Gladiatoren

Norgespremiere: 19.05.2000
Action / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

For første gang på flere tiår blir de store gladiatorkampene fra den antikke romerske arenaen igjen levende på det store lerretet. Regissør Ridley Scott tar oss med tilbake til Romerriket anno 180 e.Kr. og forteller en storslått historie om styrke, mot og hevn.
Den store romerske generalen Maximus (Russell Crowe) har atter en gang ledet de romerske troppene til seier. Krigen er vunnet og Maximus lengter hjem til sin kone og deres sønn. Den døende keiseren Marcus Aurelius (Richard Harris) har derimot andre planer for Maximus - å overta keisertronen.

Commodus (Joaquin Phoenix),den misunnelige arvingen til tronen, misliker sterkt at Maximus er blitt keiserens nye favoritt og krever at Maximus og hans familie blir henrettet. Etter å ha så vidt unnsluppet døden blir Maximus tvunget i eksil som slave.
Trent som en gladiator, returnerer Maximus til Roma for å hevne mordene på familien sin ved å drepe den nye keiseren...Commodus.

Folkets vilje er den eneste kraften større en keiserens. Maximus vet derfor at for å kunne fullbyrde hevnen sin, må han bli den største helten i hele Romerriket.


Om skuespillerne:

Russell Crowe (Maximus) ble nylig nominert til Oscar for beste skuespiller for sin rolle i Michael Manns "The Insider", en rolle som også har gitt ham flere anerkjente priser. Crowe fikk også strålende kritikker for portrettet av Bud White i Curtis Hansons "L.A. Konfidensielt".
Crowe er født i New Zealand og oppvokst i Australia hvor han også er startet sin filmkarriere i filmer som "Proof" og "Romper Stomper". Det var først med westernfilmen "The Quick and the Dead" mot Sharon Stone og Gene Hackman i 1995 at han debuterte på det amerikanske filmmarkedet.

Joaquin Phoenix (Commodus) kommer fra en velkjent filmfamilie og har vokst opp foran kamera. Han var sist å se i Joel Schumachers thriller "8MM" mot Nicolas Cage. I 1995 spilte han i Gus Van Sants "Noe å dø for" mot Nicole Kidman, en rolle han høstet strålende kritikker for. Hans andre filmer inkluderer blant annet "Vennskapets pris" mot Anne Heche og Vince Vaughn og Oliver Stones "U-turn" med Sean Penn, Nick Nolte og Jennifer Lopez. Senere i år vil vi også se ham i "Quills" mot Kate Winslet og Geoffrey Rush, og i "The Yards" mot Faye Dunaway, Charlize Theron og Mark Wahlberg.

Connie Nielsen (Lucilla) begynte karrieren sin da hun var 15 år i hjemlandet Danmark, men dro ut i verden for å realisere skuespillerdrømmen da hun var 18 år gammel. Etter flere småroller slo hun slo igjennom i 1997 som djevelens datter i "Djevelens advokat" med Al Pacino og Keanu Reeves i de andre rollene. Hun spilte så i flere filmer, blant annet i komedien "Rushmore" mot Bill Murray og i "Soldier" mot Kurt Russell. Nielsen var sist å se i Brian De Palmas sci-fi thriller "Mission to Mars" mot Gary Sinise og Tim Robbins.


Om regissøren:

Ridley Scott (regissør) regisserte i 1977 storsuksessen "Alien - Den 8. passasjer" med Sigourney Weaver i hovedrollen før han fortsatte med "Blade Runner" med Harrison Ford tre år senere. Han har også regissert blant annet "Black Rain" med Michael Douglas, "Thelma &sLouise", som ga han Oscar for beste regi, "1492 - Erobringen av Paradis" og mer nylig "G.I. Jane" med Demi Moore i hovedrollen.
Hans neste prosjekt vil bli å regissere "Hannibal", oppfølgeren til den Oscar-vinnende "Nattsvermeren".

Fakta

Norgespremiere
19.05.2000
Originaltittel
Gladiator
Sjanger
Action
Drama
Skuespillere
Russell Crowe
Joaquin Phoenix
Connie Nielsen
Oliver Reed
Derek Jacobi
Djimon Hounsou og Richard Harris
Regi
Ridley Scott
Manus
David Franzoni
John Logan
Produsent
Douglas Wick
David Franzoni
Branko Lustig
Foto
John Mathieson
Musikk
Hans Zimmer
Lisa Gerrard
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Universal/Dreamworks
Distribusjon
United International Pictures

Få med deg disse filmene