Nattportieren

Norgespremiere: januar 2016
1 t. 58 min.
Drama / Erotikk / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

De lange piskers natt

Da Nattportieren hadde premiere i USA begynte anmeldelsen i New York Times med setningen "La oss nå vurdere et stykke søppel". Filmen ble beskyldt for å være tendensiøs i sin omgang med sadomasochisme i nær kobling med eks-nazister og Holocaust. Ved første øyekast kan en slik sammensetning høres noe kuriøs og spekulativ ut - det som likevel gjør filmen til et interessant eksperiment, er hvordan den tar for seg det betente forholdet mellom fange og vokter tolv år etter andre verdenskrig.

Portieren Max jobber på Hotel Oper i Wien, hvor han er vertskap for en gruppe eksnazister som jevnlig samles for å hanskes med farlige vitner som kan tenkes å komme med ubetimelige opplysninger fra hendelsene i konsentrasjonsleirene. Under krigen var Max selv vakt i en av leirene, og gjennomførte diverse eksperimenter med fangene. De fleste hintene om karakterenes dunkle fortid dukker opp i form av virkningsfulle tilbakeblikk, ofte med surrealistiske fortegn. Når Lucia Atherton sjekker inn på hotellet, drar han øyeblikkelig kjensel på den unge piken han hadde et intenst forhold til under krigen, men gir seg ikke umiddelbart til kjenne. Eksnazistene befinner seg på hotellet når Lucia kommer, og samles for å vurdere hvilken risiko hun kan utgjøre.
Max og Lucia vikles sakte men sikkert inn i et heftig, sadomasochistisk forhold med tydelige forankringer i deres tidligere vokter-fange-forhold. Etter hvert blir det tydelig at Lucia har utviklet et slags avhengighetsforhold til Max etter tiden i fangeleiren, og filmen utforsker det såkalte "Stockholmsyndromet"; en tilstand hvor offeret for gisseltagning reagerer med å få følelser for overgriperen. Fenomenet har vært behandlet på film før, som i Vincent Gallos Buffalo 66 (1998, Bfk h-04), men aldri med like brutale overtoner som i Nattportieren.
Det er først og fremst spenningen mellom hovedrolleinnehaverne Rampling og Bogarde som gjør at denne utforskningen av et offers psykologiske reaksjon på seksualisert vold fungerer utover den snevre sjokkeffekten. De litt karikerte eksnazistene fungerer mest som unødvendige kulisser, mens de symboltunge tilbakeblikkene til krigens dager er langt mer virkningsfulle. Filmen ble lansert under vignetten "The Most Controversial Picture of Our Time!", noe som må kunne karakteriseres som en mild overdrivelse.

Kort: Den tidligere fangevokteren Max jobber som nattportier på et hotell i Wien. En dag sjekker en tidligere fange inn på hotellet, og Max innleder et intenst, sadomasochistisk forhold til henne.

Bergen Filmklubb

Fakta

Norgespremiere
januar 2016
Originaltittel
Il portiere di notte
Sjanger
Drama
Erotikk
Krigsfilm
Skuespillere
Dirk Bogarde
Charlotte Rampling
Philippe Leroy
Gabriele Ferzetti
Giuseppe Addobbati
Isa Miranda
Nino Bignamini
Marino Masé
Amedeo Amodio
Piero Vida
Geoffrey Copleston
Manfred Freyberger
Ugo Cardea
Hilda Gunther
Nora Ricci
Piero Mazzinghi
Kai S. Seefeld
Luigi Antonio Guerra
Regi
Liliana Cavani
Manus
Italo Moscati
Liliana Cavani
Produsent
Robert Gordon Edwards
Esa De Simone
Foto
Alfio Contini
Musikk
Danièle Paris
Nasjonalitet
Italia
Språk
engelsk
Lengde
1 t. 58 min.
Produksjonsår
1973
Produksjonsselskap
Lotar Films
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene