300

Norgespremiere: 23.03.2007
15 år
1 t. 57 min.
Action / Drama / Eventyr / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

For æren. Mot overmakten.

Kong Leonidas og hans 300 tapre spartanere står opp mot en overveldende persisk hær for å gi sine greske allierte mulighet til å vinne et avgjørende slag. Det blir en demonstrasjon av heltemot, blod og ære - med en uunngåelig slutt.

Slaget ved Thermopylene finner sted i år 480 f.Kr. da den spartanske kongen Leonidas I og 300 av hans beste krigere forsøker å stanse den persiske hærens invasjon av Hellas. Historikerne strides om størrelsen på hæren til perserkongen Xerses I, men det er mulig den talte hele 250.000 soldater. Mot denne overmakten skal de taktisk sterke spartanerne forsvare seg ved Thermopylene, et pass som på denne tiden er så smalt at bare én hestevogn kan passere om gangen.
Xerxes foreslår for Leonidas at han skal gå over til persernes side i bytte mot å bli konge over hele Hellas. Leonidas svarer at det er bedre å dø for Hellas enn å bli monark over sine landsmenn. Deretter ber Xerses Leonidas om å overgi seg. Spartaneren gir svaret som er blitt gjentatt mange ganger senere i historien av ukuelige generaler og politikere: "Kom og ta dem." Xerses venter noen dager. Så gir han ordre om første frontalangrep

Frank Miller
(tegneserieroman)
Denne amerikanske serieskaperen startet karrieren allerede i tenårene, da han tegnet noen nummer av "Peter Parker", et av forlaget Marvels "Spider-Man"-titler. Han fortsatte med "Daredevil", som ble en storselger på bladmarkedet etter at Miller tok over. Konkurrenten DC Comics hadde fått øynene opp for talentet og ga ham frie tøyler med "Ronin". Det store gjennombruddet kom et par år senere med "Batman: The Dark Knight Returns". For DC gjorde han også "Batman: Year One". Utover på 90-tallet konsentrerte Miller seg mer og mer om sine egne prosjekter: "Sin City", "Give me Liberty" med Dave Gibbons og "Hard Boiled" med Geoff Darrow. Senere fulgte det historiske dramaet "300", og i 2001 "Dark Knight Strikes Again". Miller var manusforfatter av "RoboCop 2" og "Robocop 3", og i 2005 regidebuterte han med filmatiseringen av "Sin City' i tospann med Robert Rodriguez.

Zack Snyder
(regi)
Zack Snyder har bakgrunn som prisbelønt regissør og filmfotograf for musikkvideoer og TV-reklame. Hans regidebut på stort lerret var nyinnspillingen av George A. Romeros grøsserklassiker "Dawn of the Dead" (2004). Han skal også regissere spillefilmversjonen av Alan Moores tegneserieroman "Watchmen" for Warner Bros.

Gerard Butler
(Kong Leonidas)
Gerard Butler er mest kjent for tittelrollen i Joel Schumachers filmatisering av verdens største musikal: "Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera" (2004). Debuten hans på lerretet kom i den Oscar-nominerte "Hennes Majestet Fru Brown" (1997). Etterpå spilte Butler en psykotisk kriminell i den svarte komedien "Fast Food" (1998). Samme året fikk han rollen som Yasha i filmversjonen av Tsjekovs "Varya" (1999). Butler tolket en krigsfotograf i Eli Choruaquis "Harrison's Flowers" (2000). Han ga deretter liv til to profilerte, legendariske skikkelser: Han var en moderne Dracula i Wes Cravens "Dracula 2000" og Attila i miniserien "Attila the Hun". Butler har spilt i "Lara Croft: Tomb Rider - Livets vugge" (2003) og i "Timeline" (2003). Han har også hatt flere store teater- og TV-roller.

Lena Headey
(Dronning Gorgo)
Lena Headey er mest kjent i Norge for rollen som datteren til en forfyllet Stellan Skarsgård i Hans Petter Molands "Aberdeen" (2000). Hun hadde en mindre rolle i James Ivorys åtte ganger Oscar-nominerte "Resten av dagen" (1993). Headey har spilt i "Ripley's Game" (2002) og Terry Gilliams eventyrlige "Brødrene Grimm" (2005). Hun har også tittelrollen i den kommende TV-serien "The Sarah Connor Chronicles" (2007), basert på rollefigurer fra "Terminator"-filmene.

Fakta

Norgespremiere
23.03.2007
Originaltittel
300
Sjanger
Action
Drama
Eventyr
Krigsfilm
Skuespillere
Gerard Butler
Lena Headey
Dominic West
Michael Fassbender
David Wenham
Vincent Regan
Tom Wisdom
Regi
Zack Snyder
Manus
Zack Snyder
Knut Johnstad og Michael Gordon
Produsent
Frank Miller
Bernie Goldmann med flere
Foto
Larry Fong
Musikk
Tyler Bates
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Amerikansk
Lengde
1 t. 57 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Dette actioneventyret skildrer kongen av Sparta og hans 300 krigere sin heltemodige kamp mot den persiske hærens invasjon av Hellas. Filmen inneholder en rekke slagscener med mye blod og nærgående skildringer av drap. Til tross for blodige og dvelende voldsskildringer, er de tydelig konstruert. Derfor får denne filmen 15 års grense. På grunn av enkelte sterke voldsscener frarådes filmen for ungdom under 15 år.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene