O'Horten

Norgespremiere: 26.12.2007
Tillatt for alle
1 t. 30 min.
Komedie / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Odd Horten har vært lokfører på Bergensbanen i en mannsalder. Han har en siste tur over fjellet igjen før han pensjoneres, men når toget forlater stasjonen uten Horten ombord, innser han at veien videre blir en reise uten trykte rutetabeller og velkjente stoppesteder. Odd Horten har blitt pensjonist og perrongen føles ikke som et trygt sted å bli stående.
O' Horten er en melankolsk komedie om lokfører Odd Hortens første besværlige dager og netter på vei fra et yrkesliv til pensjonisttilværelsen. Gjennom varmt humoristiske og absurde situasjoner blir vi kjent med den noe forknytte Horten. Portrettet av ham blir en inntagende skildring av en eldre mann som mister retningssansen - og finner den igjen.

O' Horten er Bent Hamers femte spillefilm. Hamer har vist at han har et eget håndlag med pensjonistenes lett absurde eksistenser i filmer som Eggs og Salmer fra kjøkkenet. Hovedpersonen Odd Horten har mange likhetstrekk med disse. Som Eggs og Salmer fra kjøkkenet er O' Horten både en sørgmodig og morsom film.

BENT HAMER (manusforfatter, produsent, regissør)

Bent Hamer blir regnet som en av Norges mest spennende og særegne filmskapere. Han er manusforfatter, regissør og produserer sine filmer selv. Filmene hans har vunnet mange priser rundt om i verden. Eggs (1995) og Salmer fra kjøkkenet (2003) vant begge Amanda for beste kinofilm. Salmer fra kjøkkenet fikk også European Distribution Award i Cannes i 2003. Han har mottatt The International Film Critics Prize (FIPRESCI) to ganger og fått både Arne Skauen prisen og Aamot-statuetten, som er FILM&KINOs ærespris samt den norske kritikerprisen to ganger. Dagbladet kåret i sommer Salmer fra Kjøkkenet og Eggs til henholdsvis den 4. og den 8. beste norske filmen de siste 25 år. Hans siste film Factotum (2005) fikk bl.a. prisen for beste regi ved København Filmfestival. Filmene hans er vist på kino i mer enn førti land og er tatt ut til Cannes Film Festival tre ganger.

BÅRD OWE(Odd Horten)

Filmens hovedrolle, Odd Horten, spilles av Bård Owe, norskfødt skuespiller med en lang og omfattende karriere bak seg i Danmark, der han har vært bosatt siden slutten av 50-tallet.

Bård Owe (f. 1936) er født i Mosjøen og gikk på Statens Teaterskole i Oslo 1955-56. Han sluttet der, flyttet til Danmark og fullførte sin skuespillerutdannelse ved Ålborg Teater i 1958. Owe debuterte på scenen i 1957 og hadde en rekke roller ved Ålborg Teater frem til 1960. I 1962 medvirket han i dansk Melodi Grand Prix og fikk en tredjeplass med sangen Er det virk'lig sandt. I 1972 forlot han scenen i tre år for å studere teologi ved Københavns Universitet og utdannet seg deretter til soneterapeut. Etter at han gjenopptok sin frilanskarriere som skuespiller har han vært en markant og mye brukt skuespiller innenfor både teater, revy, film og tv. Han har medvirket i over 30 danske filmer, ble mye brukt i TV på seksti- og syttitallet og er kjent fra flere populære danske TV-serier. På film er han bl.a. kjent fra rollen som Broder Sune i Ørnens Øje og som Kaj i Portland. På TV hadde han rollen som pastor Zeem i Ole Bornedals Charlot og Charlotte. Rollen som den merkelige altmuligmannen i TV-serien Hotellet gjorde ham for alvor landskjent i Danmark. I Norge vil mange huske ham som den patologiske professor Bondo i Lars von Triers Riget.

Fakta

Norgespremiere
26.12.2007
Originaltittel
O'Horten
Sjanger
Komedie
Drama
Skuespillere
Bård Owe
Bjarte Hjelmeland
Henny Moan
Gard Eidsvold
Bjørn Floberg
Ghita Nørby
Espen Skjønberg
Trond Viggo Torgersen
Anette Sagen
Bjørn Jenseg
Karl Sundby
Kai Remlov
Regi
Bent Hamer
Manus
Bent Hamer
Produsent
Bent Hamer
Foto
John Christian Rosenlund
Musikk
John Erik Kaada
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
Norsk
Lengde
1 t. 30 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
BulBul Film as
Distribusjon
Scanbox
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Ingen scener anses som skadelige på unge, derfor er filmen tillatt for alle.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene