Lilja 4-ever

Norgespremiere: 20.09.2002
15 år
1 t. 47 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Drømmen om et bedre liv kan bli et mareritt.

16 år gamle Lilja drømmer om å bytte ut den grå fattigdommen i en tidligere sovjetrepublikk med et sorgløst liv i Vesten. Håpet blir tent når hun treffer sympatiske Andrej, som lover henne jobb i Sverige. Men hun vet ikke hva som venter.
16 år gamle Lilja bor sammen med moren sin i en grå og nedslitt drabantby i en tidligere sovjetrepublikk. En dag flytter moren til USA sammen med sin nye mann, og hun lover at Silja skal få komme etter senere.

Tiden går uten at moren gir lyd fra seg, og Silja innser at hun er overlatt til seg selv. Hun må ta til takke med en gammel, nedslitt leilighet uten lys og varme. Pengemangelen blir snart akutt, og Lilja blir desperat. Sammen med sin eneste venn, den litt yngre gutten Volodja, driver hun gatelangs og fantaserer om hvordan livet kan bli bedre.

Lilja ser en lysning når hun blir forelsket i Andrej. Han ber henne bli med til Sverige for å få jobb og begynne et nytt liv. Volodja blir misunnelig og mistenksom, men Lilja vil ikke gi fra seg sjansen.

Plutselig sitter hun på flyet i retning Sverige. Hun har ingen anelse om hva som venter henne i Vesten ...


Regissørens tanker om filmen
"Det skulle blitt en film om Guds godhet, men virkeligheten trengte seg på og det ble noe annet. Det ble en film om to barn: Lilja og Volodja, som bor i et land som en gang var en del av det mektige sovjetiske imperiet som nå ligger i ruiner.

Det ble en film om å lengte vekk, om å legge alt bak seg, om å bli overlatt til seg selv, om aldri å gi opp, om rike mennesker som tror at alt kan kjøpes, om fattige mennesker som tvinges til å selge alt de har (unntatt hjertet), om sånt som skjer langt unna og om sånt som skjer på gaten der jeg bor, om hostemedisin og lim, om basketball, om Britney Spears, om å risse inn navnet sitt på en benk så alle kan se at du finnes, om å bli spyttet på, om å gi opp, om døden, om et vennskap som aldri tar slutt, om et lys som aldri slokner.

Og kanskje handler det litt om Guds godhet også - selv om han aldri svarer når Lilja ber til ham."

- Lukas Moodysson


Svensk presse om filmen
"Mesterverk av Moodysson. (...) (En av de sterkeste filmer som noensinne er lagd." (Svenska Dagbladet)

"Moodysson har et stort hjerte og en sjelden evne til å lage følelsessterk film. 'Tillsammans' og 'Fucking Åmål' fikk folk til blant annet å le. 'Lilja 4-ever' vil få mange til å gråte". (Aftonbladet)

"Visst fantes det alvorlige sider i de andre filmene, men å stirre virkelighetens ondskap i øyet på denne måten ventet vi oss ikke." (Expressen)

"Med russiskspråklige 'Lilja 4-ever' har Sverige for første gang på lenge fått et verk som for alvor føyer svensk film inn i en europeisk sammenheng." (Dagens Nyheter)


Lukas Moodysson (regi, manus)
Lukas Moodysson er utdannet ved Dramatiska Institutets regilinje. Han har gitt ut flere diktsamlinger og en roman siden debuten som 17-åring. Før braksuksessen "Fucking Åmål" (1998) lagde han kortfilmene "Uppgörelse i den undre världen" (1995) og "Bara prata lite" (1997).

"Fucking Åmål" skildret en uvanlig kjærlighetshistorie i en klaustrofobisk småby, og ga publikum og kritikere hakeslepp. Filmen vant fire Guldbaggar i Sverige og er distribuert til over 30 land.

Den "vanskelige" nummer to-filmen ble "Tillsammans" (2000), en sorgmunter skildring av et radikalt bofellesskap i 70-tallets Stockholm der beboerne sliter med å forene politiske teorier og hverdagslig praksis. Internasjonalt ble filmen enda større enn "Fucking Åmål". En rekke amerikanske og engelske aviser hadde "Tillsammans" på sine lister over årets beste filmer.

Lukas Moodysson skrev sammen med Peter Birro manuset til den kritikerroste TV-serien "Det nya landet" (2000).


Oksana Akinsjina (Lilja)
Oksana ble født i St. Petersburg i 1987. Hun hadde hovedrollen i "Søstre", en film som gjorde suksess på russiske kinoer i 2001. Filmen deltok under filmfestivalen i Venezia og ble distribuert til en rekke land. I 2001 medvirket Oksana også i filmen "I bevegelse" og TV-serien "Godt nytt år".


Artiom Bogutjarskij (Volodja)
Artiom ble født i Moskva i 1989. Han går på musikkskole og er med i en folkedansgruppe. "Lilja 4-ever" er Artioms første film, og erfaringen ga mersmak. For tiden har han en større rolle i en russisk TV-serie. Han hevder at Lukas Moodysson "har samme slags humor som en russer".


Pavel Ponomarjov (Andrej)
Pavel ble født i St. Petersburg i 1980. Siden flyttet familien til Estland, der Andrej studerte musikk. Han har medvirket i musikalene "Les Misérables" og "Miss Saigon". Han er dessuten vokalist og gitarist i rockabillybandet "Wild Cut".

Fakta

Norgespremiere
20.09.2002
Originaltittel
Lilja 4-ever
Sjanger
Drama
Skuespillere
Oksana Akinsjina
Artiom Bogutjarskij
Elina Benenson
Lilija Sjinkarjova
Pavel Ponomarjov
Tomas Neumann
Ljubov Agapova
Tõnu Kark
Anastasia Bedredinova
Nikolaj Bentsler m.fl.
Regi
Lukas Moodysson
Manus
Lukas Moodysson
Produsent
Lars Jönsson
Foto
Ulf Brantås
Musikk
Nathan Larson
Nasjonalitet
Sverige
Originalspråk
Rus/Sve/Eng
Lengde
1 t. 47 min.
Produksjonsår
2002
Produksjonsselskap
Memfis Film
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen om ungdommer fra et slummiljø i Russland inneholder skildringer av prostitusjon, voldtekt og selvmord. Den får derfor 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene