoner. Zwick er også kjent for å ha regissert og produsert TV-seriene "thirtysomething" (1987) og "Once and Again" (1999).

Leonardo DiCaprio
(Danny Archer)
Leonardo DiCaprio begynte karrieren i TV, men fikk sitt gjennombrudd som filmskuespiller i "Et gutteliv" (1993). Samme år spilte han en mentalt handikappet gutt i Lasse Hallströms "Hva er det med Gilbert Grape?", og tolkningen ble hedret med en Oscar-nominasjon for Beste mannlige birolle. For hovedrollen i Baz Luhrmanns nyskapende "Romeo + Julie" (1996) fikk DiCaprio Sølvbjørnen ved filmfestivalen i Berlin. Deretter ble han berømt langt utover kretsen av filminteresserte. James Camerons gjennomvåte kraftanstrengelse "Titanic" (1997) er verdens største filmsuksess. Historien om det berømte skipsforliset mottok 11 Oscar-priser og ytterligere tre nominasjoner. DiCaprio spilte fattiggutten Jack Dawson, som innleder et forhold til overklassepiken Rose DeWitt Bukater.
I 2002 var DiCaprio igjen høyprofilert, med oppdrag for to av Hollywoods fremste regissører. Steven Spielberg serverte røverhistorien "Catch Me If You Can", med DiCaprio som dyktig svindler. Martin Scorsese bød på et langt mørkere stemningsleie i sin "Gangs of New York", en brutal skildring av rivaliserende gjenger på Manhattan i tidligere tider.
DiCaprio stilte opp for Scorsese på nytt som den eksentriske regissøren og forretningsmannen Howard Hughes i "The Aviator" (2004), og fikk en Oscar-nominasjon for Beste mannlige hovedrolle. Det tredje samarbeidet de to imellom skjedde med mafiafilmen "The Departed" (2006), som har mottatt strålende kritikker og en rekke priser.

Djimon Hounsou
(Solomon Vandy)
Djimon Hounsou ble først kjent gjennom Steven Spielbergs drama om slavehandelen i USA, "Amistad" (1997). Hounsou hadde en framtredene rolle i Ridley Scotts "Gladiatoren" (2000), og han ble Oscar-nominert for Beste mannlige birolle i "In America" (2002), om innvandreres møte med USA på 80-tallet.

Jennifer Connelly
(Maddy Bowden)
Jennifer Connelly vant både Oscar- og Golden Globe-pris for Beste kvinnelige birolle som hardt prøvet hustru i Ron Howards "Et vakkert sinn" (2001), om Nobelprisvinneren John Nash og hans mentale lidelser. Hun ble kjent allerede som tenåring i eventyrfilmen "Labyrinth" (1986), regissert av Jim Henson, mannen som skapte "The Muppet Show".

Fakta

Norgespremiere
26.01.2007
Originaltittel
Blood Diamond
Sjanger
Drama
Thriller
Skuespillere
Jennifer Connelly
Leonardo Di Caprio
Djimon Hounsou
Arnold Vosloo med flere
Regi
Edward Zwick
Manus
Charles Leavitt
Marshall Herskovitz og Edward Zwick
Produsent
Paula Weinstein
Edward Zwick med flere
Foto
Eduardo Serra
Musikk
James Newton Howard
Nasjonalitet
USA
Språk
Amerikansk
Lengde
2 t. 18 min.
Produksjonsår
2006
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne fortellingen gir detaljerte beskrivelser av de blodige konfliktene i Sierra Leone. Grunnet svært brutale og nærgående skildringer av voldsscener og nedslakting, får denne filmen derfor aldersgrense 15 år og frarådes ungdom under 15 år.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene