De gales hus

Norgespremiere: 12.09.2008
15 år
1 t. 43 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Basert på en Karin Fossum-roman

"Jeg er Aina. Jeg har det ikke så bra. Livet var fint før, det var det. Men det tok slutt, det fine altså. Så jeg kastet meg gjennom et utstillingsvindu. Og så våknet jeg opp på den andre siden, her på Varden. Her er det ikke akkurat som utenfor, det skal være sikkert og visst. Folk er sprut gærne. Problemet mitt er at jeg ikke helt skjønner vitsen med å være her. Bortsett fra Stetson, da. Han gjør livet litt bedre. Og Odin. Og Moffa og Maria. Og Engelen. Men bortsett fra dem er det ikke så mye å leve for. Ålreit, kanskje Freiner. Og Hedda. Og Stormsenteret og Tussi og Formel og Ruben og Jørgen og Zoran. De krydrer i hvert fall tilværelsen, kan man si."

De gales hus er et vanvittig drama. Filmen bygger på Karin Fossums bok med samme navn. Fossum forbindes vanligvis med krim, men De gales hus er noe helt annet. På Varden skal sjeler reddes og skjebner snus. Her er de innlagte friske og de ansatte gale. Her er latter og galgenhumor, angst og smerte. Dødslengten og livsglede. På Varden finner du livet i alle sine fasetter. Gjennom tjuefireåringen Ainas øyne blir vi kjent med en på alle måter sinnsyk gjeng, og gjennom hennes øyne ser vi hvordan de til tross for galskapen gir henne livslysten tilbake. På Varden lærer Aina at det glade vanvidd som regel har vett i massevis!

De gales hus er besatt med et stjernelag av kjente skuespillere og lovende underdogs. Foruten Ingrid Bolsø Berdal og Thorbjørn Harr, treffer vi også Fridtjov Såheim, Rolf Kristian Larsen, Andrea Bræin Hovig, Hildegun Riise, Pål Sverre Valheim Hagen, Frank Kjosås, Anneke von der Lippe og Rolf Lassgård m.fl. I registolen sitter Eva Isaksen, som tidligere blant annet har stått bak Døden på Oslo S, Over stork og stein og Mors Elling. Med seg bak kamera har hun Harald Gunnar Paalgard. Filmen er produsert av Hilde Berg og Bent Rognlien i Norsk Filmproduksjon AS.

Fakta

Norgespremiere
12.09.2008
Originaltittel
De gales hus
Sjanger
Drama
Skuespillere
Ingrid Bolsø Berdal
Thorbjørn Harr
Fridtjov Såheim
Andrea Bræin Hovig
Hildegun Riise
Rolf Kristian Larsen
Pål Sverre Hagen
Frank Kjosås
Anneke von der Lippe og Rolf Lassgård
Regi
Eva Isaksen
Manus
Åse Vikene basert på Karin Fossums roman.
Produsent
Hilde Berg og Bent Rognlien
Foto
Harald Gunnar Paalgard
Musikk
Adam Nordén
Nasjonalitet
Norge
Språk
Norsk
Lengde
1 t. 43 min.
Produksjonsår
2007
Produksjonsselskap
Norsk Filmproduksjon
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Skildringer av selvmordsforsøk, samt en tematikk som antas å virke forstyrrende på 11-åringer, gjør at denne filmen får 15-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene