Decameronen

Norgespremiere: april 2015
1 t. 50 min.
Erotikk / Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Episoder fra Boccaccios "Decamerone"

Filmen er basert på episoder fra Boccaccios erotiske klassiker. Stilistisk er filmen inspirert av maleren Giotto, en av Boccaccios samtidige, som i filmen spilles av Pasolini. Pasolini maler fram et italiensk 1300-tall, og befolker det med tyver, elskende par og kåte nonner.

Decameronen ble Pasolinis største suksess, også rent økonomisk. Filmen er løselig basert på ni av novellene i Giovanni Boccaccios (1313-1375) samling "Decameronen". Samlingen er et av hovedverkene i italiensk litteratur, og blir gjerne kalt "den menneskelige komedie", i motsetning til Dantes omtrent samtidige guddommelige komedie. I filmen fremstiller Pasolini ypperlig det fysiske: kroppenes fellesskap, som han definerer som lykken i sitt eget liv. Han setter virkelige forhold mellom mennesker i nær fortid opp mot moderne menneskers følelse av uvirkelighet, fremmedgjøring og angst.
Decameronen er en film om Napolis folkelige univers der karakterene spilles av folk hentet rett fra gaten. Filmen er en lek, en fantastisk reise som på samme tid er virkelig og fiktiv. Poeten Pasolinis målsetning er å uttrykke virkeligheten uten nødvendigvis å skulle tyde den. Han føyer seg med dette inn i en viss folkelig, "lav" tradisjon av halvobscøne teateroppføringer av disse novellene. Den ukompliserte sensualitet er et uttrykk for at han ikke lenger tror på historien: Dette er et lykkelig øyeblikk i hans liv, da han er på høyden av sin berømmelse. Pasolini selv opptrer som senmiddelalderens store maler Giotto, eller en elev av Giotto, som kommer "nordfra" (slik Pasolini gjorde).
Det var under innspillingen av Medea, Pasolinis kanskje mest komplekse film, at han fikk ideen til Decameronen. Det bunnet i en plutselig følelse, sa han, av å ha nådd bunnen. En følelse av ikke lenger å tro på noe i denne tid, ikke på historien, ikke på samfunnsengasjementet, men kun på fortidens religiøse verden.
Decameronen tiltrakk seg hele 80 anmeldelser for "pornografisk innhold". Pressen, som ofte hadde vært hans uvenn, begynte imidlertid å frykte for sin egen tale-trykkefrihet og tok Pasolinis parti.

Fakta

Norgespremiere
april 2015
Originaltittel
Il decamerone
Sjanger
Erotikk
Komedie
Skuespillere
Franco Citti
Ninetto Davoli
M. Gabriella Frankel
Gerhard Exel
Angela Luce
Wolfgang Hillinger
Patrizia Capparelli
Pier Paolo Pasolini
Jovan Jovanovic
Gianni Rizzo
Regi
Pier Paolo Pasolini
Manus
Pier Paolo Pasolini
Foto
Tonino Delli Colli
Musikk
Ennio Morricone
Pier Paolo Pasolini
Nasjonalitet
Italia
Frankrike
Tyskland
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 50 min.
Produksjonsår
1970
Produksjonsselskap
Produzioni Europee Associate SAS
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene