Harry Potter og de vises stein

Norgespremiere: 23.11.2001
Action / Eventyr / Familiefilm / Komedie

Kjøp billetter

Velg dato

Velg kino

Om filmen

Harry Potters liv er trist og lite magisk. Så en dag får han et mystisk brev.

Harry Potter bor i et kott under trappa hos dumlingene onkel Wiktor og tante Petunia. Han har ikke feiret bursdag på 11 år og behandles dårlig. En dag tar livet hans en magisk vending. Han blir invitert til et utrolig sted fylt av trolldom og hekseri.

Harry Potter er gutten som overlevde. Han ble spart da en ond trollmann tok livet av de berømte foreldrene hans. Men Harry kjenner ikke denne historien. Han vet ikke at mange ser på ham som en helt med fantastiske egenskaper.

En dag kommer et mystisk brev fra en anonym avsender. Det første brevet Harry har fått i sitt liv. Onkel Wiktor blir blek og sint og nekter Harry å lese det. Men det kommer flere brev. Onkel Wiktor må bare gi opp, og Harry blir målløs når han leser: "De har fått skoleplass ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom."

Nå åpnes porten til en verden og et eventyr Harry ikke kunne drømt om i sine villeste fantasier...


Fra bok til film
Hvis du ikke har bodd i en hule de siste årene, har du sikkert hørt om J.K. Rowlings eventyrlige suksess med fortellingene om en bebrillet gutt og hans magiske evner. Bøkene om Harry Potter har solgt over 100 millioner eksemplarer på nesten 50 språk, og har tilhengere i alle aldre.

Produsenten David Heyman var mer forutseende enn de fleste da han i 1996 oppdaget den første barneboken av den da ukjente forfatteren. Så snart Heyman hadde lest boken, begynte han å sikre seg rettighetene til en filmatisering. Han lovte J.K. Rowling å være trofast mot hennes visjon for Harry Potters verden.

Amerikaneren Chris Columbus ("Hjemme alene", "Mrs. Doubtfire") var blant regissørkandidatene som lovte J.K. Rowling at de mørke sidene ved romanen ikke skulle vannes ut. Han hørte om andre regissører som ville "amerikanisere" Harrys verden.

For Columbus var det opplagt at slike ideer ville ødelegge selve grunnmuren i dette magiske byggverket som mennesker over hele verden har falt for.


Jakten på Harry Potter
Mange tusen gutter hadde prøvd seg, men i mars 2000 var filmskaperne like langt. Den riktige Harry Potter var ikke funnet. Produsent David Heyman innså at det ikke var mange gutter som hadde egenskapene han så etter - en som kunne utrykke forbauselse og nysgjerrighet, levd liv og smerte, være en gammel sjel i en barnekropp. Harry er ikke noe skolelys, han har sine mangler. Dette gjør den lille trollmannen menneskelig, en å identifisere seg med.

En dag så Heyman sin Harry Potter. På et videoomslag til filmen "David Copperfield" lyste Daniel Radcliffe mot ham. Problemet var bare at foreldrene til Daniel ikke ville at gutten skulle ta denne rollen. Jakten fortsatte.

Noen måneder senere, under en teaterforestilling, møtte Heyman og manusforfatter Steven Kloves tilfeldigvis en venn av Heyman, agenten Alan Radcliffe. Agenten presenterte dem for familien sin, og da følte Heyman at lynet slo ned. Sønnen var selvfølgelig Daniel, den perfekte Harry Potter.

Foreldrene til Daniel var fortsatt skeptiske til å la Daniel spille i en film som garantert ville forandre livet hans, men Heyman overbeviste dem. Forfatter J.K. Rowling fikk se Daniel prøvespille, og var ikke i tvil: Det var som å bli gjenforent med en fortapt sønn.

Fakta

Norgespremiere
23.11.2001
Originaltittel
Harry Potter and the Sorcerer's Stone
Sjanger
Action
Eventyr
Familiefilm
Komedie
Skuespillere
Daniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Richard Harris
Maggie Smith
Robbie Coltrane
Fiona Shaw
Harry Melling
Richard Griffiths
Derek Deadman
John Hurt
Geraldine Somerville
Julie Walters
Bonnie Wright
James Phelps
Oliver Phelps
Regi
Chris Columbus
Manus
Steve Kloves etter J.K. Rowlings roman med samme navn
Produsent
David Heyman
Foto
John Seale
Musikk
John Williams
Nasjonalitet
Storbritannia
USA
Originalspråk
Engelsk
Produksjonsår
2001
Produksjonsselskap
Warner Bros.
Distribusjon
Norsk Filmdistribusjon

Anmeldelser

Trailere og klipp

Få med deg disse filmene