Mannen med jernmasken

Norgespremiere: 08.05.1998
Action / Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Det er flere år siden musketerene Aramis, Athos, Porthos og d'Artagnan kjempet side om side, som de modigste og beste i kongens garde og med en lidenskap og trofasthet som er legendarisk.
Athos (John Malkovich) lever nå et enkelt liv sammen med sin sønn Raoul (Peter Sarsgaard). Porthos (Gérard Depardieu) har beholdt sin livsglede, men savner fortidens kamper. Aramis (Jeremy Irons) fulgte sin tro og ble prest. Det er bare d'Artagnan som fortsatt tjener kongen. Han er kaptein for musketerene.

Året er 1660 og Frankrike sulter. Louis XIII er død og etterfulgt av sin arrogante og onde sønn Louis XIV (Leonardo DiCaprio). D'Artagnans lojalitet ovenfor Kong Louis XIV blir testet, da kongen legger sine øyne på vakre Christine (Judith Godrèche). Hun er forlovet med Raoul, sønnen til d'Artagnans gode venn Athos. Raoul er med i Kongens Garde og Louis sender ham avgårde i krig slik at han får Christine for seg selv.

Det blir opprør i Frankrike og de tidligere musketerene slår seg sammen igjen for å redde nasjonen. Av alle oppdrag de har hatt i sin tid som musketerer er dette det aller farligste: de vil frigjøre en fange i jernmaske og avsløre hans identitet. Kun gjennom denne handlingen kan de oppfylle sitt ønske - å atter en gang tjene en ærefull og rettferdig konge. De gjør det for seg selv, for hverandre og for kongedømmet. En for alle, alle for en.


Da Bastillen ble stormet i 1789 ble det oppdaget en mystisk fange: Nr. 64389000: Mannen med jernmasken. Fangens identitet har i alle år vært et mysterium og det er i årenes løp fremsatt mange teorier om hvem mannen med jernmasken var. Denne filmen er basert på Alexander Dumas' roman fra 1850 "The Man in the Iron Mask" som er del av en triologi om de tre musketerer. Han lanserte en teori om at fangen var Kong Louis' tvillingbror, som ble bortført for å unngå en arvekrangel. Denne teorien er antatt å være lite sannsynlig. Sannheten, derimot, får vi nok aldri. Det eneste man vet om denne fangen er at han ble satt i fengsel i 1669 og døde i 1703.

Leonardo DiCaprio (Kong Louis/Phillippe) kan vel trygt sies å være den hotteste skuespilleren for tiden. I en alder av 23 år sjarmeren han en hel verden i filmen "Titanic". Dette er hans store gjennombrudd, selv om han er godt kjent fra en rekke andre filmer. Han startet sin karriere med reklamefilmer og TV-serier og debuterte på det store lerretet med "This Boy's Life". Da han var 19 år mottok han en Oscarnominasjon for beste birolle i filmen "Hva er i veien med Gilbert Grape?". Etter dette spilte han i filmene "The Quick and the Dead", "Netter i New York" og "Total Eclipse". I fjor spilte han i suksessfilmen "Romeo &sJulie" og deretter i "Marvins døtre". DiCaprio er snart aktuell i Woody Allens nye film "Celebrity".

Jeremy Irons (Aramis) slo gjennom i TV-serien "Gjensyn med Brideshead", hvor han ble nominert for flere TV-priser. Irons har opptrådd en rekke ganger på teaterscenen, bl.a. som medlem av the Royal Shakespeare Company. Hans mange filmroller inkluderer: "Den franske løytnantens kvinne", "Utroskap", "Moonlightning - svart arbeid", "The Mission" og "Von Bülow-mysteriet". For den sistnevnte mottok han Oscar som beste skuespiller. Etter dette har han spilt i "Kafka", "Besatt", "M. Butterfly", "Åndenes hus", "Die Hard i New York" og "Stjålen skjønnhet". Han blir snart å se i den mye omtalte "Lolita".

John Malkovich (Athos) hadde lang erfaring fra teaterscenen før han gikk over til spillefilmen. Han har spilt i følgende filmer: "Dødsmarkene", "En plass i hjertet", "Solens rike", "Farlige forbindelser", "Med himmelen som tak", "I skuddlinjen", "Å elske på kreditt", "Alvekongen", "Mary Reilly" og "Bevisets makt". Sist vi så han var i "Portrett av en dame" og "ConAir". Sammen med Russell Smith dannet Malkovich i 1994 et produksjonsselskap som har flere filmprosjekter på gang.

Gerard Depardieu (Porthos) har spilt inn 101 filmer før denne. Han er Frankrikes største internasjonale filmstjerne. Han debuterte i filmen "Le Beatnik et le Minet" i 1965 og hans første engelsktalende film var "Grønt kort-adgang USA" i 1990. De mest kjente av hans filmer inkluderer "Too Beautiful For You", "Jean de Florette-Kilden i Provence", "Uranus", "Germinal", "Camille Claudel", "Cyrano de Bergerac", "Hjelp, vi flykter", "Sous le Soleil du Satan", "En ren formalitet", "Elisa", "Helten, datteren og kjæresten", "Rytteren på taket", "Hurra for læreren", "Hamlet" og "Le Colonel Chabert". Depardieu mottok en Oscarnominasjon for roller i "Cyrano de Bergerac" i tillegg til pris som beste skuespiller under Cannesfestivalen.

Gabriel Byrne (d'Artagnan) er både skuespiller og produsent. Han startet sin karriere på teater og filmdebuterte med "Excalibur-kongens sverd". Etter dette var han å se i "Skandalen", "Miller's Crossing", "En farlig kvinne", "Juryens dom", "Kodenavn: Nina", "Unge kvinner" og den norsk-svenske "Håkon Håkonsen". Av hans senere filmer kan nevnes "Dead Man", "The End of Violence", "Frøken Smillas fornemmelse for snø" og "De mistenkte". Han blir snart å se i "Polish Wedding".

Randall Wallace (regissør) er utdannet ved Duke University og har tidligere produsert to TV-serier: "Broken Badges" og "Sonny Spoon". Han har skrevet 5 romaner, bl.a. "Where Angels Watch". Denne brukte han som kilde da han senere skrev filmmanuset til "Braveheart". "Mannen med jernmasken" er hans regidebut, og hans neste film er "With Wings as Eagles". I tillegg holder han på med manuskriptet til "We Were Soldiers Once, and Young".

Fakta

Norgespremiere
08.05.1998
Originaltittel
Man in the Ironmask
Sjanger
Action
Drama
Skuespillere
Leonardo DiCaprio
Jeremy Irons
John Malkovich
Gérard Depardieu
Gabriel Byrne
Anne Parillaud
Judith Godrèche
Edward Atterton
Peter Sarsgaard
Hugh Laurie
David Lowe
Brigitte Boucher
Regi
Randall Wallace
Manus
Randall Wallace
Produsent
Randall Wallace
Russell Smith
Foto
Peter Suschitzky
Musikk
Nick Glennie-Smith
Nasjonalitet
USA
Originalspråk
Engelsk
Lengde
2t.13m.
Produksjonsår
1997
Produksjonsselskap
United Artists
Distribusjon
United International Pictures

Få med deg disse filmene