Harry Potter og Føniksordenen

Norgespremiere: 13.07.2007
11 år
2 t. 18 min.
Eventyr

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Harry får uventet hjelp i sin hittil tøffeste kamp mot de onde kreftene.

Harrys møte med fyrst Voldemort og desperanter trekkes i tvil av mange trollmenn. Han begynner på femte året ved Galtvort med lav status. Det skal endre seg når mørke skyer legger seg over skolen. Harry snakker sant. Det haster å forberede en ny farlig kamp.

I "Harry Potter og Føniksordenen" begynner Harry på femte året ved Galtvort. Han oppdager at mange i trollmannssamfunnet tror at hans nylige konfrontasjon med onde fyrst Voldemort er en løgn, og Harrys integritet trekkes i tvil. Hans møte med desperanter, der fetter Dudleif havner i fare, fører til en høring i Magidepartementet. Enda verre er det at magiminister Kornelius Bloeuf har utnevnt en ny lærer i forsvar mot svartekunster, manipulerende Venke Dolorosa Uffert. Professor Ufferts "departementsgodkjente" pensum i forsvarsmagi gjør at de unge trollmennene er sørgelig uforberedt på å forsvare seg mot de mørke maktene som truer dem. Oppmuntret av vennene Hermine og Ronny tar Harry saken i egne hender. I hemmelige møter med noen elever som kaller seg "Humlesnurr-legionen" lærer Harry dem hvordan de skal forsvare seg mot svartekunster. De unge trollmennene skal vite hva de gjør når det voldsomme slaget starter. Og det haster.

Daniel Radcliffe
(Harry Potter)
Daniel Radcliffe tolker Harry Potter for femte gang. Daniel konkurrerte med flere tusen andre håpefulle gutter om å få rollen i den første filmen. Idet han møtte opp til prøvespilling var det ingen tvil: Han var født til å spille Harry, mente Chris Columbus, regissør for "Harry Potter og de vises stein" og "Harry Potter og mysteriekammeret".
Daniel dukket første gang opp i BBCs versjon av "David Copperfield" (1999), Charles Dickens' udødelig historie om gutten som lykkes mot alle odds. Der spilte Daniel mot blant andre Dame Maggie Smith, som også er Minerva McSnurp, inspektør og leder for Griffinghuset på Galtvort.

Rupert Grint
(Ronny Wiltersen)
Rupert Grint er Harrys beste venn og den yngste av de rødhårete Wiltersenguttene. Den første filmen om Harry var Ruperts debut som skuespiller. Etterpå har han spilt mot Simon Callow og Stephen Fry i Peter Howitts "Thunderpants" (2002) og mot Julie Walters i Jeremy Brocks "Driving Lessons" (2006). (Julie Walters spiller for øvrig Molly Wiltersen i Harry Potter-filmene.) Før han ble Ronny Wiltersen, spilte Rupert i en rekke skoleoppsetninger og lokale teaterstykker.

Emma Watson
(Hermine Grang)
I likhet med Rupert Grint var også Emma Watson filmdebutant i den første Harry Potter-filmen. Hun fikk god mottakelse som den kunnskapsrike, snusfornuftige venninnen til Harry og Ronny, og har vunnet flere priser for innsatsen i de magiske filmene.

Imelda Staunton
(Venke Dolorosa Uffert)
Imelda Staunton er en av Englands fremste kvinnelige skuespillere. Hun ble Oscar-og Golden Globe-nominert for Beste kvinnelige hovedrolle med Mike Leighs "Vera Drake" (2004), og hun vant BAFTA-prisen for samme rolle. Hun har også mottatt tre Olivier-priser for sin innsats på scenen. På lerretet har hun også spilt i blant annet "Crush" (2001), "Shakespeare in Love" (1998) og "Hellige tre kongers aften" (1996).

Ralph Fiennes
(Fyrst Voldemort)
Ralph Fiennes er Oscar-nominert for henholdsvis beste mannlige birolle og hovedrolle. Han ga en grøssende tolkning av en nazioffiser i Steven Spielbergs "Schindlers liste" (1993). I Anthony Minghellas "Den engelske pasienten" (1996), som vant ni Oscar-priser, spilte Fiennes grev Almásy, en forulykket mann med en tragisk forhistorie. Fiennes er også kjent fra blant annet Robert Redfords "Quiz Show" (1994), Neil Jordans "Slutten på et forhold" (1999), Brett Ratners "Red Dragon" (2002) og "The Constant Gardener" (2005), basert på John le Carrés roman.

Michael Gambon
(Albus Humlesnurr)
Michael Gambon er den vise rektoren på Galtvort. Han overtok rollen etter Richard Harris, veteranen som døde i 2002. Gambon er en av Englands mest anerkjente teaterskuespillere, med over 40 års erfaring på de skrå bredder. På filmduken er han kjent fra Peter Greenaways "Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker" (1989), Stephen Frears' "Mary Reilly" (1996), Tim Burtons "Sleepy Hollow" (1999) og Robert Altmans Oscar-vinner "Gosford Park" (2001).

Fakta

Norgespremiere
13.07.2007
Originaltittel
Harry Potter and the Order of the Phoenix
Sjanger
Eventyr
Skuespillere
Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Helena Bonham Carter
Ralph Fiennes
Michael Gambon
Brendan Gleeson
Jason Isaacs
Gary Oldman
Alan Rickman
Maggie Smith
Imelda Staunton
Emma Thompson
Julie Walters
Mark Williams
Regi
David Yates
Manus
J.K. Rowling og Michael Goldenberg
Produsent
David Barron og David Heyman
Foto
Slawomir Idziak
Musikk
Dario Marianelli
Nasjonalitet
England
Storbritannia
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2 t. 18 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon
Aldersgrense
11 år
Egnethet
Ungdom fra 13
Begrunnelse
I denne femte filmen om Harry Potters magiske eventyrverden er hovedkarakteren tydelig plaget gjennom marerittlignende drømmesekvenser hvor han blir truet av onde skikkelser og farer. Filmen får derfor 11- års grense. Enkelte opprivende scener og truende skikkelser gjør at Medietilsynet fraråder barn under 11 år å se denne filmen.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene