Terminator

Norgespremiere: 31.03.2017
15
1 t. 48 min.
Sci-Fi

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

The future's so bright, I gotta wear shades

Sarah Connor er en helt vanlig jente. Hun arbeider som servitør på en cafè og tror at livet er ganske vanlig - helt til hun møter Kyle Reese. Han påstår at han er fra fremtiden, og at han forsøker å redde livet hennes fra en fryktelig drapsmaskin som også er sendt tilbare fram fremtiden for å drepe henne. Til å begynne med tror ikke Sarah på den forvirrede mannen, men så snart den grusomme drapsmaskinen åpenbarer seg - forandrer dette seg raskt. Og Sarah må begynne sin kamp for å overleve.

EXT. SCHOOLYARD - NIGHT
SLOW PAN as the sound of stray electrical CRACKLING subsides. FRAME comes to rest on the figure of a NAKED MAN kneeling, faced away, in the previously empty yard. He stands, slowly. The man is in his late thirties, tall and powerfully built, moving with graceful precision. This man is the TERMINATOR. (fra manuskriptet).

Terminator tar utgangspunkt i den teknofobiske fremtidsvisjonenen om teknologi som utvikler egen intelligens og selvstendighet og snur seg mot menneskene som skapte den. Terminatoren er en menneskelignende cyborg som sendes fra computernettverket Skynet i fremtiden for å fikle med historien. Skynet har nemlig en betydelig fiende; John Connor, lederen for den menneskelige motstandbevegelsen, som skal vise seg å bli en trussel mot Skynets eksistens. Derfor sender de terminatoren tilbake i tid for å drepe Sarah Connor før hun får tid til å føde sin oppviglerske sønn.

Terminator var gjennombruddsfilmen for den anabole Brutus fra Østerrike, og opptakten til en rekke filmatiske epos om semi-menneskelige skikkelser med snodige prosjekter på jorden. I Terminator er Arnie tilgodesett med bare 16 replikker, men til gjengjeld er dette frodige frukter fra visdommens tre av typen "I'll be back!" og "Fuck you, asshole".

Dette er ikke en film for overdreven bruk av sannsynlighetsberegning. Fordelen med et utenomjordslig vesen er selvfølgelig at man kan drepe det hundre ganger og likevel få det til å se ut som den naturligste ting i verden at det fremdeles lever.

M.C.U. - TERMINATOR, the last flakes of flesh are falling from him like burning leaves. His gleaming structure is revealed in all its intricacy. No longer a 'He', but an 'It'. It looks like Death rendered in steel. (fra manuskriptet).

Noen filmopplevelser kan sammenlignes med å gå på tivoli eller spille SuperNintendo. Dette er en av dem: Et uforlignelig spetakkel av spesialeffekter og teknoestetisk eksess. Og selvfølgelig er dette en film man skal se på kino, og bare der.

jl
Cinemateket 1996

Fakta

Norgespremiere
31.03.2017
Originaltittel
The Terminator
Sjanger
Sci-Fi
Skuespillere
Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Michael Biehn
Paul Winfield
Lance Henriksen
Rick Rossovich
Bess Motta
Earl Boen
Dick Miller
Shawn Schepps
Bruce M. Kerner
Franco Columbu
Bill Paxton
Brad Reardon
Brian Thompson
Ed Dogans
Joe Farago
Lynne Hurtes
Tony Mirelez
Regi
James Cameron
Manus
Gale Anne Hurd
James Cameron
Produsent
Gale Anne Hurd
Foto
Adam Greenberg
Musikk
Brad Fiedel
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
engelsk
Lengde
1 t. 48 min.
Produksjonsår
1984
Produksjonsselskap
Orion
Hemdale
Pacific Western
Distribusjon
Cinematekene
Aldersgrense
15

Anmeldelser

Få med deg disse filmene