Utryddelsen

Norgespremiere: 01.10.2010
11 år
2 t. 5 min.
Drama / Krigsfilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Alle personene i denne filmen har levd. Alle hendelsene, til og med de mest ekstreme, har virkelig funnet sted.

I juli 1942 arresterte franske politimenn 13000 franske jøder og sperret dem inne i på den enorme sykkelstadion Vélodrome d`Hiver i sentrum av Paris. På oppdrag fra tyskerne skulle så jødene transporteres til konsentrasjonsleire. Dette er historien fortalt gjennom 11 år gamle Josephs øyne.


1942. Joseph Weismann er 11 år. Om morgenen den 6. juni 1942 må han gå på skolen med en gul stjerne festet til brystet. De franske myndighetenes nye antijødiske dekret har trådt i kraft. Som alle jøder i Frankrike opplever Jo at han har forbud mot å befinne seg i parker, kinoer, på torg og i offentlige hager.

Men tilværelsen fortoner seg likevel som lutter glede for Jo og familien hans.
Inntil daggry 16. juli 1942, da denne skjøre lykken splintres. Klokka fire om morgenen høres høylydte rop og banking på dører. Menn i svarte uniformer stormer inn i leiligheter. Jo og familien hans hales ut av sengene og føres i flokk inn i ventende busser - av fransk politi! En fryktelig og fortvilet situasjon for et samfunn som er blitt så sterkt knyttet til sitt nye hjemland.

13 000 jøder stues sammen i Vel d'Hiv, Vintervelodromen i Paris. Tidenes største massearrestasjon, utført av det franske politi! Fem dager uten vann, mat eller legetilsyn. Doktor Sheinbaum (Jean Reno) er pågrepet sammen med de andre, og gjør det han kan. Annette Monod (Melanie Laurent), en protestantisk sykepleier i Røde Kors, forferdes av rasismen som kollaboratørregjeringen (Vichy-regjeringen) i fedrelandet hennes framviser.

Fra Paris til Berghofs terrasser, der Hitler og Eva Braun holder selskap for ariske barn mens jødiske barn sendes til dødsleirene; og fra røykfylte regjeringskontorer, der franske jøder dømmes til lidelse og undergang i skammens konsentrasjonsleirer, viser Utryddelsen den faktiske skjebnen til ofrene og de som forfølger dem.

Liv ødelegges, liv reddes.

Som Jos, da han flykter sammen med en annen gutt.
Mens alle de andre lastes på et tog som skal til Auschwitz...

Med utryddelsen har ikke regissør Roselyn Bosch bare laget et storslått historisk drama. Hun har også foretatt vesentlig historisk dokumentasjon. Gjennom mange år har hun intervjuet overlevende for å kunne gjengi, så eksakt som mulig, et av de mørkeste kapitlene i fransk krigshistorie.

Utryddelsen er i stor grad basert på Jo`s vitneutsagn, og vi følger gutten fra hans ubekymrede liv i Montmartres gater, til hans møte med menneskehetens mest grufulle ansikt, og Vichy-regimets skjebnesvangre unnfallenhet.

Fakta

Norgespremiere
01.10.2010
Originaltittel
La Rafle
Sjanger
Drama
Krigsfilm
Skuespillere
Jean Reno
Mélanie Laurent
Gad Elmaleh
Raphaëlle Agogué
Hugo Leverdez
Regi
Roselyn Bosch
Manus
Roselyn Bosch
Produsent
Alan Goldman
Foto
David Ungaro
Musikk
Yann Malcor
Nasjonalitet
Frankrike
Originalspråk
Fransk
Lengde
2 t. 5 min.
Produksjonsår
2010
Produksjonsselskap
Légende Films
Distribusjon
Oro Film
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
En gjennomgående utrygg stemning samt dramatiske og truende scener gjør at denne filmen får 11-årsgrense og frarådes underårige.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene