Lost in Translation

Norgespremiere: 06.02.2004
Alle
1 t. 42 min.
Komedie / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

De føler seg fortapt i Tokyo. Så finner de hverandre.

Bob og Charlotte er to amerikanere som har gått seg bort kulturelt og sosialt i millionbyen Tokyo. Så møter de hverandre, og det oppstår mening i kaoset. De snakker på alle måter samme språk, men ønsker de å sette hvert sitt ekteskap i fare?
Filmstjernen Bob Harris (Bill Murray) har lagt vekk ambisjonene om kunstnerisk suksess til fordel for godt betalte reklameoppdrag. Nå er han i Tokyo for å få japanere til å drikke mer whisky, et oppdrag som burde vært raskt utført hvis Bob hadde forstått hva de ivrige reklamemenneskene hadde sagt.

Men han lar seg ikke stresse av støy på språklinja. Det haster ikke for en mann i midtlivskrise å komme hjem til et ekteskap uten lidenskap.

Charlotte (Scarlett Johansson) er mye yngre enn Bob, men strever også med gnisten i ekteskapet. Ektemannen John (Giovanni Ribisi) er en arbeidsnarkoman fotograf på oppdrag i Tokyo, og Charlotte er blitt med i håp om at de skal få tid til hverandre. Det får de ikke, og Charlotte må oppleve storbyen alene.

En kveld i hotellbaren får hun kontakt med Bob, og dette er innledningen på en helg der de to finner hverandre gjennom felles frustrasjoner og forhåpninger. Når tiden er inne for oppbruddet, henger det store spørsmålet i luften: Skal de møtes igjen?

Sofia Coppola (regi, manus, produksjon)
Sofia Coppolas navn blir uunngåelig knyttet til en mer berømt Coppola, faren Francis Ford. Hun hadde knapt lært å gå før hun var med i farens klassiske "Gudfaren II" (1974), og siden har hun hatt mindre roller i flere av filmene hans, med "Gudfaren III" (1990) som den foreløpig siste. Hun samarbeidet også med faren om manuset til hans del av prosjektet "New York Stories" (1989).

Senere utførte Sofia Coppola kostymedesign for to filmer før hun studerte kunst ved California Institute of the Arts.

Karrieren bak kameraet startet for alvor med kortfilmen "Lick the Star" (1998), som hun både skrev og regisserte. Den hadde verdenspremiere ved filmfestivalen i Venezia.

Coppolas første langfilm ble den kritikerroste "The Virgin Suicides" (1999), basert på Jeffrey Eugenides' roman med samme navn. Filmen hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Cannes. Sofia Coppola fikk senere prisen som beste nye filmskaper ved MTV Movie Awards.

Bill Murray (Bob Harris)
Bill Murray ble berømt som et av originalmedlemmene i det grensesprengende, satiriske "Saturday Night Live", der han også bidro som Emmy-vinnende manusforfatter. Hans første oppgave på stort lerret var "Klin kokos" (1979) i regi av Ivan Reitman. De to ble gjenforent med "Rekrutter på ville veier" (1981) og braksuksessen "Ghostbusters - Spøkelsesligaen" (1984).

Murray er også kjent for den moderniserte Dickens-historien "Skrudd" (1988), "Hva med Bob?" (1991) og "En ny dag truer" (1993). Karrieren fikk et prisbelønt løft i 1998 med Wes Andersons "Rushmore". Anderson og Murray fulgte opp med nye skråblikk på livet og familien i "The Royal Tenenbaums" (2001). Innimellom disse slagene fikk Murray oppleve hardhendt moro i storsuksessen "Charlie's Angels" (2000).

Scarlett Johansson (Charlotte)
Scarlett Johansson ble kjent for et internasjonalt publikum som traumatiserte Grace Maclean i Robert Redfords "Hestehviskeren" (1998). For innsatsen som Rebecca Doppelmeyer i den tegneseriebaserte "Ghost World" (2000) fikk Johansson prisen for beste kvinnelige birolle fra Toronto Film Critics Association.

Hun er også kjent for Coen-brødrenes "The Man Who Wasn't There" (2001) og grøsserkomedien "Eight Legged Freaks" (2002).

Giovanni Ribisi (John)
Giovanni Ribisi har samarbeidet med Sofia Coppola før, som fortellerstemmen i "The Virgin Suicides". Året etter, 2000, var spesielt hektisk for Ribisi. Da var han emosjonelt skjør bilmekaniker i grøsseren "The Gift", fartsgal biltyv i "Gone in Sixty Seconds" og pengeflytter i "En time fra Wall Street".

Han har også tatt regi av David Lynch i "Lost Highway" (1997) og Steven Spielberg i "Redd menig Ryan" (1998). For norske TV-seere er Ribisi kjent fra "Venner for livet", som Phoebes enfoldige halvbror, Frank Buffay Jr.

Fakta

Norgespremiere
06.02.2004
Originaltittel
Lost in Translation
Sjanger
Komedie
Drama
Skuespillere
Bill Murray
Scarlett Johansson
Giovanni Ribisi
Anna Faris
Fumihiro Hayashi
Catherine Lambert m.fl.
Regi
Sofia Coppola
Manus
Sofia Coppola
Produsent
Ross Katz
Sofia Coppola
Foto
Lance Acord
Musikk
Kevin Shields
Air
Brian Reitzell
Roger Joseph Manning Jr.
William Storkson
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk/Japansk
Lengde
1 t. 42 min.
Produksjonsår
2003
Produksjonsselskap
Focus Features
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
Alle

Få med deg disse filmene