An Education

Norgespremiere: 16.04.2010
Tillatt for alle
1 t. 41 min.
Drama

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Nominert til Oscar for beste film

Dette er historien om en ung jentes oppvekst i Storbritannia på begynnelsen av 1960-tallet, basert på memoarene til journalisten Lynn Barber med manus skrevet av den berømte High Fidelity-forfatteren Nick Hornby.
Vi skriver 1961, og den flinke og nydelige 16 år gamle Jenny står på terskelen til voksenlivet. Hun drømmer om en flyktig, Gauloise-parfymert tilværelse, der hun synger med til tonene av Juliette Greco hjemme på pikeværelset. Hun synes ungdomstilværelsen er ulidelig kjedelig og kan knept vente på å bli voksen.

Men hun er en flittig skoleelev, og gjør det skarpt i alle fag med unntak av latin som er det faget faren hennes er overbevist om at vil gi henne innpass på universitetet i Oxford der hun drømmer om å studere.

En helt vanlig regnværsdag blir det inntil nå så forutsigbare forstadslivet hennes snudd fullstendig på hodet når en helt upassende beiler rundt 30 år dukker opp. David er urban og vittig, og vipper raskt Graham av pinnen, en annen skoleelev som er forelsket i Jenny. Til Jennys store overraskelse klarer han til og med å sjarmere de konservative foreldrene hennes, Jack og Marjorie. Uten synlige anstrengelser overvinner han alle motforestillinger mot en eldre og jødisk frier som de eventuelt måtte ha.

David introduserer en ny verden for Jenny, med klassiske konserter og sene middager sammen med hans venn og forretningspartner Danny, og Dannys kjæreste, den vakre, men ikke så veldig oppvakte Helen. David bytter ut Jennys tradisjonelle oppvekst og utdannelse med sin egen versjon, og plukker henne opp fra skolen i sportsbilen sin og feier henne av sted til kunstauksjoner og røykfylte klubber.

Han overtaler Jennys foreldre til å la ham ta henne med til Paris for å feire 17-årsdagen hennes. David foreslår at hans ?tante Helen? skal bli med som anstand, men det foreldrene ikke vet er at Jenny selv har valgt sted og tid for å miste møydommen. Paris er alt Jenny håper at det skal være, sex med David ikke fullt så fantastisk.

Tilbake på skolen i Twickenham er vennene hennes imponert over hvor sofistikert Jenny er blitt, mens rektoren og engelsklæreren hennes er dypt skuffet over hvordan stjerneeleven deres ser ut til å kaste bort sine tydelige evner og sikre sjanse for å få en høyere utdannelse. Akkurat når familiens mangeårige drøm om å få sin datter inn på Oxford er innen rekkevidde, er Jenny selv fristet av et helt annet liv. Blir David den som får alt til å rakne?

CAREY MULLIGAN (Jenny) har spilt i And When Did You Last See Your Father?, Pride &sPrejudice, Brothers og flere TV-filmer og TV-serier.

PETER SARSGAARD (David) er blant annet kjent fra Rendition, Elegy, K-19: The Widowmaker, In The Electric Mist, Kinsey, Garden State, Jarhead, Boys Don't Cry og The Mysteries Of Pittsburgh.

DOMINIC COOPER (Danny) spilte i Mamma Mia, og har dessuten blant annet vært å se i The Escapist, The Duchess, The Good Thief, I'll Be There og From Hell.

ROSAMUND PIKE (Helen) er best kjent for å ha spilt i Bond-filmen Die Another Day, og har dessuten vært å se blant annet i Doom, The Libertine, Pride &sPrejudice og Devil You Know.

ALFRED MOLINA (Jack) har en svært lang merrittliste. Han debuterte i den første Indiana Jones-filmen Raiders Of The Lost Ark, og har siden spilt blant annet i Chocolat, Enchanted April, Maverick, Silk, Coffee And Cigarettes, Letter To Brezhnev, Spider-Man 2, Da Vinci-koden, Species, Magnolia, The Pink Panther 2, Identity, Frida, Texas Rangers, Prick Up Your Ears, The Impostors, Boogie Nights, Dead Man, Ikke uten min datter og Anna Karenina.

CARA SEYMOUR (Marjorie) har spilt blant annet i Gangs Of New York, Hotel Rwanda, Adaptation, Dancer In The Dark, You've Got M@il, American Psycho og The Savages.

MATTHEW BEARD (Graham) har tidligere spilt i And When Did You Last See Your Father? og har dessuten vært å se i en lang rekke TV-roller.

EMMA THOMPSON (rektor) skulle vært kjent for de aller fleste. Blant hennes mange filmer kan vi nevne Howards End, Remains Of The Day, The Tall Guy, Love Actually, Sense And Sensibility, In The Name Of The Father, Stranger Than Fiction, to Harry Potter-filmer, The Boat That Rocked, Carrington, Primary Colors, Junior, Peter's Friends, Henry V og Dead Again.

Den danske regissøren LONE SCHERFIG har blant annet laget Italiensk for nybegynnere og Wilbur Wants To Kill Himself.

Fakta

Norgespremiere
16.04.2010
Originaltittel
An Education
Sjanger
Drama
Skuespillere
Carey Mulligan
Peter Sarsgaard
Olivia Williams
Alfred Molina
Emma Thompson
Rosamund Pike
Dominic Cooper
Sally Hawkins
Cara Seymour
Regi
Lone Scherfig
Manus
Nick Hornby
Produsent
Jamie Laurenson
David M. Thompson
Nick Hornby
James D. Stern
Finola Dwyer
Douglas E. Hansen
Amanda Posey
Caroline Levy
Foto
John de Borman
Musikk
Paul Englishby
Nasjonalitet
Storbritannia
Språk
Engelsk
Lengde
1 t. 41 min.
Produksjonsår
2009
Produksjonsselskap
Sony Pictures Classics
BBC Films
Endgame Entertainment
Distribusjon
Nordisk Film Distribusjon AS
Aldersgrense
Tillatt for alle
Egnethet
Ungdom/voksen
Begrunnelse
Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Anmeldelser

Trailere og klipp

Bilder

Få med deg disse filmene