Evig solskinn i et plettfritt sinn

Norgespremiere: 20.08.2004
11 år
1 t. 48 min.
Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Han får henne ikke ut av hodet.

Joel er forbløffet over at kjæresten Clementine har fått slettet minnene om forholdet deres. Desperat bestemmer han seg for å gjøre det samme. Men idet minnene hans gradvis forsvinner, gjenoppdager Joel kjærligheten til Clementine. Han bestemmer seg for å avbryte prosessen og ta minnene tilbake.

Når innadvendte Joel Barish titter opp fra skotuppene sine og for første gang ser Clementine Kruczynski med det flammende håret og den energiske personligheten, faller han hardt som en tømmerstokk. Gjennom svermeriske møter og inderlige samtaler innser Joel at han ikke trenger å lete lenger. Clementine er alt han trenger for å gjøre livet komplett.
Så kommer gnisningene. Små irritasjoner blir til store frustrasjoner og lange krangler. Clementine gjør et valg som er vanskelig for Joel å fatte: Hun får slettet alle minner om forholdet deres. Joel blir så desperat at han gjør likedan - lar vitenskapsmennene bruke sitt mentale viskelær på hjernen. Men idet Joels indre spillefilm vises for siste gang, faller han for Clementine på nytt. Han vil stoppe prosessen før Clementine er borte for alltid. Men hvordan kan han flykte fra sitt eget hode?

Michel Gondry
(regi)
Franske Michel Gondry har et blikk for uvante visuelle løsninger som har kommet en rekke kjente artister og merkevarer til gode. Rolling Stones, Radiohead, Björk, Daft Punk, Beck, White Stripes, Levi's og Smirnoff er noen av dem som har vakt oppsikt med musikkvideoer og reklamefilmer signert Gondry. Hans første spillefilm var "Human Nature" (2001), etter et manus av Charlie Kaufman.

Charlie Kaufman
(manus)
Mannen som enkelte kritikere mener er en moderne Woody Allen lar filmene snakke for seg og skyr publisitet. Kaufman skrev manus til flere TV-serier før det store gjennombruddet med "Being John Malkovich" (1999), regissert av Spike Jonze. Sammen sto de også bak metafilmen "Adaptation" (2002), som ble belønnet med Oscar-pris for beste mannlige birolle, og som var nominert i ytterligere tre kategorier. Kaufmans "Human Nature" (2001) var hans første manus for Michel Gondry. Kaufman er også kjent for thrilleren "Confessions of a Dangerous Mind" (2002), George Clooneys regidebut.

Jim Carrey
(Joel Barish)
Gummifjeset Jim Carrey, som ofte er sammenlignet med Jerry Lewis, har de siste årene forsøkt å sprenge seg ut av båsen han ble satt i etter den hemningsløse "Ace Ventura og jakten på den forsvunne delfinen" (1994). Carrey ble en av bransjens best betalte stjerner da han gikk fra suksess til suksess med "The Mask" (1994), "Ace Ventura: Naturen kaller" (1995), "Dum og dummere" (1995), "The Cable Guy" (1996) og "Liar, Liar" (1997). Med "The Truman Show" (1998) fikk Carrey vist at registeret hans rommer mer enn kroppsfysikk for viderekomne. Han mottok den prestisjetunge Golden Globe-prisen, og gjentok bedriften med tolkningen av den eksentriske artisten Andy Kaufman i "Man on the Moon" (1999). I 2000 ringte Carrey julen inn på sin egen høylytte måte som den grønne, julehatende "Grinchen" i Ron Howards fargesprakende regi. Etter den seriøse "The Majestic" (2001) lot Carrey gummifaktene ta over igjen da han fikk guddommelige evner i "Bruce Almighty" (2003).

Kate Winslet
(Clementine Kruczynski)
Kate Winslet er tre ganger nominert til Oscar-pris: for "Iris" (2001, beste kvinnelige birolle), for tidenes mest innbringende film, "Titanic" (1997, beste kvinnelige hovedrolle), og for beste kvinnelige birolle i "Fornuft og følelser" (1995). Winslet fikk først internasjonal oppmerksomhet for en av hovedrollene i Peter Jacksons "Heavenly Creatures" (1994), og har siden lagd en merittliste preget av modige valg. Blant hennes andre roller finner vi Ophelia i Kenneth Branaghs "Hamlet" (1996), den hjernevaskede gurutilhengeren i "Holy Smoke" (1999) og Marquise de Sades medsammensvorne i "Quills" (2000).

Fakta

Norgespremiere
20.08.2004
Originaltittel
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Sjanger
Komedie
Skuespillere
Jim Carrey
Kate Winslet
Elijah Wood
Mark Ruffalo
Kirsten Dunst
Tom Wilkinson m.fl.
Regi
Michel Gondry
Manus
Charlie Kaufman og Michel Gondry
Produsent
Anthony Bregman og David L. Bushell
Foto
Ellen Kuras
Musikk
Jon brion
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
1 t. 48 min.
Produksjonsår
2004
Produksjonsselskap
Focus Features og This Is That Productions
Distribusjon
Sandrew Metronome
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Dette psykologiske dramaet inneholder mange marerittaktige minner. Disse skildres på en abstrakt og ukronologiske måte som kan virke uforståelig og dermed skremmende på barn under 11 år.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene