Matteusevangeliet

Matteusevangeliet

Norgespremiere: 29.03.2012
2 t. 17 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

"Den film som gjennom tidene best har fremstilt de bibelske fortellingene på høyt kunstnerisk nivå"

Sitatet er fra utdelingen av "århundredets" Andreaspris i Haugesund i 1995. En film laget av ateisten og marxisten Pasolini som bare noen år tidligere var dømt for blasfemi. Men denne filmen ble likevel laget med finansiell støtte fra den katolske kirken, og Pasolini dediserte den i forteksten til den da nylig avdøde pave Johannes 23.
Dette er filmen om Jesus som radikal refser og rebell, Pasolinis høyst personlige, men også respektfulle tolkning av Matteusevangeliet. Filmen opplevdes som en sympatisk kontrast til datidens svulstige amerikanske bibelepos. Pasolini satset på enkle kostymer, få kulisser, mange nærbilder og amatører i alle rollene, hans egen mor som Maria. Dette er ikke en film om milde Jesus. Her er Kristus en bister og radmager opprører og provoserende kraft.

Filmen følger Matteusevangeliet svært nøye, fra starten med Josefs tvil om hvem som er faren til barnet Maria bærer, til Jesu korsfestelse og oppstandelse. Som visuelt verk er dette en storslagent vakker film: Aftenposten skrev: "En film i sort og hvitt, nesten asketisk i formen, renskrapt for sentimentalitet og gjennomlyst av skjønnhet". Ett av høydepunktene blant Pasolinis filmer som påskefilm på cinematekene der vi også feirer 100-årsjubiléet for regissørens fødsel.

Fakta

Norgespremiere
29.03.2012
Originaltittel
Il vangelo sécondo Matteo
Sjanger
Drama
Skuespillere
Enrique Irazoqui
Susanna Pasolini
Marcello Morante
Margherita Caruso
Mario Socrate
Regi
Pier Paolo Pasolini
Manus
Pier Paolo Pasolini
Produsent
Alfredo Bini
Foto
Tonino Delli Colli
Musikk
Johann Sebastian Bach
Luis Enriques Bacalov
Sergej Prokofjev
Antonin Webern
Wolfgang Amadeus Mozart
Nasjonalitet
Frankrike
Italia
Originalspråk
Eng. tekst
Lengde
2 t. 17 min.
Produksjonsår
1964
Produksjonsselskap
Arco/Lux
Distribusjon
Cinematekene

Få med deg disse filmene