Yohan - Barnevandrer

Norgespremiere: 26.03.2010
7 år
2 t. 6 min.
Familiefilm

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Yohan er historien om en av mange barnevandrere på Sørlandet for over 100 år siden.

Filmen er en Askeladden-fortelling om talentfulle Yohan på 10 år. Han bor på en fattig heigård sammen med foreldre og fire søsken. Yohan blir tvunget ut på vandring til de rikere gårder øst på Sørlandet. Han blir gjeter og passer buskapen mot ulv og bjørn og truende mennesker. Filmen er tro mot historiske fakta om barnevandringene på Sørlandet på slutten av 1800-tallet. Mot alle odds lykkes Yohan i å overleve, selv om utgangspunktet er bunnløs fattigdom og mange utfordringer. Her får vi alle ingredienser med misunnelse, jantelov, forelskelse og kampen mellom det gode og det vonde.

Grete Salomosen (manusforfatter og regissør)

Grete Salomonsen er kjent for sitt manus og regi av Kamilla og Tyven I og II i 1988/89. Filmene er i dag de best-selgende klassikere innen familiefilm.

Grete Salomonsen skaper med sitt manus en actionfylt filmhistorie av historiske fakta fra Sørlandet.

Historien filmen er basert på- Barnevandringene på Sørlandet 1800-1910

Filmen tar utgangspunkt i arbeidsvandringene av barn som fant sted på Sørlandet på 1800 -tallet og fram til 1910. I begynnelsen av april hvert år dro barn fra små gårder i Kvinesdal, Hægebostad, Marnardal og Audnedal sam¬men i flokker, og samlet seg gjerne ved større steder, som blant annet Konsmo kirke. Herfra gikk de samlet fra de fattige indre bygdene i Vest-Agder til de rikere gårdene i Aust-Agder. Barnevandrere kom også fra Søgne, Evje, Birkeland og gikk videre østover.

Ofte måtte barna gå 15 - 20 mil til fots. Veiene barna fulgte gikk på tvers av dalene. Landskapet var den gang helt annerledes enn i dag. Det fantes nesten ikke skog, og utmarka ble brukt til beitemark. Noen deler av stiene som barnevandrerne fulgte er fremdeles å finne, selv om mye i dag er nedbygd av veier, jernbaner, dyrket og beplantet. På de rikere gårdene jobbet barna med blant annet fjøsstell, matlaging, slåtton, snekring og gjeting. På denne tida var det vanlig med ulv og bjørn, og de måtte gjete buskapen mot rovdyrene.

Barna fikk kost og enkel losji på gårdene, kanskje et par nye sko eller 50 kroner etter endt sesong. Arbeidet var hardt for barn i alderen fra 7 til 15 år. Noen kom til greie folk og ble behandlet godt, mens andre opplevde rene slavelivet.

Mange av barna emigrerte senere til USA, gjerne så snart de var konfirmerte, 15 eller 16 år gamle. Filmen bygger på sanne historier fortalt til Grete og Odd Hynnekleiv. To av kildene var barnevandrere i USA. De var da 99 og 100 år i 1991.

Fakta

Norgespremiere
26.03.2010
Originaltittel
Yohan - Barnevandrer
Sjanger
Familiefilm
Skuespillere
Robin Daniel
Mathilde Berg
Dennis Storhøi
Agnete G. Haaland
Adam Eftevaag
Jørgen Langhelle
Geir Thomassen
Morten Abel
Aylar Lie
Alexander Rybak
Alejandro Fuentes
Regi
Grete Salomonsen
Manus
Grete Salomonsen
Produsent
Odd Hynnekleiv
Foto
Odd Hynnekleiv
Musikk
Ragnar Bjerkrheim
Nasjonalitet
Norge
Originalspråk
norsk
Lengde
2 t. 6 min.
Produksjonsår
2010
Produksjonsselskap
Penelopefilm
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon
Aldersgrense
7 år
Egnethet
Familie
Begrunnelse
Enkelte dramatiske scener gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene