Gi det videre - Pay it Forward

Norgespremiere: 16.02.2001
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

En 7. klasse får en utfordring av dimensjoner. Samfunnsfagslæreren Eugene (Kevin Spacey) ber elevene om å forandre verden!

De fleste foreslår løsninger som ikke akkurat flytter fjell, men Trevor (Haley Joel Osment) har en plan som er forbløffende original og samtidig enkel. Han vil at folk skal utføre en god gjerning for personer som har det vanskelig. Betingelsen er at personen som får hjelp, må hjelpe tre andre personer.

Trevor begynner med å gi husly til en uteligger, men moren Arlene (Helen Hunt) vil ikke ta innover seg andres problemer. Hun har nok med sine egne.

Til tross for motgang hjemme, sprer Trevors idé seg, og han blir kjendis. Samtidig oppstår varme følelser mellom ensomme Eugene og hardt prøvde Arlene.

Trevor får igjen den gamle gnisten, men selvtilliten vil få alvorlige følger for ham...


Ideen som ble en bevegelse
Rollefiguren Trevors idé for å gjøre verden litt bedre, er ikke bare fiksjon. Romanen "Pay It Forward" av Catherine Ryan Hyde tar utgangspunkt i hennes egne opplevelser, og har gitt opphav til en stiftelse.

For om lag 20 år siden kjørte Catherine Ryan Hyde bil alene en kveld i et belastet strøk av Los Angeles. Den nedslitte bilen hennes ville plutselig ikke mer, og forfatteren gikk ut for å se etter hjelp. Da kom to menn løpende mot henne, og Ryan Hyde fikk panikk. "Jeg er død," tenkte hun, men den ene mannen åpnet bare panseret på den gamle bilen. Motoren hadde tatt fyr, og mannen brukte et pledd for å kvele flammene.

Senere fikk Ryan Hyde selv mulighet til å hjelpe noen - ironisk nok en kvinne med biltrøbbel. Da kvinnen spurte hvordan hun kunne gjøre gjengjeld, foreslo forfatteren at hun kunne sende stafettpinnen videre til noen andre.

Ryan Hyde begynte å fundere over hvordan verden ville se ut hvis ideen skjøt fart. Slik ble romanen "Pay It Forward" realisert.


Kevin Spacey (Eugene)
Kevin Spacey er en av USAs fremste skuespillere, ikke minst etter fjorårets kritiker- og publikumssuksess "American Beauty", som ga Spacey en Oscar-statuett for beste mannlige hovedrolle. Også i 1996 kunne Spacey takke Oscar-akademiet, da for beste mannlige birolle i "De mistenkte".

På lerretet husker vi Spacey også fra blant annet "På stram line" (1992), "Se7en" (1995), "L.A. Konfidensielt" (1997) og "Forhandleren" (1998).

Spaceys første lidenskap var teateret, og debuten på Broadway i New York var mot Liv Ullmann i "Ghosts". Deretter spilte han i flere store stykker mot Jack Lemmon, en skuespiller Spacey gir mye av æren for fremgangen.


Helen Hunt (Arlene)
Helen Hunt ble berømt som Jamie Buchman i komiserien "Mad About You". Fem år på rad ble hun nominert til en Emmy-pris for rollen, og vant i 1996 og 1997. Som filmskuespiller medvirket hun oftest i TV-filmer før tornadothrilleren "Twister" (1996) gjorde henne kjent for et internasjonalt publikum.

Året etter mottok hun en Oscar for beste kvinnelige birolle i "Livets lyse side".


Haley Joel Osment (Trevor)
12 år gamle Haley Joel Osments innsats på lerretet har stilt mange voksne skuespillere i skyggen. Han ble kjent som Forrest Gump Junior i braksuksessen "Forrest Gump" (1994), og var de neste årene mest å se i TV-ruta.

I fjor dukket han opp igjen på lerretet i den anerkjente grøsseren "Den sjette sansen", og fikk en Oscar-nominasjon for beste mannlige birolle.

Fakta

Norgespremiere
16.02.2001
Originaltittel
Pay it Forward
Sjanger
Drama
Skuespillere
Kevin Spacey
Helen Hunt
Haley Joel Osment
Jay Mohr
James Caviezel
Jon Bon Jovi
Angie Dickinson
David Ramsey
Gary Werntz
Regi
Mimi Leder
Manus
Leslie Dixon
Produsent
Steven Reuther
Peter Abrams
Robert Levy
Foto
Oliver Stapleton
Musikk
Thomas Newman
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
2000
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon

Få med deg disse filmene