Izzat

Norgespremiere: 07.10.2005
15 år
1 t. 47 min.
Action

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Oslo fostret, på åtti og nittitallet, en ny bølge kriminelle. De var mer voldelige, mer internasjonale og langt farligere enn hovedstaden tidligere hadde sett. Norske heroinbaroner fløy i tottene på innvandrergjenger som ønsket en større del av kaka. En kamp der det skulle flyte mye blod før forholdene stabiliserte seg.

Midt oppi dette vokser de tre vennene Wasim, Riaz og Munawar opp. De er alle barn av pakistanske innvandrere. De føler seg norske og forventer den samme respekt som nordmenn får. Men med deres resurssvake bakgrunn er det langt fram til en akseptabel jobb og god lønn. De velger heller snarveien til status via gjengen East Side Crew som er ledet av den skruppelløse Sadiq og broren hans Khalid.

Statusen til den unge Wasim og hans venner øker i takt med pengene som gjengtilværelsen gir dem, men da Wasims far endelig blir oppmerksom på hva som skjer, sender han sønnen til en fjern tante i Pakistan for å gå på koranskole.

Etter to år kommer Wasim tilbake til Norge. Den materielle situasjonen til familien har bedret seg, men middelklasselivet på Stovner kjeder Wasim. Han glir rett tilbake i gjenglivet med Riaz og Munawar og resten av East Side Crew.

Som voksen har Wasim blitt et hardbarka gjengmedlem og heroinlanger i stor stil. Gjengens egenimport av stoffet skaper turbulens og gir dem mange fiender. Da Wasims venn Riaz tyster på Khalid og flykter, må de to gjenværende vennene Wasim og Munawar være med i jakten på Riaz, noe som setter Wasim på en enorm lojalitetsprøve. Konsekvensene blir en spiral av brutalitet der Wasim til slutt forsøker å legge opp til den ultimale hevn uten selv å bli tatt.

Det er produksjonsselskapet Filmkameratene AS v/ John M. Jacobsen som produserer Izzat. De har tidligere stått bak publikumssuksesser som Veiviseren, Jakten på nyresteinen, Solan, Ludvig og Gurin med reverompa, Kvinnen i mitt liv, og 37 1/2.

Regissør og manusforfatter (sammen med Leon Bashir) Ulrik Imtiaz Rolfsen debuterer som spillefilmregissør og har tidligere laget en rekke reklamefilmer og musikkvideoer. Ulrik har også vært B-regissør på spillefilmen Import/Eksport som kommer på kino i løpet av sensommeren/høsten 2005.

I rollene finner vi:

Emil Marwa (Wasim)
Khawar Gomi (Munawar)
Assad Siddique (Riaz)
Daud Mirza (Saddiq)
Elyas Mohammed (Khalid)
Leon Bashir (Hamza)
Amir Malik (Farooq)
Jan Sælid (Kula)
Ove Andreassen (Grisen)
Bente Wethal (Robina)
Shaheen Khan (Rashid)
Danish Khan (Sajjad)
Sudhir Kumar Kohli (pappa Mohammed)
Bibi Razia (mamma Khaldia)

Fakta

Norgespremiere
07.10.2005
Originaltittel
Izzat
Sjanger
Action
Skuespillere
Emil Marwa
Khawar Gomi
Assad Siddique
Daud Mirza m.fl.
Regi
Ulrik Imtiaz Rolfsen
Manus
Ulrik Imtiaz Rolfsen
Leon Bashir
Produsent
John M. Jacobsen
Foto
Gaute Gunnari
Musikk
Magnus Beite
Nasjonalitet
Norge
Språk
Norsk
Lengde
1 t. 47 min.
Produksjonsår
2005
Produksjonsselskap
Filmkameratene AS
Distribusjon
Columbia TriStar Nordisk
Aldersgrense
15 år
Egnethet
Voksen
Begrunnelse
Denne filmen fra gjengmiljø inneholder et par spesielt brutale scener. Filmen får likevel 15-årsgrense på grunn av et tydelig budskap.

Få med deg disse filmene