Harry Potter og Mysteriekammeret

Norgespremiere: 22.11.2002
2 t. 40 min.
Action / Eventyr / Familiefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Onde krefter på Galtvort setter elevene i livsfare og Harry på hans hittil største prøve.

Harry Potter gleder seg til å begynne på skolen igjen etter en lang og kjedelig sommer hos Dumlingene. Men rett før skolestart blir han advart mot å dra tilbake, fordi livsfarlige krefter skal være i sving på Galtvort.

Harry trosser advarselen, og snart står han overfor svart magi som krever alt han har av mot og trolldomskunnskap.

Dumlingene er enda mer ekle og ufyselige denne sommeren enn Harry kan huske. Han får ikke engang svar på sine mange brev til bestevennene Ronny og Hermine. Han lengter etter å sette kursen mot Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Da skjer noe overraskende. Harry får besøk av husnissen Noldus, en rar og ynkelig liten skapning som advarer Harry om at grusomme ting vil skje på Galtvort denne høsten. Harry må for all del ikke vende tilbake, sier Noldus. Nissen er så ivrig etter å hindre Harry i å dra at han har stanset all posten fra Ronny og Hermine.

Noldus lykkes ikke. Harry blir befridd fra Dumlingenes grep av Ronny og brødrene hans - i en flygende bil! Harry og Ronny blir på mystisk vis hindret i å komme om bord på Galtvortekspressen, og må bruke den flygende bilen for å komme tidsnok til skolestart. En brå slutt på kjøreturen gjør at Harry så vidt unngår å bli utvist før han begynner skoleåret.

Langt verre ting venter. Noen eller noe forvandler elevene til stein. Mistankene flyr i alle retninger som gnister fra en tryllestav. Snart blir også Harry mistenkt. Den lille trollmannen med sikksakkarret i pannen innser at han må være modigere enn noensinne for å avsløre den svarte magien som peker mot et hemmelig sted - Mysteriekammeret ...

En mørkere historie
- Hvis du likte den første Harry Potter-filmen, vil du elske "Mysteriekammeret", sier regissør Chris Columbus. Han lover en mørkere historie, med skumlere skapninger og en understrøm av ondskap.

"Harry Potter og Mysteriekammeret" er en frittstående oppfølger til "Harry Potter og De vises sten", den nest største kassasuksessen noensinne, og en film som ble nominert til tre Oscar- og sju BAFTA-priser.

I "Mysteriekammeret" introduseres flere nye personligheter, som den nye læreren i Forsvar mot svartekunster, Gyldeprinz Gulmedal, en selvopptatt jålebukk som kanskje ikke er så flink som han selv tror.
Andre tilskudd til det trolske galleriet er Lucius Malfang, faren til Harry Potters hovedrival, Draco Malfang. Han viser seg å være minst like uspiselig som sin utspekulerte sønn.


Chris Columbus (regissør)
Med "Harry Potter og Mysteriekammeret" avslutter Chris Columbus oppdraget som regissør for den populære serien. I neste film om Harry vil han imidlertid ha rollen som utøvende produsent.

Columbus viste seg å forvalte J. K. Rowlings univers på en skikkelig måte i den første filmen. Han var blant regissørkandidatene som lovte Rowling at de mørke sidene ved romanen ikke skulle vannes ut. Han hørte om andre regissører som ville "amerikanisere" Harrys verden. For Columbus var det opplagt at slike ideer ville ødelegge selve grunnmuren i dette magiske byggverket som mennesker over hele verden har falt for.

Chris Columbus er ellers kjent for de to første "Hjemme alene"-filmene, "Mrs. Doubtfire", "Ni måneder" og "Stepmom".

Daniel Radcliffe (Harry Potter)
13 år gamle Daniel Radcliffe er nok en gang Harry Potter, en rolle han ettertrykkelig gjorde til sin egen etter innsatsen i den første filmen. Daniel konkurrerte med flere tusen andre håpefulle gutter om å få denne drømmerollen, og idet han møtte opp til prøve første gang var det ingen tvil: Han var født til å spille Harry, mente regissør Chris Columbus.

Daniel dukket første gang opp i BBCs versjon av "David Copperfield" (1999), Charles Dickens' udødelig historie om gutten som lykkes mot alle odds. Der spilte Daniel mot blant andre Dame Maggie Smith, som også er Minerva McSnurp, inspektør og leder for Griffinghuset på Galtvort.

Daniel er også kjent fra John Boormans "Skredderen fra Panama" (2001), der han spilte sønnen til Jamie Lee Curtis og Geoffrey Rush.

Rupert Grint (Ronny Wiltersen)
Rupert Grint er igjen den yngste i den store, rødhårete flokken av Wiltersengutter og Harrys beste venn. Den første filmen om Harry var Ruperst første opptreden som skuespiller. Etterpå har han rukket å spille mot Simon Callow og Stephen Fry i Peter Howitts "Thunderpants". Før han ble Ronny Wiltersen, spilte Rupert i en rekke skoleoppsetninger og lokale teaterstykker.

Emma Watson (Hermine Grang)
I likhet med Rupert Grint var også Emma Watson filmdebutant i den første Harry Potter-filmen om Harry. Hun fikk god mottakelse som den kunnskapsrike, snusfornuftige venninnen til Harry og Ronny. Emma har ikke mye felles med rollefiguren sin, og bruker mer tid på idrett enn bøker.

Kenneth Branagh (Gyldeprinz Gulmedal)
Kenneth Branagh har satt tydelige spor etter seg som skuespiller, regissør og produsent. Han forbindes særlig med filmatiseringer av Shakespeares stykker. Han ble Oscar-nominert som både skuespiller og regissør for "Henry V" (1989), og ble nominert for best tilrettelagte manus for "Hamlet" (1996).

Branagh er også kjent for "Dead Again" (1991), "Peters venner" (1992), "Stor ståhei for ingenting" (1993), "Mary Shelley's Frankenstein" (1994) og Woody Allens "Celebrity" (1998).

Fakta

Norgespremiere
22.11.2002
Originaltittel
Harry Potter and the Chamber of Secrets
Sjanger
Action
Eventyr
Familiefilm
Skuespillere
Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Kenneth Branagh
John Cleese
Robbie Coltrane
Warwick Davis
Richard Griffiths
Richard Harris
Jason Isaacs
Alan Rickman
Fiona Shaw
Maggie Smith
Julie Walters
Regi
Chris Columbus
Manus
Steve Kloves etter J.K. Rowlings roman med samme navn
Produsent
David Heyman
Foto
Roger Pratt
Musikk
John Williams
Nasjonalitet
Storbritannia
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 40 min.
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
11 år
Begrunnelse
Handlingen i denne fjerde filmen om Harry Potter foregår i et magisk fantasiunivers som er godt kjent blant barn og unge. Filmen er imidlertid i lengre perioder dyster og skummel. Den inneholder en rekke intense og dramatiske scener, der Harry blir hjemsøkt av truende skikkelser og er utsatt for stor fare. Filmen antas å kunne virke angstskapende på barn under 11 år, og Medietilsynet fraråder foresatte å ta med barn under denne grensen.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene