Teorema

Norgespremiere: april 2015
1 t. 38 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Det seksuelle møtet med det hinsidige?

Annonsert av en engel, kommer en dag en ung mann til et rikmannshus. Han fører med seg innsikt og forløsning i kjærlighetens form. Han elsker med alle i huset og reiser videre. I det seksuelle opplever hver og en av dem den høyeste forførelse og den ytterste sannhet.

Kanskje Pasolinis beste film sammen med La ricotta. Helt nytt er det at handlingen er lagt til et borgerlig miljø: Pasolini næret et ideologisk, for ikke å si eksistensielt hat til borgerskapet, noe som har nær tilknytning til hans historieoppfatning. Dette er likevel ikke noe borgerlig drama i tradisjonell forstand. Vi befinner oss hos en rik familie i Milano. Filmen dreier seg om deres møte med noe som er hinsides deres daglige liv og som med ett avslører deres falske og illusoriske overbevisninger. En dag kommer en ung mann til huset. Han fører med seg innsikt og forløsning i kjærlighetens form. Han elsker med alle i huset og reiser videre. I det seksuelle opplever hver og en av dem den høyeste forførelse og den ytterste sannhet.

Det er vanskelig å tenke seg hvordan dette avslørende møtet med det hinsidige kunne arte seg på annen måte enn som et ikke-verbalt seksuelt møte. Ifølge Freud er det jo nettopp seksualiteten som gjennom utviklingen av menneskenes sivilisasjonen er blitt undertrykket i stadig større grad. Det seksuelle begjær er ikke uten grunn hovedtemaet i de fleste av Pasolinis verker.

Fakta

Norgespremiere
april 2015
Originaltittel
Teorema
Sjanger
Drama
Skuespillere
Laura Betti
Terence Stamp
Silvana Mangano
Massimo Girotti
Anne Wiazemsky
Andrés José Cruz
Regi
Pier Paolo Pasolini
Manus
Pier Paolo Pasolini
Produsent
Franco Rosselini
Manolo Bolognini
Foto
Giuseppe Ruzzolini
Musikk
Ennio Morricone
Nasjonalitet
Italia
Originalspråk
Engelsk/Italiensk
Lengde
1 t. 38 min.
Produksjonsår
1968
Produksjonsselskap
Aetos Film
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene