Den grønne mil

Norgespremiere: 11.02.2000
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Mirakler kan skje på de merkeligste steder

I 60 år har Paul Edgecomb slitt med søvnløshet og dårlig samvittighet. En hendelse fra hans tid som fangevokter på 30-tallet har festet seg i sinnet for alltid. Paul var på avdelingen for dødsdømte i beryktede Cold Mountain i depresjonstiden. Her ventet fangene på sin siste vandring, "den grønne mil", over det grønne linoleumsgulvet mot den elektriske stol.
Paul og hans kolleger hadde sett det meste, men var ikke forberedt på John Coffey. En dag ruver giganten i døråpningen, dømt for å ha drept to ni år gamle søstre. Personligheten hans bryter tvert med utseendet. Bak musklene befinner det seg en enkel, mørkredd mann med et godt hjerte.

Snart kommer det for en dag at Coffey har unike evner. Paul er den første som får nyte godt av dem. Den sindige fangevokteren utvikler et vennskap med den milde kjempen, og lar kollegene få del i hemmeligheten om ham. Paul begynner for alvor å lure på om Coffey kan være uskyldig.

Men tiden er knapp. Coffey skal snart gå "den grønne mil". Der er unike evner fånyttes...


Frank Darabont (manus, regi, produksjon)
Forventningene er store når Darabont setter seg i registolen igjen - fem år etter "Frihetens regn" (1994). Fengselsdramaet med Tim Robbins og Morgan Freeman ble nominert til sju Oscar-priser og har fått et lysende liv på videomarkedet etter moderat suksess på kino. Regissøren får stadig opprømt respons fra folk som har falt for filmens budskap om optimisme under vanskelige leveforhold.

Darabont var mest kjent som manusforfatter før han begynte å rope "action!". Blant produksjoner fra hans penn finner vi tredje kapittel i "A Nightmare on Elm Street"-serien, "Fluen II" og flere episoder i tv-serien "The Young Indiana Jones Chronicles".


Tom Hanks (Paul Edgecomb)
Hanks er en av USAs mest anerkjente skuespillere. Han har klatret karrierestigen fra tv-komedier på 80-tallet til å vinne to Oscar-priser for beste mannlige skuespiller - som AIDS-syk advokat i "Philadelphia" (1993) og som den enfoldige "Forrest Gump" (1994). Hanks ble også nominert for gjennombruddet i "Big" (1988) og for hovedrollen i Steven Spielbergs rystende og roste krigsfilm "Redd menig Ryan" (1998)

I senere år har Hanks befestet posisjonen med "Apollo 13" (1995), "Toy Story" (1995) og regidebuten "That Thing You Do!" (1996).


Melankolsk suksess
Frank Darabont spøker med at han arbeider i filmbransjens smaleste nisje: Filmer basert på Stephen King-romaner fra fengselsmiljø. De to har funnet tonen og et felles syn på å gjenskape Kings forfatterskap på lerretet. Vennskapet startet med at Darabont ville filmatisere en historie av forfatteren han har beundret siden han leste "The Shining" ("Ondskapens hotell"). King ga tillatelse, og resultatet ble "The Woman in the Room". "En strålende film," mener King. Derfor var han positiv da Darabont ville prøve seg på "Rita Hayworth &sThe Shawshank Redemption" ("Frihetenes regn"). Manuset og den ferdige filmen imponerte forfatteren stort.

"The Green Mile" ble utgitt som en føljetong i seks deler, inspirert av den gamle seriemester Charles Dickens. Romanen ble en ny treffer for King, og alle delene lå samtidig på Publisher´s Weekly landsomfattende bestselgerliste. Darabont var en av de mange som lot seg fjetre av historien om unike John Coffey.

- I likhet med "Frihetens regn" er det en oppbyggelig historie, men den har en mer komplisert tone. Den har også en herlig melankolsk stemning. Jeg leter etter noe som gir håp, og det er det som appellerer i disse historiene. Jeg vil ha noe som hjertet kan tro på.


Detaljert dekor
Regissør Frank Darabont mener at hvis det er noen som fortjener heder og priser for "Den grønne mil", må det være scenograf Terence Marsh. Med unntak av kontoret til fengselsdirektøren, er hvert eneste innendørssett i filmen bygd fra grunnen, mutter for mutter.

Da Stephen King besøkte filmfengselet første gang, sa han at det var som å bli sluppet løs inni sitt eget hode, som å vandre i sitt eget fantasilandskap. Noe større kompliment kan ikke en forfatter gi, mener Darabont.

Fakta

Norgespremiere
11.02.2000
Originaltittel
The Green Mile
Sjanger
Drama
Skuespillere
Tom Hanks
David Morse
Bonnie Hunt
Michael Clarke Duncan
James Cromwell
Michael Jeter
Graham Greene
Doug Hutchison
Sam Rockwell
Barry Pepper
Jeffrey DeMunn
Patricia Clarkson
Harry Dean Stanton
Regi
Frank Darabont
Manus
Frank Darabont
Produsent
David Valdes og Frank Darabont
Foto
David Tattersall
Musikk
Thomas Newman
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
1999
Produksjonsselskap
Darkwoods
Castle Rock og Warner Bros.
Distribusjon
Sandrew Metronome

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene