Mozart and the Whale

Norgespremiere: 01.09.2006
Tillatt for alle
1 t. 35 min.
Komedie / Drama / Romantikk

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

"Imagination is more important than knowledge." -- Albert Einstein

En romantisk komedie, med alvorlige undertoner.
MOZART AND THE WHALE er inspirert av to mennesker med Aspergers Syndrom (AS). AS er en form for autisme, og for Donald (Josh Hartnett) og Isabelle (Radha Mitchell) er den følelsesmessige dysfunksjonaliteten i ferd med å ødelegge deres gryende romanse.

Donald elsker fugler og er et absolutt geni når det gjelder tall. Han er leder av en støttegruppe for autister ved det lokale senteret. Han er mildere rammet enn de andre i gruppen, men sykdommen hindrer han allikevel fra å holde på en fast jobb. Er det en ting Donald ikke setter pris på så er det forandringer og ofte har han problemer med konsentrasjonen. Han bor i en rotete leilighet sammen med alle fuglene sine, som han ser på som sine beste venner. Han er fullstendig oppslukt av matematikk, og blir utrolig distrahert når han får et tall på hjernen.

De andre medlemmene av denne støttegruppen klarer ikke fokuser på noe annet enn sine egne obsessions/manier/problemer. En dag får gruppen et nytt medlem, den strålende vakre Isabelle Sorenson. Donald faller pladask for henne, og hun vet det. Hun er temmelig bevisst på sin egen tiltrekningskraft ovenfor menn, og vet å benytte seg av det. Isablle vet også at det er umulig for henne å oppføre seg som en normal person, derfor gjør hun akkurat det motsatte, hun oppfører seg konfronterende og aggressivt. Isabelle snakker åpent om livet sitt, om måten hun har skaffet seg sex på med fremmede, og også om sin kjærlighet til kunst og musikk. Isabelles maling og komponering (komposisjoner) og Donalds obsession/mani med tall er ikke noe de behøver jobbe hardt med, det bare kommer automatisk.

Det skjer noe med Isabelle og Donald. De forstår hverandre, og er svært tiltrukket av hverandre. Men de forskjellige reaksjonsmønstrene deres skaper problemer for dem. Isabelle er åpen og utadvent, mens Donald kan være svært tilbaketrukket. Han drømmer om å fungere som en normal person til tross for at han skjønner at det er umulig. Isabelle har et vanskelig forhold til den "normale verden", samtidig som hun er sint på den fordi hun ikke er en del av den, og dette, mer enn noe annet, gjør det umulig for dem å fungere som par. Balansegangen mellom Aspergers verden og den "normale verden" er hårfin og vanskelig for både Donald og Isabelle.

Manuskriptet er laget av Oscar-vinner Ron Bass. Filmen er regissør Petter Næss' (Elling, Bare Bea, Elsk meg i morgen) første amerikanske film.Fakta

Norgespremiere
01.09.2006
Originaltittel
Mozart and the Whale
Sjanger
Komedie
Drama
Romantikk
Skuespillere
Josh Hartnett
Radha Mitchell
Gary Cole
Sheila Kelley
Erica Leerhsen
John Carroll Lynch
Nate Mooney
Rusty Schwimmer
Robert Wisdom
Allen Evangelista
Kelly B. Eviston
Regi
Petter Næss
Manus
Ronald Bass
Produsent
James Acheson
Ronald Bass
Foto
Svein Krøvel
Musikk
Deborah Lurie
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
1 t. 35 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Big City Pictures
Distribusjon
Scanbox
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Dette romantiske dramaet om to mennesker med Asperges Syndrom inneholder ingen scener som antas å virke urovekkende på barn. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene